Aż mnie dziwi, że jeszcze nikt tego nie napisał .... Martin dał dzisiaj wpis na swoim blogu A Dance with Dragons zostało skończone, to już oficjalne xD
Taki miły news na dobranoc :]
gambit tak z ciekawosci, ty to musisz chyba byc zarejestrowany u nas na forum (ogien i lód) bo nie wierze ze taki fan Martina by z nami nie siedzial.... ;)
Zarejestrowany jestem i to już od jakiegoś czasu, przewertowałem wiele ciekawych tematów, ale aż wstyd się przyznać co do mojej aktywności na tym forum xD Może jak skończę drugi raz czytać Pieśń to trochę poprawię się w tym aspekcie xD Na razie dopiero połowa GoT, więc jeszcze trochę przede mną ...
Mnie z kolei dziwi, że dopiero 2 raz GoT czytasz ;) Ja już 3 razy za sobą to mam, i gdyby nie fakt, że pół roku temu czytałem, bym wziął się po raz 4ty ^^
A Dance with Dragons ma liczyć 1040 stron, więc pewnie wydawnictwo Zysk dla zysku podzieli go na dwie części. Najbardziej prawdopodobny termin u nas to gwiazdka 2011.
Normalnie już czuję, że ciężko mi będzie wytrzymać moment, gdy w lipcu mnóstwo ludzi będzie dzieliło się wrażeniami z książki, a ja będę czekał na polskie wydanie. Zacząłbym czytać po angielsku, ale wiele mi brakuje aby zrozumieć cały tekst, wiem to z autopsji, jak przeczytałem te parę rozdziałów Tańca dostępnych na necie, najpierw w ang, a następnie w pl ..
Wychodzi więc na to, że od lipca do grudnia ... szlaban na net bo by mnie kusiło xD.
Ech, znam ten ból...ale też znam siebie i wiem, że o żadnym szlabanie nie może być mowy, ani pięciu minut bym nie wytrzymała;) Pewnie będę się rzucała na każdy post opisany jako spoiler i chwytała te strzępy wiedzy;)
Gambitx7, przeczytanie pierwszego Pottera po angielsku zajęło mi 3 miesiące, a książeczki z Gwiezdnych Wojen opłakiwałam gorzkimi łzami, a teraz Martina czytam w oryginale. Nigdy chyba nie będę umieć języka na tyle, by czytać jak rodowity anglik ale po latach ćwiczeń czytanie po angielsku wreszcie sprawia mi przyjemność. To nie jest tak, że pewnego dnia będziesz umieć wszystko- zawsze będzie coś, co trzeba sprawdzić w słowniku- ale od czegoś trzeba zacząć.
Poza tym angielskie wydanie jest tańsze, a jak wyjdzie Taniec to na pewno amazon zrobi pakietową promocję.
A ja nie jestem pewien, czy nie spróbuję moich sił z angielską wersją. Z jednej strony codziennie przesiaduje na anglojęzycznych forach i całkiem sporo się na nich udzielam, z drugiej jednak kiedyś postanowiłem zmierzyć się z podręcznikiem do gry Wraith: The Oblivion i obawiam się, że wdeptał mnie on w ziemię.
Myślę, że najpierw sprawdziłbym, czy jestem w stanie przeczytać któryś ze starszych rozdziałów, później najwyżej podejmował decyzję.
Mniejsza jednak o moje nudne wywody. Ciekawi mnie bardziej, czy ktoś z Was wie, gdzie można będzie znaleźć angielską wersję? Z całą pewnością na Amazonie, ale jaki wówczas będzie koszt wysyłki? Zamawiał ktoś z Was kiedyś z obcego kraju? Czy jest jeszcze jakaś opcja?
może ze względu na popularność sagi ,którą z pewnością zwiększy serial, książka w oryginale będzie dostępna u nas w Polsce?
nawet jeśli nie będzie leżała na półce w empiku to być może będzie istniała możliwość jej zamówienia?
a jeśli nie to istnieją jeszcze inne księgarnie specjalizujące się w sprzedaży książek zagranicznych, np. American Bookstore
Nie wiem ile by kosztowała dostawa ale w miękkiej okładce obecnie kosztuje £7.99 ( około36zł) a w twardej £12.50 (55zł). Czyli twarda oprawa zapewne w cenie 1 tomu z 2 jakie wyjdą w Polsce (i to w miękkiej).
Polskie książki są "tanie" lol, a jeszcze wchodzi nowy podatek sic!
A no właśnie :D Sam miałem założyć taki temat :D, ale jakoś mi umknęło. Martin napisał, że jest to już ostatecznie ostateczna data, więc chyba jest dobrze :> Nawet licznik skubańcy wstawili na stronę :D Czekam, oj czekam niecierpliwie :D I na pewno nie zamierzam czekać na polskie wydanie :D
A ja właśnie sobie to czytałem:
http://asoiaf.westeros.org/index.php/topic/5960-a-dance-with-dragons-the-latest- info-inc-pub-date/
Smutna i zarazem mega szczęśliwa wieść.
1500-1600 pages - znacz się, że w Polsce pewnie koło 100-110 zł trzeba będzie wydać, bo nikt tego w 1 tomie nie wyda, ale zarazem będzie TYYYYYYYYYYYYYYLE czytania ;)