Widzę że po mimo olbrzymich słów krytyki ocena serialu to 8,4. Jednak dobrze się przyjął po mimo ogromnego sceptycyzmu wielu osób xD Moje osobiste odczucie jest co do serialu bardzo mieszane po przeczytaniu książki i obejrzeniu pierwszego odcinka jestem bardzo rozczarowany ponieważ już zostały odebrane fragmenty z książki które nadawały klimat ale nie ma co narzekać. Czekają nas kolejne odcinki mam nadzieje że się nie rozczaruje jeszcze bardziej i nie zostaną wycięte bardzo istotne elementy dla mnie(ale jak to mówią wszystkim nie dogodzisz) :P a co do oceny ogólnej wypada całkiem dobrze patrząc na obsadę, stroje, scenografie, dialogi, klimat i wiele innych myślę że wszyscy sie zgodzą i na chwile obecną możemy dać spokojnie 7 gwiazdek, oczywiście jeszcze wszystko może uledz zmianie o czym przekonamy się już niebawem :) Zapraszam wszystkich do przeczytania felietonu na temat Gry o tron zawiera on kilka fajnych informacji i wyjaśnień może po przeczytaniu wszyscy przeciwnicy inaczej na niego spojrzą. http://www.kawerna.pl/aktualnosci/arcywazne/item/2038-dlaczego-gra-o-tron?-felie ton-marcina-we%C5%82nickiego.html Miłej lektury :D
Ja uważam, że trudno oceniać jakikolwiek serial oglądając tylko jeden odcinek, nie rozumiem skąd u ludzi taka krytyka, serial się dopiero zaczyna. Przeważnie jest tak, że pierwsze odcinki są mega nudne a potem się zaczyna wszystko rozkręcać, chociaż moim zdaniem początki Gry o tron są całkiem niezłe i zapowiada się przyzwoity serial. Pożyjemy zobaczymy, mam nadzieję,że dadzą czadu.
Ale o jakich wy słowach krytyki piszecie? Chyba nie macie na myśli tych popłuczyn, które napisał onet:) Większośc recenzji jest pozytywna, nawet określenie pozytywna to niekiedy za mało powiedziane. Jak dla mnie, to HBO spisało się na medal.
Zastanowiło mnie bardzo skąd autor wątku wyciągnął daleko idące wnioski o tej ogromnej liczbie krytycznych opinii. Przeglądałam forum IMDB (znacznie bardziej wiarygodne i rzeczowe niż filmwebowe) i nie spotkałam się z wieloma negatywnymi wypowiedziami. Recenzje w prasie również były dobre. 'Camelot' spotkał się z dużo gorszym przyjęciem i to w przypadku tego serialu można właśnie mówić o przewadze negatywnych ocen.
Też się zastanawiam skąd te informacje o krytyce. Serial przyjął się bardzo dobrze, jedyna krytyka o jakiej słyszałam to ta onetowa, która przez nikogo nie jest traktowana poważnie. Gra o tron zapowiada się świetnie i w pełni zasłużyła na swoją ocenę - a nawet wyższą. Na imdb ocena wynosi 9.5 przy 2400 głosach (!). Filmwebowcy znacznie zaniżają ocenę, żeby pokazać, jacy to są wymagający i jak świetnie się znają, choć w rzeczywistości po prostu próbują być alternatywni. Dokładnie tak samo jest z tymi (na szczęście nielicznymi) komentarzami zwracającymi uwagę na najdrobniejsze nawet zmiany czy błędy i podsumowanymi przez przykładowe "Mogło być lepiej, daję 7/10", byle tylko nie napisać "Zapowiada się świetnie, mały minus za prolog, więc 9/10" (nie brzmi to dość fajnie).
Co do prologu to prawdę mówiąc bardziej mi się podobał niż reszta odcinka ;D Jak sobie oglądałem go na stronie HBO to wiedziałem że to będzie hit choć teraz już nie jestem tego taki pewien( lecz wiem że wiele osób jest zachwyconych i wszyscy mu dobrze wróżą) .. Tak to już jest jak przeczyta się książkę to strasznie dużo można nawytykać ..ja przynajmniej tak mam, jak już wcześniej pisałem zostały odebrane fragmenty które mi zapadły w pamięci i bez których moja ocena jest bardzo krytyczna może nawet za bardzo :P choć myślę że 7 to dobra ocena.(choć ona może jeszcze uledz zmianie bo to tylko 1odc. jeszcze wszystko może się zdarzyć i nie wolno oceniać czegoś po zaledwie liźnięciu) Zastanawiam się też czy osoba która nie czytała książki jest wstanie się połapać o co chodzi?? Tak prawdę mówiąc po pierwszym odcinku chyba bym nawet nie wiedział o co chodzi gdyby nie książka ale z drugiej strony pewnie wszystko się wyjaśni :D w dalszych odcinkach i serial nabierze sensu.
Książki nie czytałam i nie zamierzam dopóki autor nie wyda i nie zakończy całości, a 1 od. widziałam i podoba mi się sens też widzę nic odkrywczego w fantasy ale przynajmniej nakręcili i dobrze się ogląda a nie wali po oczach sztucznością jak Wiedźmin.