PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 408 tys. ocen
8,7 10 1 408316
7,9 63 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Czytając komentarze zastanawiam się kto jest wypisuje? Wszystko wskazuje na to, że większość to 15 letnie dzieci nie potrafiące odróżnić dobrą produkcję od totalnego chały! Gra o Tron to bardzo dobry serial, nie miałem okazji czytać książki, choć noszę się z tym zamiarem, dlatego nie będę z powodów oczywistych porównywać serial do książki. Ale chcę zwrócić uwagę na to, iż HBO od jakiegoś czasu produkuje na prawdę dobre seriale czego najlepszym przykładem jest Kompania Braci. I tak jest w przypadku Gry o Tron, pod względem produkcyjnym jest na prawdę bardzo dobrze, tak samo pod względem gry aktorskiej i samej fabuły. Rozumiem, że są gusta i guściki, jednemu się podoba drugiemu tamto, ale niestety komentarze, które tutaj co raz częściej wyczytuję świadczą o niskim poziomie świadomości filmowej. Ktoś kto nie jest fanem science-fiction albo fantasy nie powinien zabierać głosu w tej sprawie. Po obejrzeniu jak na razie pierwszych odcinków Gry o Tron stwierdzam, iż jest to ciekawa produkcja fantasy. Poza tym gra tam aktor, którego pamiętamy przede wszystkim z roli Boromira we Władcy Pierścieni, a to oznacza że serial nie może być kiepski. Fabuła, gra aktorska, rozmach zasługują na ocenę 8/10. Oczywiście licze się z tym, ze ktoś się może nie zgadzać, no ale jak wspomniałem kwestia gustu.

ocenił(a) serial na 10
tootall_17

Przeczytaj koniecznie. Powinno spodobać się nie tylko fanom fantasy:) w końcu niewiele jest tam fantastyki, to zdecydowanie bardziej coś jak "Królowie przeklęci" niż "Władca pierścieni". Btw, cykl naprawdę pokochałam dopiero pod koniec trzeciego tomu, warto przebrnąć przez każdy nudniejszy moment.

Ai_Lvara

Sugerujesz że najpierw będzie tak z 10 lat zmian królów i walk o tron,a potem 82 lata wojny z najazdem z poza kontynentu?toż to bohaterowie końca tej historii nie dożyją a nawet ich wnuki(o ile dożyją posiadania potomstwa).

ocenił(a) serial na 9
szarit

Nie to Ty tak sugerujesz, nie znając historii przedstawionej w książce xD

gambitx7

Nie sugeruję,tylko się pytam bo porównanie do przeklętych królów właśnie tak mi się kojarzy..A historię przeklętych królów znam bardzo dobrze podobnie jak jej konsekwencję czyli wojnę 100letnią

tootall_17

Oj przesadzasz, może i kilku furiatów maniaków tu jest, co piszą bzdury z kosmosu, ale z moich obserwacji przeważająca ilość osób się tutaj wypowiadająca to dorośli ludzie na poziomie. Zarówno Ci którym serial się podoba, jak i Ci którzy go lubią.

ocenił(a) serial na 9
tootall_17

Jak dla mnie jest to najlepszy serial emitowany obecnie w TV. Wszystko się tam wspaniale zgrywa i uzupełnia. Książki nie czytałam, ale mam zamiar, bo jestem ciekawa czym się różni od serialu.

ocenił(a) serial na 10
Missila

Wg mnie serial jest na bardzo wysokim poziomie. Wszystko jest zgrabnie zrealizowane, aktorzy świetnie grając. Fabuła jest wielowątkowa i to potęguje atrakcyjność tego serialu. Pierwszy i drugi odcinek tak mnie zaciekawiły, że postanowiłam przeczytać książkę. Mimo iż miała ponad 800 przeczytałam ją bardzo szybko bo jest tak dobra. A serial jak widzę będzie równie dobry.

emka_10

Serial jest po prostu na wysokim poziomie emka :) Ma świetny poziom realizacji, dobrych aktorów, przynajmniej głównych, fabularnie też się wszystko lepi ładnie, za każdym odcinkiem pojawia się coś co otwiera kolejne wątki, a w jakimś stopniu wyjaśnia te co są. Trzeba rozróżniać, że film to nie książka, książka stanowi kręgosłup, inspirację dla filmowego twórcy, reżysera. Nie istnieje sposób ekranizowania strona po stronie książkowego pierwowzoru i tego ludzie nie potrafią zrozumieć.
Jedyne czego mi w całości brakuje to naprawdę dobrej muzyki. Ścieżka dźwiękowa potrafi naprawdę rewelacyjnie podkreślić nastrój i klimat, tutaj nieco brakuje tego i muzyka raczej stanowi ledwie tło.

ocenił(a) serial na 10
Jaq87

Jaq87 jak widac nie każdy tak myśli jak my, że serial jest tak dobry. Dokładnie w serialu nie da się przedstawić wszystkiego jak w książce, po prostu to nie możliwe, co nie znaczy, że serial na tym straci i t trzeba przyjąc do świadomości ijuż. A co do muzyki to już słyszałam parę takich opinii. Mi by pasowała jakaś taka mroczna nuta, zwłaszcza przy murze. Muzyka potrafi naprawdę dużo zdziałać przecież. Ale może twórcy serialu jeszcze to naprawią

ocenił(a) serial na 8
tootall_17

Porządny, potoczysty epicko rozciągnięty serial. Od razu czuć produkcję HBO :)
Książki nie czytałam, także ciężko mi porównać, ale ogląda się świetnie. Jest oldskulowo, bez pośpiechu, wątki mają czas na "rozbieg", co bardzo mi się podoba.
Może nie są to szczyty oryginalności fabularnej czy skomplikowania postaci, a wręcz są to klasyczne schematy, ale bardzo porządnie zagrane. Bez drogi na skróty.
Miło czasem się zagłębić w takie troszkę staroświecko dosłowne i serio potraktowanie bajkowego tematu.