PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 408 tys. ocen
8,7 10 1 408316
7,9 63 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Nowy zwiastun

ocenił(a) serial na 10

Co sadzicie o bohaterach - Ned strasznie Boromirowaty . Robb,Sansa,Jon,Arya,Bran - idealnii.Sandor niezly ale za malo poparzony poza tym jakis ponury nie widzialem tego jego szalenstwa i usmiechu za to chelm wymiata.Gendry jakis strasznie przestraszony w rozmowie z Nedem i niewidzialem jego zlosci gdy mowili o chelmie. Petyr wspanialy choc troche za wysoki. Varys super . Zaskoczenie ogromne gdy zobaczylem Brandona Starka duszacego sie pod zelaznym tronem na ktorym zasiada Aerys [ zajebiscie],Vicerys ma szalenstwo w oczach, Danny z jajem - genialne. Jaime - bedzie go znacznie wiecej niz w ksiazce , widac jak walczy z Nedem pewnie osobiscie zalatwi Jorrego . Illyrio nieprzekonujacy . Cat paskudna . Cersei - gdzie jej zlote wlosy i zielone oczy po za tym ujdzie. Loras gejowaty czyli taki jaki powinien byc .Khal Drogo troche za mlody . Benjen strasznie mroczny . Sam wyglada jak zombie . Tyrion klasa sama w sobie .maester Ludwin,Bronn tak samo. Gora bardzo wredny . Po za tym widac ze jeszcze nie dodali efektow komputerowych . Brak wilkorow ale skoro maja to byc zwykle psy to niech bedzie ich jak najmniej . Joffrey niezbyt dobry .

damch88

Sean Bean ma tego pecha ze on juz zawsze bedzie Boromirem:P

damch88

damch, jeśli chodzi o kolor oczu itd. to ja mam dwie wersje:
1) dali aktorom soczewki, ale kiepsko to wyglądało na ekranie i zrezygnowali z tego
2) dodadzą to w po-produkcji.

Padłem przy twoim komentarzu o wzroście Petyra, Gillen urodził się do tej roli. Bean gra Neda i Brendona czy to jakiś inny aktor?
Illyrio również średnio mi podszedł, no ale w końcu musieli aktora zmienić, bo miał go grać ten aktor z Rzymu, który przemawiał tak ładnie. Catelyn trochę za staro wygląda w porównaniu do Neda moim zdaniem. Dothraki średnio mi podeszli, wyobrażałem ich sobie jako bardziej dzikich, a Khal Drogo to przesadzili z kredką, zresztą jakoś on nie wygląda mi na takiego, który wzbudza strach i stanowczość. Może użyją zwykłych psów na wilkorów, aby potem ukazać to jak rosną? Może wiedzą na ile są w stanie ich przerobić i po prostu uznali, że jak teraz dali by ich jako duże, to później nie byłoby różnicy widocznej.

ocenił(a) serial na 10
BOOMER1

IIIyrio zostal zmieniony dlatego ze poprzedni byl za stary w stosunku do Varysa gdyz obydwoje wychowywali sie razem na ulicy ktoregos z wolnych miast , nie pamietam ktorego dokladnie , a tak jako ciekawostka spytam dlaczego Varys jesat lysy czyzby kolor jego wlosow zdradzal jego korzenie ?

ocenił(a) serial na 6
damch88

Za wcześnie na ocenę moim zdaniem ale nie bardzo pasuje mi charakteryzacja Tyriona...
- za "piękny"
- oczy w jednym kolorze (przynajmniej tak widać na zwiastunach)
- niezarośnięty :)

Czepiam się trochę ale czasami taki jestem ;D

ocenił(a) serial na 9
damch88

Dla mnie osobiście wygląd Jona to porażka. Jakiś zarost (w książce ma 14 lat) i te kręcone włosy... ech... inaczej go sobie wyobrażałem. Poza tym reszta obsada bardzo fajna a w każdym razie do przyjęcia :)

damch88

Bardzo się nie będę czepiał, ale:
- Jeofrey im w ogóle nie wyszedł
- Jon byłby lepszy bez zarostu
- Petyr za wysoki
jeszcze kilka innych, ale te najważniejsze wymieniłem.
Reszta bardzo mi się podoba.
I jeszcze chciałem się dowiedzieć, w której minucie zwiastuna jest Brandon i Aerys?

