PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 408 tys. ocen
8,7 10 1 407975
7,9 63 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Dlaczego pierwsze sezony były tak dobre, wręcz uzależniające? Bo nie był to serial o superbohaterach. 2 ostatnie sezonu, a szczególnie sezon 8., to Transformersy w zbrojach i z mieczami. To, co najbardziej podniecało na początku tej sagi to były intrygi, polityka, zagadki, bezduszność i dialogi. Ile było wtedy zagadek i domysłów, ile ciekawej narracji. Teraz dostaliśmy półtorej godziny ballady o dzielnym rycerzu, z podniosłą muzyką, ale totalnie bez klimatu i tej gęstości. Ostatni odcinek podobał mi się najbardziej ze wszystkich z 8 sezonu, bo nie spodziewałem się Brana, bo Jon dostał za swoje, bo Tyrion zachował się właściwie. Tylko że to wszystko ubrane zostało w jakąś taką tanią, kinową papkę która nijak mi nie pasuje do GoT. Uważam, że scena z wyborem Brana i scena z pasowaniem Brienne to JEST ZAMACH na poczucie estetyki i świadomość osób, które mają za sobą wszystkie książki, opowiadania, encyklopedie i inne dotyczące tego świata wytwory. Tylko wydaje mi się, że nie mogli zrobić tego lepiej, i ciesze się, że serial się kończy. Czekam na Wichry i czekam na Sen, chcę czytać o tym co knuł Varys, co się działo w Dorne, dlaczego okradli nas z Orlego Gniazda, jak naprawdę wyglądało pasowanie Brienne, najbardziej epicki, romantyczny i piękny wątek w tym sezonie. Będę czytał jak głupi!