Jakie widzicie odwzorowanie i podobieństwa np. ekonomią, gospodarką, ludnością, ziemiami itp pomiędzy właśnie 7
królestwami a prawdziwymi krajami?
Np. Północ kojarzy się z Rosją bo (i tu powód)
G.R.R. Martin powiedział kiedyś, że Westeros jest wielkości Ameryki Południowej, mimo to jest to kontynent wyjątkowo mało zróżnicowany, możemy wyróżnić Północ, Środek, Południe (Hiszpania). Niektóre plemiona Dzikich kojarzą mi się z Eskimosami. Greyjoyowie mogą się kojarzyć zWikingami.
Cięzki temat zadaleś. Dla mnie (na zasadzie najbliższych skojarzen) Dorne to Grecja, Reach to Niemcy, Północ to Rosja, zachód (Lannisterów) to Holandia/Luxemburg/Belgia, Krainy Burzy to Bałkany (kocioł bałkański), Dorzecze to Polska, Dolina Arrynow to Norwegia, Wyspy Żelazne to połaczenie Islandiii i Izraela.
Z tego co pamiętam to Westeros jest odwzorowaniem Wielkiej Brytanii, a konflikt oparł na wojnie Dwóch Róż (np. choćby podobieństwo w nazwie rodów Lannisterowie - Lancasterowie).
Lannister - Lancaster, Stark - York. Te dwa rody pokłóciły się między sobą w rzeczywistości. Wyspa Wielkiej Brytanii przypomina Westeros. Na północy był mur Hadriana, który pełnił mniej więcej tą samą rolę co w Westeros, czyli odgrodzić się od dzikich barbarzyńców . Jest sporo podobieństw między Westeros, a Wielką Brytanią. Mimo to Westeros jest kontynentem i żyją tam różni ludzie.
Wydaje mi się, że środkowe Westeros to Anglia i Francja, Północ i Żelazne Wyspy to coś na kształt Skandynawii, a Dorne to gorące kraje śródziemnomorskie - Grecja, Hiszpania, Portugalia... Lannisport kojarzy mi się z Niemcami (może ze względu na charakter lorda Tywina) a Reach z południowymi terenami Francji słynących z dobrych winnic. Stolica państwa, Królewska Przystań najbardziej przypomina chyba Londyn.
Dolina Arrynów to Szwajcaria ze względu na góry, które otaczają krainę.
Dothraki kojarzą mi się z hunami i plemionami mongolskimi, Braavos to miasto na wodzie, przypomina Wenecję a miasta niewolnicze mają w sobie trochę z Persji i Egiptu.