ocenił(a) serial na 10
misiek10496

Z tym Brandonem i Aerysem to moja pomylka . na koncu 10 min jest kilka szybkich ujec i na poczatku wydawalo mi sie ze widzialem ich ale potem gdy zobaczylem to zdjecie na Westeros zrozumialem ze sie mylilem ta osoba ktora jest duszona to Ned , pod zdjeciem pisze ze zapewne Nedowi to sie sni o na tronie siedzi Cersei [ tego akurat nie jestem pewien ] a przy okazji polecam strone Westeros jest tam duzo informacji i rozbicie wszystkich zwiastunow na pojedyncze zdjecia

ocenił(a) serial na 9
damch88

Nadal uważam, że Neda dobrali najlepiej :)
Catelyn jakoś mi nie podpasowała. Myślałam, że będzie ładniejsza. Jona też wyobrażałam sobie inaczej. W ogóle za stary i ma paskudne wąsiska :P
Za to miło zaskoczył mnie Petyr. To jedna z moich ulubionych postaci, a nie znałam wcześniej aktora, który ma go grać, więc trochę się obawiałam.

damch88

Ale przecież dzieciaki postarzeli więc zarost u Jona pasuje.

adam_marczuk, moja teoria, co do Tyriona jest taka, że "coś" mu się przytrafia w trzeciej książce, więc będzie tzw. większy "shock value" :).

użytkownik usunięty
damch88

Patrzę też na to http://www.youtube.com/watch?v=-EVKp5nYxyI i nie jest źle

Joffrey wyszedł jakoś dupkowato, no ale on właśnie MIAŁ BYĆ małoletnim dupkiem.

Tyrion - m. zd. świetny. Nie może być zarośnięty i paskudny od razu, na początku on ma być paniątkiem (tyle tylko, że kalekim) i wręcz powinien być trochę podobny do Jaimiego. "Zmarnowany" wygląd czeka go dopiero po paru brzydkich przygodach.

Jon - może być,
Pies - ma fajny hełm,
Król - ekstra, właśnie tak wyobrażałem sobie zapijaczonego, acz poczciwego Roberta,
Cersei - palce lizać, aż za dobra,
Jaime - zaczynam się przekonywać.

I jest Varys - 1:24 ;)

ocenił(a) serial na 6

Tyrion był zarośniety i nie był taki wypacykowany jaki jest w serialu - tam wygląda jak przeciętnej urody mężczyzna. W książce był brzydki i tyle, pomijając co go spotkało później i był jeszcze bardziej brzydki :)

Jak widać szykuje się nam tutaj więcej zmian dot. wyglądu bohaterów m. in wspomniany Jaime - gdzie te długie włosy i loki ? ';P Ksiąze Joffrey podobnie...

użytkownik usunięty
adam_marczuk

To by go wtedy na dwór nie wpuścili w dobrych czasach króla Roberta.

Jaime - nie wiem, jak będzie z grą tego aktora, ale wizualnie mi pasuje. Nigdy go sobie nie wyobrażałem z jakimiś pedalskimi lokami. W tej krótkiej scence wyciągania miecza na dziedzińcu jest akurat taki, jak trzeba.

ocenił(a) serial na 6

Podejżewam że dobrze zagra większość aktorów a wtedy wszyscy zapomną o zmianach wizualnych poszczegółnych aktorów względem tych z książki :)

ocenił(a) serial na 9
damch88

Jak dla mnie Khal drogo za ładny, jakoś musiał zapracować na te dzwoneczki i nie zrobił tego prężąc klatę. Stanowczo za mało brudu i potu odpowiedniego do epoki ale ogólnie jest spoko, no może prócz BoroNeda :P

