PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 408 tys. ocen
8,7 10 1 407883
7,9 63 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Inni,czyli biali wędrowcy i ich armia zombi. Czemu nagle zombi zaczęły biegać skakać, stały się hiper super duper ninja, kiedy to w poprzednich sezonach byli wolnym zombii??!!!! Czemu Inny którego zabił Sam chodził prawie, że nagi z opaską na biodrach a ci tutaj nagle jakieś 'wiklinowe zbroje mają; ?! Do tego żałosna scena walki Innego z Jonem i ta włócznia, w książkach Inni mieli miecze wykonane z nieznanego materiału( to akurat szczegół). Biali wędrowcy zostali zepsuci po całości. W ogóle to od kiedy serial odszedł od książek to coraz więcej dziadowskich wątków rodem z holiłód sie przewija. Serial traci i robi się coraz gorszy!!

ocenił(a) serial na 9
niechcenicku_fw

No jak idą na bitwę to nawet takie bossy jak Inni muszą się trochę uzbroić :)

ocenił(a) serial na 6
DawidSt

Tja, tylko że jak ich nie może zwykła broń zranić to po co im zbroje nagle? Które swoją drogą chyba z wikliny są...

ocenił(a) serial na 6
DawidSt

A to niby czemu?

ocenił(a) serial na 10
niechcenicku_fw

Czy Waszą zrzędliwość zadowoli jakiekolwiek tłumaczenie? Tłumaczą ci jak krowie na granicy co i jak a ty dalej swoje.

ocenił(a) serial na 6
kacperowski20

No jak debilne, nielogiczne tłumaczenia ci starczą to fajnie...

ps "Tłumaczą ci jak krowie na granicy " Tłumaczą? No właśnie to są wymysły,które próbują wyjaśnić błędy scenarzystów. Kiepskie argumenty to czemu mam powiedzieć 'No ok, niech wam będzie"? Zastanów się baranku

ocenił(a) serial na 10
niechcenicku_fw

Barankiem to sam jesteś bo zrzędzisz jak stara baba.Nic ci nie pasuje.Rzygać się chce człowiekowi jak czyta te wywody.

ocenił(a) serial na 6
kacperowski20

Książka mi pasuje,bo tam chociaż logika zdarzeń jest na poziomie, tutaj w serialu niestety nie ;/

ocenił(a) serial na 10
niechcenicku_fw

No tak nie wszystko jest logiczne.Tak już jest w filmach czy serialach.Ja bym jednak nie czepiał się tego jak Inni czy zombie wyglądają i jak się zachowują bo logicznie można to wytłumaczyć tym że posiadają równe jednostki i Inni rządzą i kierują zombie.

ocenił(a) serial na 6
kacperowski20

Mogą mieć jednostki, tylko logiczne jest,że jeżeli nie może ich zranić normalna broń, to po co im nagle zbroja? W poprzednich sezonach chyba Inny był pokazany ze 3 razy w samych majtkach, a tu nagle mają zbroje. Tylko po co? Bo scenarzyści w końcu przeczytali książkę? A co do upiorów, to w książce nie było jeszcze nic o zachowaniu tych zombii przy Innych bo ta cała bitwa z serialu to wymysł, a jak oni coś wymyślą czego w książce nie było to zawsze jest bez sensu( Talisa na przykład).

ocenił(a) serial na 10
niechcenicku_fw

Nie wiem żeby wyglądali groźnie? Może tamci inni byli tylko tymi co odbierają dzieci a ci to elita? Bitwa nie jest bez sensu bo była mowa o inwazji w książce i Jon z listów się dowiaduje o wydarzeniach z Hardhome.Najbardziej bez sensu to jest wątek w Dorne i sceny z Brienne w tym sezonie.Co do zachowań zombie to widać jak wolno idą w drugim sezonie i jak bezwładnie stoją na końcu bitwy o Hardhome jak Nocny król idzie po molo :) Może on jakoś wpływa na to jak oni mają się zachowywać.

