Jak donosi tygodnik Variety, HBO przeznaczyło na sfilmowanie 8 sezonu
“Gry o Tron” kwotę 90 milionów dolarów.
Dla porównania, budżet sezonu 6 wyniósł 100 milionów,
a budżet sezonu 7 – 95 milionów.
Liczyłem na więcej, ale średnia na epizod podniosła się.
6 sezon 100 milionów dolarów na 10 epizodów. Średnio 10 mln. na epizod.
7 sezon 95 milionów dolarów na 7 epizodów. Średnio 13,5 mln. na epizod.
8 sezon 90 milionów dolarów na 6 epizodów. Średnio 15 mln. na epizod.
To zdecydowanie za mały postęp. 3/2 w stosunku do sezonu 6, gdzie smoki pojawiały się rzadko, a Innych prawie nie widzieliśmy. 6 finałowych epizodów będzie miało znacząco mniejszy budżet, niż Powrót Króla, który powstał przecież tak dawno temu...
Jasne, że to za mało skoro rzekomo epizody ostatniego sezonu mają być znacznie dłuższe i
przecież to finał GOT, który miał mieć rozmach kinowy.
Mam nadzieję, że budżet będzie jednak większy.
Może jednak będzie większy ostatecznie. Do zakończenia postprodukcji jeszcze bardzo daleko.
Nie sądzę, by HBO żałowało kasy na finał. Poza tym w każdym sezonie były epizody, gdzie kasy szło mało i takie, które pożerały większość budżetu. Może być tak, że epizody 1, 3 i 4 będą
stosunkowo tanie po 7 mln (razem ok 20), a te rozmachem największym 2 , 5, 6 po 23-24 mln i razem pochłoną 70 mln. Zresztą na bank największe fajerwerki pewnie będą w dwóch ostatnich epizodach i
te będą miały najdłuższy czas antenowy po 90 minut.
W każdym razie budżet 90 mln dolarów dziwi mnie, bo byłem pewny, że tu będzie nawet 150 mln.
Dzieci z głodu zdychają a ci przeznaczają pieniądze na jakieś smoczki i ludzi z lodu na jakiś szklanym ekranie. Świat jest szalony jednak