PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 408 tys. ocen
8,7 10 1 407852
7,9 63 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Nie wiem czy ktoś też zwrócił na to uwagę,ale ja mam dziwne odczucia że niektóre sceny stanowią
jakby odniesienia do tych z Biblii. Jestem dopiero na początku 2 sezonu i wychwyciłem 2 takie
momenty. Śmierć Eda Starka i cała otoczka,oraz rzeź dzieci w 1 odcinku 2 sezonu. Też tak to
odebraliście ?

ocenił(a) serial na 8
ocenił(a) serial na 10
michaello724

Raczej nie ma szans. . .
Po prostu świat Westeros to kłębowisko żmij, słaby tu przegrywa i nie ma happy endu i tyle.
Nie wiem gdzie tu Bibilia ? Jakieś konkretne przykłady ?
Śmierć Neda była przełomowym wydarzeniem, ale o ile wiem nie umarł on w męczarniach ani nie powstał z martwych, a jedynie doprowadził do wojny. Gdzie tu Biblia ? Nadal nie widzę ?
Morderstwo Dzieci na masową skalę ? Tu już bliżej, jeżeli uznamy że niejaki kowal Gendry to taki Mojżesz (Ocalony z maskary) to już wiemy kto zasiądzie na tronie i przeprawi lud Westers przez wąskie morze które się rozstąpi na pół - ale to za jakieś 40 lat czy coś :)

Lodowy

W przypadku Neda autorowi tematu zapewne chodziło o analogię do ścięcia Jana Chrzciciela. Tak jak Herodiada zażądała od Salome przyniesienia jego głowy, tak i Joffrey zażądał od Illyna Payne'a przyniesienia mu głowy Neda.
Te analogie są po prostu bardzo luźne i nie odnoszą się bezpośrednio do całości fabuły (więc teoria Gendry/Mojżesz raczej już mało prawdopodobna :)) - a nie dotyczą tylko motywów biblijnych, ale też historycznych i pochodzących też pewnie z różnego rodzaju mitologii.

ocenił(a) serial na 5
michaello724

o bogowie egipscy co za brednie.

ocenił(a) serial na 9
michaello724

http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1241&werset=12#W12

może nie wprost ale wątek Atalii przypomina trochę wątek Cerseii
a Joasza przypominać może Gendry ? Denerys ?

bardziej Gendry ostatni syn króla, inni zostali wymordowani z rozkazu złej królowej moim zdaniem pasuje,
może i zakończy się to tak jak w biblii: Gendry na króla, Cerseii zabita

Ferdezo

Hah, tyle że jest jeszcze Mya Stone, teza ci się rypła :P

ocenił(a) serial na 9
Pallantides

ale to jest kobieta xD

Ferdezo

xD xD xD
dziedziczy najstarszy -.-

ocenił(a) serial na 9
Pallantides

Napewno wszędzie a nie tylko w Drone ?

ocenił(a) serial na 10
ocenił(a) serial na 9
michaello724

Jak najbardziej, proszę Pana. Jest to piękny ukłon Pana Martina w stronę katolików na całym świecie. Pozdrawiam serdecznie.

ocenił(a) serial na 10
michaello724

"George R.R. Martin powiedział kiedyś, że aby stworzyć przekonujący świat fantasy, należy wzorować się na prawdziwych wydarzeniach historycznych, czyniąc je daleko bardziej majestatycznymi."

http://historia.org.pl/2013/06/24/historyczne-inspiracje-w-piesni-lodu-i-ognia-g eorgea-r-r-martina/