ocenił(a) serial na 6
kacperowski20

No w sumie racja,że coś się tam działo w książce, ale tam właśnie było ciekawie napisane,że trupy są na lądzie i trupy są w wodzie. W serialu nie mogli albo nie chcieli wejść do wody, ale bardziej to wyglądało jakby nie chcieli.

ocenił(a) serial na 10
niechcenicku_fw

Albo zatrzymali się kiedy Nocny król szedł po molo :D Tak jakby stanęli w momencie :)

ocenił(a) serial na 8
niechcenicku_fw

8 tys lat wcześniej, Nocna straż ścierała sie z Wedrowcami, wielu zgineło,ostatecznie ludzie połączeni siłami z dziećmi lasu wygrali decydujacą bitwę, odparli Białych Wędrowców i ukończyli budowe muru. Wtedy też Inni mieli armie trupów ludzi i zwierzat, jednak jakos udało się ludziom ich pokonac, czyli pozabijać pewnie i część Białych Wędrowców, nie widze powodu dlaczego akurat Jon miałby polec, świetnie włada mieczem, a że akurat posiadał taki, który potrafi ich unicestwić dlatego przeżył, ci, którzy ich nie mieli polegli, proste :-P

użytkownik usunięty
mallutka

Do tego Inny mógł rozpoznać miecz z Valyrii.Albo i nie,twórcy to idioci i postanowili że Jon będzie największym badassem w NS.

ocenił(a) serial na 8

No musi być, nie ma zbytnio innego kandydata ;-)

użytkownik usunięty
mallutka

Jak nie.Zapomniałaś o Samie :D

ocenił(a) serial na 6
mallutka

Chodzi o przebieg walki. Inny mógł zabić go ze 3 razy, ale tego nie zrobił bo wszystko po to żeby pokazać "dramaturgie" walki i jak na końcu Jon jest super hiper badass.

niechcenicku_fw

Debilne nielogiczne wytłumaczenie, tak? W zeszłym sezonie wyraźnie pokazali, że król nie jest nagi, a to ty teraz jazgoczesz, że rządzący u Innych nie pomykają sobie odziani jak dzikusy, mało tego, wyraźnie się zdziwiłeś widząc te sceny. Więc kto tu jest nielogiczny i tak dalej? http://tumblrofthrones.tumblr.com/post/88470699528/king-of-the-white-walkers-in- game-of-thrones-4-04
Co do tego, że inaczej wyglądała walka z Thennem, a inaczej z Jonem. Byli jednak w trochę innej sytuacji. Inny walczył w tym momencie z samym dowódcą przeciwników. Poza tym Jon jest Starkiem (tak jak być może ich sam Nocny Król), do tego prawdopodobnie Jon ma również i krew smoka, może właśnie w nim tańczy pieśń lodu i ognia, kto wie, może Inni to wyczuwają, no i Jon miał valyriański miecz. Twórcy chcieli pokazać jak wyglądałby pojedynek między nimi. Rozumiem krytykę innych wątków, bo prawie wszystkie leżą i kwiczą, ale skoro nie czujesz chociaż tego klimatu jaki został zaprezentowany na Hardhome to tak z dobrego serca napiszę, że chyba lepiej sobie odpuść ten serial.

ocenił(a) serial na 6
fune

YYY, ale co ma znaczyć ten fragment?

" zeszłym sezonie wyraźnie pokazali, że król nie jest nagi, a to ty teraz jazgoczesz, że rządzący u Innych nie pomykają sobie odziani jak dzikusy, mało tego, wyraźnie się zdziwiłeś widząc te sceny. Więc kto tu jest nielogiczny i tak dalej?"

