PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 408 tys. ocen
8,7 10 1 408236
7,9 63 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Długa Noc

ocenił(a) serial na 10

Po odcinku 5x8 naszły mnie nowe przemyślenia co do dalszych wydarzeń, które będą mieć miejsce w nieopublikowanych jeszcze kolejnych tomach "Pieśni Lodu i Ognia".
Widzę to tak : Inni jakoś przebijają się przez mur i dochodzą co najmniej do Królewskiej Przystani, a Długa Noc i mróz -50 st.C będzie trwać min 20 lat.
Pomijając szczegóły, ale może okazać się, że uśmiercanie głównych bohaterów
przez Martina ma cel taki, aby powrócili...jako bezwolne Zombie sterowane przez białych wędrowców. Wyobraźmy sobie: Pochód Innych w stronę południa, po drodze, ożywianie wszystkiego co umarło i z czego zostały chociaż kości. Od psów po królów. Wizja Deanerys w Domu Nieśmiertylnych przedstawiała zniszczoną Królewską Przystań, która była zaśnieżona, co można interpretować właśnie jako opanowaną przez Białych Wędrowców. Wszyscy znani nam gracze z KP wybiją się w walce o władzę i nieszczęsny żelazny tron, po czym jako niebieskookie ożywione trupy w jednym szeregu będą maszerować za Innymi powtarzając: "mózg.., mózg..., mózg.." (no może mnie trochę wyobraźnia poniosła) ;-) Zobaczymy Joffreya, Roberta, jak i królów Targaryenów z przeszłości łącznie z Aegonem Zdobywcą. To byłoby epickie . Oczywiście na końcu pewnie świat zostanie jakoś wyzwolony przez AA i smoki, ale nim do tego dojdzie to chcę zobaczyć minę Littlefingera jak dowiaduje się, że wszystkie jego plany szlag trafił, bo Westeros zaatakowały stwory z bajek dla dzieci. Chcę zobaczyć minę Daenerys jak po wylądowaniu w Westeros zamiast o kawałek żelastwa będzie walczyć o przeżycie, bo kraj który chciała podbić podbiły stwory o których istnieniu nie miała zielonego pojęcia. Chcę zobaczyć minę Tyriona niedowiarka. Chcę zobaczyć również minę Cersei, która kompletnie nie będzie wiedziała co się dzieje i w swojej głupocie, do końca będzie uważała, ze jej największym problemem są Tyrellowie. Konkluzja będzie taka, że wszystko co się wydarzyło przez ten długi czas, nagle straci na znaczeniu i to będzie prawdziwy upadek "graczy o tron"

ocenił(a) serial na 10
Mallena28

Sama sobie podbijam temat, ale chciałabym znać Wasze zdanie co do potencjalnego rozwoju wypadków w powieści i serialu w sytuacji ataku Innych ;-)

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) serial na 10
Mallena28

a to nie jest tak, że Biali Wędrowcy mogą ożywiać tylko tych, którzy zginęli 'z ich ręki' no i z rąk ich zombie?

ocenił(a) serial na 8
doriiixd

Nie, to nie jest tak.

ocenił(a) serial na 10
doriiixd

Nigdzie nie było powiedziane, że tak jest. Generalnie ożywiają zmarłych. Mogą byś same szkielety.

użytkownik usunięty
Mallena28

Mogłoby być ciekawe,tyle że w sumie to nic nowego.Niemniej gdyby Martin zrobił tak,że uśmierciłby 3/4 bohaterów i graczy(Stannis,Baelish,Varys) i zostawił Daenerys,Jona i Victariona/Joraha na smokach to byłaby dla mnie lipa,niestety.Owszem,to fantasy,ale mi takie rozwiązanie po prostu się nie podoba.

ocenił(a) serial na 9

Joraha? Oj chciałbym, ale na to raczej nie ma szans xD

użytkownik usunięty
fanatico69

To jest możliwe,ktoś kiedyś o tym pisał ale całości zapomniałem.Z tym że to byłby jakiś takiś zły AA,z tym piętnem demona na policzku.

Mallena28

Aegona nie ożywią, bo ciała Targaryenów po śmierci palono. Dodatkowo aż takich starych ciał w Westeros nie ma. Na północ od Muru jest cały czas zimno wiec możliwe że Inni mają w swojej armii 8000 letnie zakonserwowane Upiory (np. co co byli w odcinku 4x10). Na południu ciała szybciej się rozkłądają i nie ma po prostu za bardzo czego ożywiać.

ocenił(a) serial na 10
Ancalagon

Z całym szacunkiem, ale to najgłupsza argumentacja jaką czytałam. To za murem palą przedewszystkim ciała, aby nie przemieniły się w upiory. Na południu nie będzie kogo ożywiać? No nie sądzę...

Mallena28

Ale zawsze ich nie palili. Zaczęli palić masowo jak się zaczęli pojawiać Inni. W końcu z czegoś przez te 8000 lat musieli armię uzbierać. Poza tym na południu robale szybko wpieprzają ciała. A na same kości magia Innych z tego co wyczytałem w ŚLiO nie działa. Co innego jak Upiór został ożywiany z ciałem, a samo ciało wskutek upływu czasu zgniło i zostały same kości.

Mallena28

Takiego Neda Roberta czy Robba już by się nie dało ożywić. Co innego Catelyn, ale ją to by trzeba najpierw drugi raz zabić. Dodatkowo samo jej ciało byłoby wtedy pod wcześniejszym działaniem magii R'hllora. Nie wiem czy wtedy magia Wielkiego Innego będzie skuteczna.