PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 408 tys. ocen
8,7 10 1 408174
7,9 63 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Witam chciałem zacząć omówienie sezonu odcinka siódmego sezonu siódmego od krótkiej miłej wypowiedzi dotyczącej rzekomych wycieków scenariusza sezonu ósmego. Dodam że dziś postaram się mieszać styl pisania bełkotem i pisania "normalnie" Tak więc do rzeczy, oto przekaz:

NA LITOŚĆ BOSKĄ NIE WKLEJAJCIE TEGO ŚCIERWA KTÓRE NAZYWANE JEST WYCIEKAMI SEZONU 8 NA FORUM BO JEDYNE CO TYM ROBICIE TO Z SIEBIE NIEMYŚLĄCYCH DEBILI KTÓRZY BEZ NAMYSŁU NAWALAJĄ SWOIMI BRUDNYMI PALUCHAMI PO KLAWIATURZE PRZEKAZUJĄC NIEPRAWDZIWE INFORMACJE INNYM. I NIE, NIE "jestescie fajini bo spojlerujecie greotron w internetah".
PO PIERWSZE AUTOR POTWIERDZIŁ ŻE TO FAKE, BYŁ TU WKLEJANY LINK DO TEGO, DWA FINAŁ SIÓDMEGO SEZONY PRZECZY TEMU CO JEST TAM NAPISANE, TRZY SAMI AKTORZY NIE MAJĄ JESZCZE SCENARIUSZA O CZYM WSPOMINAŁ

No więc może teraz dotarło, pisałem to wcześniej ale jak widać znalazł się kretyn co ma inteligencję banana i rozkleja to dalej. Gratuluję rozumu a teraz to o czym jest temat:

1. Pierwsza scena i pokaz siły Danki, oni sobie tam przed murem stoją, Lannistery na murkach i gadają. No i w pewnym momencie pojawiają się Dothraki i... czy tylko mnie ten cholerny dźwięk nie pasuje? O ile podczas szarży ok te ich indiańskie dźwięki jakoś są wytłumaczalne to tutaj? Od razu jak ich widać to jakaś muzyczka i "Jajajajajajajaja" takie kiczowate jak w łesternie za 10 zł.

2. Potem jest spotkanie, ogólnie fajne dialogi się przewijają bo wszyscy główni się pojawiajo w jednym miejscu. Na arenie jak w szkole Euron jako niegrzeczny dzieciak pyskuje, Cersei go ochrzania XD Dobrze że jeszcze go uwagą nie postraszyła. No i pokazują jej trupa ten trup wierzga ogólnie się nad nim znęcają nie mam z czego beki cisnąc bo tak źle nie było (smutek to dalej).

3. Potem Dżón bawi się w Neda i #honor #północ #jaksięniepodliżetoniezarucham. Ogólnie Cersei gada mu o neutralności a ten coś o służeniu dwóm królowym. Albo znowu Lektor dał u mnie dupy. Nie ważne. Dżón do specjalnie bystrych nie należy.

4. Potem Tyrion który umie robić test ciążowy oczami stwierdza że Cersei jest w ciąży czego nie widać. Karły to jednak nadludzie.

5. Ten no w łinterfel zabijajo palucha - swoją drogą od początku pasowała mi na nim taka śmierć w sensie poderżnięcie gardła. Nie wiem czemu. Zapomnieli o jednym - skąd Sansa to wszystko wie, oczywiście niektórych wydarzeń była świadkiem możemy zakładać że zaczęła się domyślać i resztę domówił Bran. Mogli to pokazać ale z drugiej strony nie było by zwrotu akcji. Wybaczone.

6. Jamie daje kopa w dupę Cersei i strzela focha i jedzie pomagać dżónowi. Ona mu gada że ma armię z Essos 20.000 wojowników i taki zgrzyt, mówi że to najlepsza armia w Essos, wcześniej było wmawiane że najlepszą armią w Essos są nieskalani a nie to coś. Więc jak w końcu? Swoją dorgą to i tak mniej niż ma Danka a że to armia z Essos gdzie Dothrakowie wszystkich koszą to raczej dadzą sobie radę z nimi bo powinni mieć już do czynienia.

7. Potem Dżon zalicza Danke, I teraz coś ciekawego. Głupia scena jak but po tym jak Bran powiedział że Dżon to bękart Targaryena to Sam od razu dodał że NIEPRAWDA BO CZYTAŁ ŻE TARGARYEN POŚLUBIŁ LYANNĘ więc Jon nie jest bękartem. CO?! On tego nie czytał, to czytała jego laska, dwa że jej przerwał i nie dał dokończyć zlewając to. Chyba że sklejał informacje na bieżąco w jedną całość to ok ale to tak nie wyglądało.

8. Nocny Król rozwala Mur, fajna scena, nie wiemy czy Tormund przeżył ale ten pierwszy przelot NK na smoku co był pokazany wyglądał paskudnie (trwało to 1-2 sekundy może), dopiero potem wszystko znowu było na najwyższym poziomie (CGI). Nie wiem czemu.

