PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 408 tys. ocen
8,7 10 1 408263
7,9 63 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Na maturę ustną z polskiego mam temat o średniowieczu i wzoruję się miendzy innymi tym
serialem. Chciałbym tylko kogoś kto się zna na historji (bo ja jej osobiście nie cierpię) czy serial
dobrze oddaje realia średniowiecza i czy nie ma tu fikcji bo nie chcę żeby bylł przypał. obejżałem
narazie 3 odcinki i myślę że można się na tym oprzeć ale proszę o radę.

PsychoGrzesiek

Jeśli chcesz zdać maturę, to polecam Ci raczej podręcznik historii, ewentualnie serial stricte historyczny lub jakiś dokument o Średniowieczu. GoT, to nie jest serial historyczny tylko fantasy, inspirowany Średniowieczem, a to nie jest to samo. Potraktowałabym go raczej jako źródło przyjemności a nie rzetelnej wiedzy historycznej.

PsychoGrzesiek

Oprocz tego, co napisala sts007 polecam rowniez slownik ortograficzny lub wbudowany w przegladarce.

I tak, jest tu masa fikcji - sam prolog mowi, ze nie jest to film bazujacy na faktach historycznych.

PsychoGrzesiek

Ten serial się dzieje w całkowicie wymyślonym świecie. NIC tu nie jest prawda historyczną. Żadna postać ani miejsce nigdy nie istniały.

PsychoGrzesiek

Szanowny Grześku, zapewniam Cię, że jeśli użył byś "Gra o Tron" jako przykładu historycznego, z całą pewnością musiałbyś wpaść ich odwiedzić w wakacje :)

Gra o TRON jest Ahistoryczna, autor próbuje przedstawić w jak najbardziej realny sposób tamtejsze realia połączone z fikcją literacką. Plan szczytny, to prawda - niestety wykonanie dużo gorszę.

Książka zawiera bardzo wiele motywów wyciągniętych z historii, przedstawienia władców, wydarzeń czy nawet niektórych zwyczajów - jednak tak naprawdę to jedynie kropla deszczu w całym oceanie. Jedyne co można użyć za całkiem fajny przykład, to tylko i wyłącznie heraldyka która jest naprawdę fajna (co nie zmienia faktu, że użyte w nim herby, są po prostu realne tylko i wyłącznie ze zmienionymi nazwami). Odmiany herbów dla poszczególnych członków rodów czy barw, to jest w miarę dobre.

Kolejna kwestia, sposoby dziedziczenia władzy w świecie Martina, jest całkowicie pozbawiona sensu. Zalecam wczytać się w literaturę - dobrym przykładem będą pracę związane z Wojną dwóch róż, - hah będziesz miał to samo co w grze o tron :D.

Życzę powodzenia w pracy maturalnej.

ps. "czy nie ma tu fikcji bo nie chcę żeby bylł przypał"

W takim przypadku, przygotuj się na rozczarowanie :)

Bondzik

Dzięki :)