Ja narzekam na to,że twórcy nie trzymają się jakiś ustalonych zasad tylko za każdym razem gdy widzieliśmy Innych czy ożywione przez nie trupy wyglądali i zachowywali się inaczej. Podałem przykłady i uważam że to psuje wizualnie całość. Nigdzie nie napisałem,że chciałbym żeby latali w samych majtkach... I tak zdziwiłem się gdy widziałem,że trupy nagle potrafią skakać i biegać, a Inni zaczęli nagle nosić ciuchy, bo do tej pory było przedstawione to inaczej i nie ma żadnego powodu,dla którego teraz miałoby być tak jak było. Owszem teoria ,że trupy zachowują się inaczej w obecnosci Innych a inaczej gdy są daleko od nich jest ciekawa,ale ma pare minusów. A co do ubioru Białych Wędrowców to naprawdę nie wiem czemu wcześniej widzieliśmy nagusa, skoro jak pisałem jak nie moze ich zabic zwykła broń to przecie nie musieli nosić zbroi.

niechcenicku_fw

Może trochę uprościłam, ale tak to dla mnie wyglądało. Powiem tak: ogólnie rzecz biorąc nie było tych scen za dużo, żeby pisać - Inni powinni zachowywać się tak, a Ożywieńcy tak. Mieliśmy tylko jakieś pojedyncze migawki. Nie sądzę, żeby jedne zaprzeczały drugim, ot się uzupełniają. Mi się wydaje, że trupy mogłyby równie dobrze stać co biegać, podskakiwać bądź starać się wkopać w ziemię, cokolwiek sobie ich masterzy zamarzą. Na zasadzie, że jak dostanie taki rozkaz, że ma iść do zamku i zabic dowódcę, to idzie i na ślepo próbuje to zrobić, nie patrząc za bardzo na efektywność czy sensowność swych działań, po prostu prze do przodu i uj. Bo nie myśli. Ale jak master jest obok i może na bieżąco oceniać sytuację, to dopasowuje konkretne działania do tego, co akurat jest mu potrzebne. Ale to ja tak to odebrałam, za to co faktycznie jest w głowach dedeków i czy oni w ogóle przywiązują do tego wagę, nie odpowiadam. Po prostu mojej percepcji nic wizualnie całości nie psuło, ot tylko kilka razy się uśmiechnęłam, patrząc na ten The Walking Dead, ale to tak z sympatią.
Co do tej zbroi. Jest broń co może ich zabić. Aczkolwiek nie jestem w stanie stwierdzić, w co trafił Jon zabijając Innego. A może chroni przed czymś innym. W każdym razie są wojownikami i to na najwyższych stanowiskach to się ubierają jak wojownicy. Tak to sobie twórcy obmyślili, z tym że teraz to była raczej kontynuacja tego, stąd moje niezrozumienie dla Twego dziwienia czy wymówek co do najnowszego odcinka.

ocenił(a) serial na 6
fune

No rozumiem, ale no to pisałem,że wcześniej Inny miał majtki teraz mają zbroje. Więc mnie to dziwi. Broń owszem może ich zabić,ale nie taka zwykła. To mnie po prostu dziwi i nic więcej. Głupie według mnie to, no ale rozumiem,że w końcu zrozumieli,że aby siały grozę w śród widzów to muszą przestać nosić majtki. Ale tych zombii to...Owszem scen nie było z nimi dużo,ale wszystkie jakie były pokazywały ich jako powolne stwory. W książce to samo. A tu nagle zrobii z nich sprinterów ku uciesze gawiedzi, żeby jatka była. Rozumiem,że każdy może mieć swoje uzasadnienie takiego stanu rzeczy,ale wasze opcje mnie po prostu nie przekonują, bo owszem mają jakieś zalety i można na odczepne je przyjąć,ale mają sporo minusów logicznych. A dla mnie ten wątek jest najfaniejszy i chyba najważnieszy w całej sadze i dlatego chciałbym żeby w serialu przedstawiono to porządnie a nie po łebkach.

