PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 406 tys. ocen
8,7 10 1 406056
7,9 56 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Jestem po 3 odcinku i zszokował mnie fakt, że fetor jednak zdołał uciec, czy twórcy serialu postanowili postać zrezygnować z tej postaci ? ...

Ogólnie teraz po przeczytaniu książek bardzo źle mi się teraz to ogląda.

mmaakkss

Na tyle źle, ze nie potrafisz poprawnie zinterpretować tego co widzisz na ekranie?

Pan__Cogito

Nie wiem nawet kto go tam uratował, bo gubię się trochę z tymi wszystkimi twarzami w serialu, więc możesz mnie oświecić bo widocznie nie zinterpretowałem tego poprawnie ;)

mmaakkss

Ten chłopek rzekomo przysłany przez Ashę/Yarę/czyjakkolwiekjątunazwali, to jest Ramsay i bawi się Theonkiem.

Pan__Cogito

Wydawało mi się, że Ramsay inaczej wyglądał, ale nie jestem pewny czy był w ogóle pokazany :)

mmaakkss

Wcześniej nie było go. Chyba Dagmer Rozcięta Gęba wpadł na pomysł z powieszeniem dzieci młynarza.

ocenił(a) serial na 10
Pan__Cogito

Był wcześniej i patrzył jak ktoś torturuje Theona, a potem pomógł mu "uciec" :)

mareczekp2

No to przecież o tym mówię ;|. W poprzednim sezonie go nie było.

ocenił(a) serial na 9
mmaakkss

Nie był pokazany - natomiast jest ciekawa scena, jak Theon (w sezonie II) złości się na trębacza, który nie dawał mu spokoju i woła, że zabije tego człowieka. Otóż, być może jest to właśnie Ramsay - w piątej książce jest wzmianka o trąbkach trąbiących na polowaniach Ramsaya.

Twórcy zrezygnowali z postaci Fetora - tzn. oryginalnego Fetora.

ocenił(a) serial na 10
Pan__Cogito

Dokładnie, też oglądałam na cwaniaka myślałam, że wiem co się zaraz stanie a tutaj taka niespodzianka. Ale bardzo pozytywna, podoba mi się to, że mimo przeczytania książki serial potrafi mnie jeszcze zaskoczyć.
Co do Fetora to Ramsay po prostu się bawi ;)

ocenił(a) serial na 10
mmaakkss

Ramsay wygląda i zachowuje się zupełnie inaczej niż w książce - na pewno nie nazwałby Theona "panem". Łucznikiem również nie jest i nie zabija własnych ludzi. Na początku myślałem że twórcy całkiem zmienili bieg wydarzeń.

BTW kim jest ten człowiek Boltonów który obciął rękę Jamie'mu?

gabol2008

A to nie jest Vargo Hoat ? Nadążanie za postaciami w książce było ciężkie a tu w serialu dodatkowo mieszają co wprowadza w głowie jeszcze większy zamęt .

użytkownik usunięty
mmaakkss

Vargo Hoat i jego Brave Companions w serialu sa pominieci. czlowiek Boltona to Locke, w ksiazce takiej postaci nie ma, ale wystepuje rod Locke.

ocenił(a) serial na 10
mmaakkss

Nie ma żadnego zamętu. Oglądaj i skup się na tym, co widzisz na ekranie i nie posiłkuj się książką, bo w serialu wątki i postacie są pozmieniane.

gabol2008

Jak to nie? Nie nazywał go tak jak był Fetorem?

Vargo Hoat to raczej nie jest, nowa postać wzorowana na nim w jakimś stopniu.

ocenił(a) serial na 8
Pan__Cogito

Vargo Hoat seplenił, miałam nadzieję, że uwzględnią to w serialu, (bo było to bardzo humorystyczne ;), ale niestety zrezygnowano z postaci, ograniczony czasem trwania i ilością odcinków sezon musi ponosić jakieś ofiary ;) No cóż, mówi się trudno, scena z utratą ręki przez Jamie'a i tak była świetna.

użytkownik usunięty
gabol2008

co do tego kogo Ramsay zabija to raczej regol nie ma. koles jest totalnym degenaratem, wiec na rozne pomysly mogl wpasc. Theona w ksiaze wspomnia, ze raz pozwolil mu uciec, wlasnie po to, zeby mog sie zabawic. jest calkiem mozliwe, ze przy okazji pozbyl sie jakis niewygodnych ludzi. jednak w ksiaze polowanie musialo wygladac inaczej, skoro Theon znal Ramsay jako Fetora ,a co wiecej nazwyal go wtedy panem i lordem.
wydarzenia w serialu maja troche inne chronologie, pewnie dlatego, ze wiele wydarzen w ksiazce ma miejsce w tym samym czasie, przez co trudno byloby w serialu zachowac ciaglosc akcji. dlaego wiele szczegolow jest zmienionych, inne pominiete albo dodane.

ocenił(a) serial na 10

W książce Ramsay urządził sobie na niego polowanie ze sporym oddziałem ludzi i zaraz jak go dopadł zabrał go z powrotem do Dreadfort i znów zaczął torturować - lecz w serialu działa na własną rękę, gdzieś go eskortuje i jestem prawie pewien że nie do Dreadfort bo Theon by spostrzegł że wraca tam skąd uciekł.

użytkownik usunięty
gabol2008

no ale w sumie to nawet dobrze, ze motywy Ramsay'a sa nieznane, bo takie wprowadzenie postaci moze zaskoczyc kazdego

ocenił(a) serial na 9
gabol2008

A co to pierwsze miejsce, w którym torturowali Theona wcale nie było Dreadfort, tylko jakąś inną twierdzą, Ramsay pozwolił mu stamtąd uciec i teraz dopiero prowadzi go do prawdziwego Dreadfort?

W sumie wiemy o ziemiach Boltonów mniej więcej tyle ile ten nieszczęsny Theon - ja też założyłam, że to pierwsze miejsce to było Dreadfort - teraz nie jestem już tego taka pewna.

No i nie było psów;-/