9. Zapomniałem o Theonie, nie ma to jak nabrać kogoś na stalowe krocze XD albo na jego brak. W sumie aktor spisuje się w tej postaci świetnie, fajnie jakby więcej szaleństwa w niego uderzało tak jak podczas tej klepaniny z "kosplejerem" Eurona.

To tyle z omówienia. Myślałem że będzie gorzej. Ktoś się czepiał na forum o płytki związek Dżona z Danką - jak to czytasz to powiedz mi co wymagasz od dwóch postaci z kijem w doopie i od Dedeków.

Teraz takie coś, jakby cały sezon był jak ten odcinek to byłby to sezon taki 8/10, stabilny dobry ale doopy nie urywa. W tym odcinku znowu muzyka komponowała się świetnie z akcją, same utwory były fajne. Świetna scena pierwszego śniegu na południu. Znowu dialogi wróciły na dobry tor znowu przez chwilę pokazano Tyriona z 4 sezonu. Najlepszą robotę zrobiła Lena Headey i po tym odcinku podnoszę jej ocenę na 10. Ostatnia scena była naprawdę dobra. Popis efektów po raz kolejny.

Na koniec - nie piszcie o przewidywalności jak sezon wyciekł cały ze szczegółami bo to idiotyzm? Tak jak na pewnym portalu który najpierw opublikował przecieki a dziś pisze o przewidywalności gry o tron XD To jest głupie.

Dodam że niektóre element tak jak przewidywałem się nie sprawdziły z owych przecieków, nie było przeplatania stosunku Danki/Jona z Regałem/Lianom. Nie było walki Ogara z Górą, nie spłonęła flota Eurona a Cersei nie poroniła - co może potwierdzić teorię że zginie przy porodzie w następnym sezonie). Albo ja coś pominąłem choć wątpię. To chyba tyle. Obstawiam że następny sezon będzie napakowany akcją, premiera za jakieś 1,5 roku - 2 lata na 6 odcinków (tyle chyba no nie) to sporo, na pewno zobaczymy jeszcze bardziej dopracowane smoki, może wróci Duch? Chyba że to białe wdzianko Danki z 6 odcinka to z niego było XD

To tyle, ja spadam, zapraszam do dyskusji i nadal mnie ciekawi skąd Nocny Król wziął te łańcuchy w poprzednim odcinku XD.

użytkownik usunięty
WTTW_FILM

4. Mógł to łatwo wywnioskować z tego, co mówiła. Przecież zna sposób rozumowania własnej siostry. Poza tym trzymała się za brzuch.
7. Sam przepisywał tę księgę.

ocenił(a) serial na 7

4. Mógł to łatwo wywnioskować z tego, co mówiła. Przecież zna sposób rozumowania własnej siostry. Poza tym trzymała się za brzuch.

Możliwe, choć równie dobrze mogło jej się chcieć za potrzebą XD

7. Sam przepisywał tę księgę. - Tego nie wyłapałem, ale po to jest dyskusja że jak ja napiszę cos nie tak to zawsze możecie to poprawić ;)

WTTW_FILM

Wydaje mi się, że scena, w której Tyrion podaje Cersei kieliszek wina, a ona go nie wypija jest swego rodzaju naprowadzeniem/wskazówką, a karzeł połączył fakty. ;)

ocenił(a) serial na 8
WTTW_FILM

Uwielbiam te Twoje opisy :D W każdym jakiś smaczek, tak i w tym "#jaksięniepodliżetoniezarucham" hahahaha! czyli się Jonowi opłaciło xD
Ja mam właściwie tylko uwagę do tej sceny Danki z Jonem - Bran jako narrator, a Tyrion pode drzwiami jak jakiś zbity pies, wtf? Najgłupsza scena w tym odcinku. Nie wiem o co w niej chodziło i czemu miała służyć? Mnie tylko obrzydziła :/ Jakby im odcinka zabrakło i na siłę kolanem wcisnęli.
Mam nadzieję, że Tormund przeżył, taki fajny rudy dzikus, że jednak spłodzi z Brienne te bestie. A Ogar będzie robił za niańkę, ma wprawę z dziwnymi dziećmi :D

ocenił(a) serial na 7
ewej

Żeby nie było że Ogar wyrwie przed nim ;) Ale w sumie scenariusz fajny najlepiej jakby obaj przeżyli bo jak taki Tormund zginie a "Ser.Friendzone" dożyje do finału to ocena spada o jeden :P

ocenił(a) serial na 8
WTTW_FILM

Ja to samo. Jak ktoś gdzieś napisał, może się uratowali na tej nierozwalonej części muru i pójdą murem do czarnego zamku. Czekam na scenę Tormund, Ogar i Brienne xD
A co Gendrym? Gdzie się znowu chłopina zapodział? Odpoczywa gdzieś po maratonie?
Teraz do Friendzonu dołączył Tyrion xD szkoda że z Jorahą razem tam nie stali. Głupie to było.

ewej

Ja w pierwszej chwili pomyślałem, że to właśnie Jorah i aż mi się głupio zrobiło.