ocenił(a) serial na 9
fune

ha, niepotrzebnie napisałam swoja wypowiedz. Podpisuje sie pod tym. Pewnie ejdnym z dowodców białych bedzie wujek Stark

ocenił(a) serial na 9
niechcenicku_fw

Jon ma w sobie smoczą krew po tacie (bracie Daenerys) a smoki to naturalni wrogowie białych

ocenił(a) serial na 9
polacca

bracie- myślę o tym bracie nastepcy trony, nie tym co go Khal ukoronowal

ocenił(a) serial na 9
niechcenicku_fw

plus Jon miał miecz ze smoczej stali (valyrianskiej)

niechcenicku_fw

"Others" występowali do tej pory w odcinkach:
1x01 - 1 Inny; z przepaską
2x02 - 1 Inny; ciężko stwierdzić jak jest ubrany, jakby przejrzeć klatka po klatce może da się coś zauważyć, ten sam Inny występuje w 4x04 i jest ubrany w coś co można nazwać „półpełnym ubraniem”
2x10 - co najmniej 5 Innych, 2 z bliska, 3 widać tylko konie na których siedzą w tle; 1 z przepaską, 1 z „półpełnym ubraniem”
3x01 - jak w 2x10
3x08 - 1 Inny; z przepaską
4x04 - 2 Innych z bliska, 12 Innych w tle; 1 w „półpełnym ubraniem”, Nocny Król i pozostałych 12 w „pełnym ubraniu”
5x08 - co najmniej 7 Innych, 4 na wzgórzu w tym Nocny Król, 3 w bitwie w tym zabity przez Jona; cała 7 w „pełnym ubraniu”

Według mnie to jak jest ubrany inny zależy od tego jak wysoko jest w hierarchii i do jakich zadań się udaje. Nocny Król i 12 w tle wyglądają na coś w rodzaju elity. Ta 3 co walczyła w Hardhome wyglądała na walczących w terenie, może i broń się ich nie ima, ale smocze szkło już tak, a chyba nie zapomnieli że 8000 lat temu między innymi przez nie przegrali. Walczący bezpośrednio mają pancerz do ochrony. Ta 5 co jechała na koniach w kierunku Pięści Pierwszych Ludzi możliwe że tylko dowodziła ze wzgórza i nie schodziła walczyć, więc nie potrzebowali zbroi.

"Wights" występowały do tej pory w odcinkach:
1x01 - widzieliśmy tylko dziewczynkę, które bardzo szybko zniknęła, za mało by cokolwiek stwierdzić, ale skoro szybko zniknęła to raczej była ruchliwa
1x08 - widzieliśmy Jafera Flowersa i Othora, po "włączeniu" Othor był także ruchliwy, sprawił dosyć kłopotów Jonowi
2x10 - tu byli strasznie powolni
3x01 - tu słyszeliśmy tylko odgłosy bitwy
4x10 - ruchliwi
5x08 - ruchliwi

Na 6 odcinków w których występowały "Wights" i na 4 w których widzieliśmy je w akcji, w 3 były ruchliwe i w 1 powolne. W tych 3 odcinkach walczyły, a w tym 1 się przemieszczały. Ogólnie mam podejrzenie, że "Wights" działają w dwóch trybach: logistycznym (odcinek 2x10) i bojowym (odcinki 1x08, 4x10 i 5x08).

Nie rozumiem trochę dlaczego narzekasz. Innych i Upiory mieliśmy do tej pory w 9 z 58 odcinków co stanowi niecałe 16%, a i tam było ich mało. Właściwie nic o nich nie wiemy. Nie wiemy, czy to co nam zaprezentowali twórcy było zamierzone, czy tworzone na bieżąco. Argument, że w książce było inaczej jest chybiony, bo twórcy serialu mogę mieć inną wizję Innych niż autor książki. Zresztą mają, między innymi dlatego, że w książce Innych nazywa się głównie „Innymi”, a w serialu „Białymi Wędrowcami”, bo by widzowie nie wiedzieli o jakich innych chodzi, inne wojska, inne konie czy co innego. Narzekasz na coś co nie zostało w pełni rozwinięte. Twórcy serialu przekazują nam informacje o Innych stopniowo, a Ty byś chciał wszystko od razu i narzekasz bo to się nie ubiór się nie zgadza. A może ma się nie zgadzać, a my tego nie wiemy, bo twórcy jeszcze tego nie wytłumaczyli, ponieważ planowali to zrobić w 6/7 sezonie jak wszystkie wątki się rozwiążą i wszystkie światła zostaną skierowane za Mur?