Mam nadzieję, że jednak te miny Tyriona to z innego powodu. Może on wie kim z pochodzenia jest Jon?

ocenił(a) serial na 8
Dagorad

A skąd ma Tyrion wiedzieć? Tylko Ned wiedział na 100% i teraz Bran i być może Benjen (bo mu Ned powiedział jednemu). Chyba że jakimś cudem Varys wie, ale jakoś nigdy nie przejawiał, że posiada taka wiedzę, najwyżej plotki, to samo LF. Teraz tylko Bran to wie na 100%. Reszta najwyżej się domyśla, chyba że później coś wyjdzie.
A o Tyrionie też słyszałam różne teorie, że nie jest synem Tywina tylko tego Aerysa. Trzeba, żeby i to Bran sprawdził :D

ocenił(a) serial na 7
ewej

Boję się, że może nie starczyć twórcą czasu na potwierdzenia, albo wyjaśnienie niektórych teorii. Teoria z Tyrionem jako synem Aerysa jest prawdopodobna biorąc pod uwagę jak nie cierpiał go Tywin. Jeszcze te słowa, gdy siedział na kiblu "Nie jesteś moim synem".

ocenił(a) serial na 7
John_Locke_1956

to głupota moim zdaniem, prędzej Jaimie i Cersei byliby dziećmi Aerysa niż Tyrion, wystarczy na charakter popatrzyć.

WTTW_FILM

No i dodatkowo w Sadze kilka razy pojawiają się teksty w stylu, że Tyrion jest jedynym "prawdziwym" dzieckiem Tywina. Co prawda odnoszą się raczej do charakteru, ale jedno drugiego nie wyklucza.

"A skąd ma Tyrion wiedzieć?"

Nie wiem, tak tylko rzuciłem bo boję się że serio się zakochał. Nie to żeby było coś w tym jakoś wielce złego, ale serial i tak jest napięty więc mogliby sobie darować. Zwłaszcza skoro pominęli wątek miłości Tyriona.

użytkownik usunięty
Dagorad

Gdzie tam, Tyrionek jest zazdrosny, myślał, że będzie na moejscu Jona nie Jona ;)

ocenił(a) serial na 7
ewej

Może Tyrion też chciał puknąć Danke ale Janek go uprzedził...

ocenił(a) serial na 7
John_Locke_1956

W tym serialu każdy chce puknąć Dankę XD

użytkownik usunięty
WTTW_FILM

"Zapomnieli o jednym - skąd Sansa to wszystko wie, oczywiście niektórych wydarzeń była świadkiem możemy zakładać że zaczęła się domyślać i resztę domówił Bran."

Właśnie sobie odpowiedziałeś :P

ocenił(a) serial na 7

No w sumie :P

ocenił(a) serial na 8
WTTW_FILM

Łańcuchy były w promocji w BIEDRONCE :)
Przecieki przeciekami, tak tak przeczytałam, ale i bez przecieków, moje podsumowanie całego sezonu = urok i czar serialu prysł jak bańka mydlana, przez głupie dialogi, których celem było rozśmieszenie widza (chyba) ale mnie to nie rusza, to nie ten gatunek serialu, no chyba, że ten sezon miał uzyskać status komedii!
To raz, a dwa byłam przyzwyczajona, ze tu jak ktoś ginie to już definitywnie nie ma szans na uratowanie a w tmy sezonie tyle postaci powinno z życiem się dawno pożegnać a jednak, żyją i mają się dobrze (Jamie'go powinien na skwarka smog ogrzać, Jon z kolei nie wiem jakie kąpielówki w tym przeręblu miał, chyba podgrzewane, że zdążył się wynurzyć, wujek na koniu wyskoczył zza winkla i mu jeszcze konia na tacy podał)...można by było jeszcze ponarzekać, ale nie to mam na celu.

Przez cały ten sezon czułam, że oglądam inny serial, na tyle poprzednich sezonów wszystkie były w podobnym stylu a tu... widać różnice!

ocenił(a) serial na 7
JOANNA108

Bo te postacie są potrzebne w przyszłym sezonie? A po co uśmiercać Jaimiego jak to chyba najlepsza z obecnie żyjących postaci, aktor gra go świetnie a sam bohater przeszedł ewolucję przez 7 sezonów i jest teraz tym kim jest. Jak dla mnie On, Jon, i Tyrion przeżyją cały ten serial i jestem w stanie uargumentować dlaczego tak twierdzę. Do tego mogą dożyć końca Tormund, Gendry, Bronn, Ogar, Arya.

Teraz rozwiązali wszystkie wątki a resztę połączyli razem, jedyne co zostało to Północ, Przystań i Wyspy.