Polecam artykuł "Co wiemy o Innych? Kim są biali wędrowcy?" na Westeros.pl:
http://westeros.pl/co-wiemy-o-innych-kim-sa-biali-wedrowcy/

ocenił(a) serial na 6
Ancalagon

No bardzo fajne wyjaśnienie. Masz racje,że serial to nie książka. Ja po prostu opierałem się na tym co było w książce i dlatego uważam,że Inni w serialu są kiepsko przedstawieni. Twórcy serialu może mają inną wizję Białych Wędrowców, ale mi nie bardzo przypadła do gustu. Co do tych Wightsów to nie chodzi mi oto, że mieliby być wolni jak zółwie. Chodziło mi o to,że tu wyglądali jak z jakiegoś World War Z. Najbardziej ciekawi mnie kwestia ożywiania. Tutaj na końcu w odcinku ożywia ich Inny, a co z takim Othorem? Nie pamiętam jak to było,ale on sam chyba z siebie się 'przebudził'.

niechcenicku_fw

"Chodziło mi o to,że tu wyglądali jak z jakiegoś World War Z"
Haha, ja miałem skojarzenia najpierw z filmem '28 dni później' :D 'WWZ' dopiero skojarzyłem ze scenę, kiedy Inny przywołuje umarlaków z urwiska, które spadają, i spadają, z tego klifu a następnie wstają - tutaj miałem skojarzenia z jedną ze scen z WWZ (tylko, bez spoilerów, że odwrotnie :D). Szybkie zombiaki to nie tylko domena filmu WWZ ;)

niechcenicku_fw

Jeśli Inni są źle przedstawieni to jak jest przedstawione Dorne, które odwala manianę w tym sezonie, albo jak są przedstawione żelazne Wyspy, których w ogóle nie ma. XD

Nastały takie czasy w popkulturze, że teraz co 2 film albo serial jest o zombie albo wampirach. Trudno wymyślić coś oryginalnego. The Walkin Dead, Z Nation, World War Z. Seriale, filmy, gry. Pełno tego. Jak się poszuka na wikipedii to pełne tego wyskakuje. Mi się podobało zombie w 1x01 i 1x08, ale tu byli świeżo po śmierci. W 2x10 jeszcze mają ciała. W 4x10 są same kościotrupy i to mnie trochę zdziwiło. W 5x08 są z ciałami i same kościotrupy. Po prostu wcześniej nie wpadłem na pomysł, że część Upiorów została ożywiona w tym samym roku co czas akcji serialu, jak ci w 1 sezonie, część na przestrzeni ostatnich kilku-kilkuset lat jak ci z Pięści i Hardhome, a jeszcze część może sprzed kilku tysięcy lat jak ci z odcinka 4x10.

Co do Othora i Jafera. Nawet w książce nie było wytłumaczone jak to było dokładnie. Myślę że musimy czekać na 6 i 7 tom na takie szczegóły dotyczące Innych i Upiorów. Osobiście uważam, że w chwili odnalezienia tej dwójki już byli przemienieni w Upiory, ale ustawieni przez Innych w "stan czuwania". Według mnie Inny chcieli by zostali odnalezieni i przeniesieni na drugą stronę muru. Może chcieli coś konkretnego uczynić, a może chcieli tylko sprawdzić czy Upiory mogą przejść przez Mur? Jak wiemy Zimnoręki przez mur przejść nie może, Upiory przejść mogą, Inni zapewne nie mogą. Stanie się z nimi to co z Upiorami w odcinku 4x10. Z drugiej strony jeśli w tej jaskini użyto tych samych zaklęć co są wplecione w mur dlaczego nie rozwaliło Othora i Jafera podczas transportu na drugą stronę? Tak dużo pytań, tak mało odpowiedzi, a tomu 6 i 7 jak nie było tak nie ma.

ocenił(a) serial na 9
Ancalagon

Wichry zimy pewnie wydane zostaną dopiero na początku 2016 roku.