Kajzer

Moim zdaniem, wszyscy aktorzy, przynajmniej wizualnie, są dobrani świetnie. Nie rozumiem tego narzekania na Jona, toż on wygląda chyba najlepiej z całej obsady. Nigdy go w powieści nie utożsamiałem z jego wiekiem, zawsze wydawał mi się starszy, podobnie jak pozostałe "dzieci". Tyrion brzydki się zrobi dopiero w drugim sezonie, o ile takowy powstanie, póki co, jest idealny. No, na Jaime'go, pomimo tego, iż Coster-Waldau jest dobrze wybrany, bardziej pasowałby mi Josh Holloway.

ocenił(a) serial na 9
damch88

Z Catelyn jest ten plus, że jeśli serial będzie kontynuowany, to po Krwawych Godach nie trzeba będzie jej robić jakiejś dużej charakteryzacji xD

użytkownik usunięty
gambitx7

No cóż, zbyt piękna nie jest
- a przecież Paluszek miał dla niej stracić rozum i to na całe życie...

ocenił(a) serial na 9
damch88

Podoba mi się charakteryzacja Targaryenów, pomimo innego koloru oczu. Białe włosy? Mogło wyjść dziwnie, a jest bardzo dobrze.

ocenił(a) serial na 6
damch88

http://www.makinggameofthrones.com/ - nowe shoot'y z filmu w wysokiej rozdzielczości. Rewelacyjny jest ten z Syrio F.:). Jeszcze napełniające smutkiem zdjęcie Neda i Damy....

użytkownik usunięty
adam_marczuk

Tylko że Syrio miał być stary i łysy,
a Arya leworęczna.

Dama też zupełnie nie wygląda na wilkora, chociaż zdjęcie chwyta za serce.

ocenił(a) serial na 6

Tak samo jak lanisterowie powinni mieć złote loki i co ? Zmian dot fryzur, koloru oczu itp względem książki będzie dużo - powoli do tego się przyzwyczajam bo nie mam wyjścia. Arya jest leworeczna też w filmie - wygrzebałem swego czasu info na winteriscomming.net :) Zdjęcie może być odwórcone tak jak widziałem 2 wersje zdjęcia w sieci z Branem opierającego się o mur/filar.

Z wilkorami to zagadka i mam nadzieję na dobry efekt końcowy w kwietniu. Z drugiej strony Dama była najmniejsza z całego miotu a i nie była "dorosła" wtedy kiedy się stało to co się stało...

użytkownik usunięty
adam_marczuk

Swoją drogą ciekawe co by było, gdyby znaleziono takich pięknych, złoto i długowłosych aktorów do ról Lannisterów?
Wszystkim widzom, a już szczególnie świeżym, kojarzyliby się super pozytywnie, takie aniołki, a tu surprise - najczarniejsze charaktery I tomu ;P

Dama - Niestety, kto się trochę zna na psach, ten widzi, że to zwierzątko nie będzie już dużo większe, najwyżej nabierze jeszcze trochę ciała. Szczeniaki w fazie wzrostu są misiowate i mają grube łapy, a toto jest nieduże i chude (na oko roczny psiak, który już w górę nie urośnie).

użytkownik usunięty

Ile razy patrzę na to zdjęcie http://aidanmoher.com/blog/wp-content/uploads/2010/11/sansa-adoi.jpeg , nasuwa mi ono tylko jedno słowo - porażka!

ocenił(a) serial na 6

Bez przesady - Sansa nie jest taka zła ;P

ocenił(a) serial na 9
damch88

Arya - najważniejsza i najciekawsza postać jest ok, oby sprostała roli, szczególnie z czwartej części,
Tyrion jest zdecydowanie za bardzo możliwy do przyjęcia, powinien być odrażający, w jego rolę wcielił się Theon,
Ned, Robert , Brandon są idealni,
Joffrey jest za młody, powinien wyglądać trochę poważniej,
Cersei - ok, tylko powinni ją wyretuszować, żeby wyglądała jak w książce - olśniewająco,
Jon, Robb - ujdą, choć oczywiście Jon bez zarostu,
Ser Waymar - tego aktora powinni dać do roli Viserysa,
Jaime - dobry wybór, choć brakuje cech Lannisterów,
Sandor - powinien być bardziej przerażający,
Góra - możliwy do przyjęcia,
Drogo - dla mnie ok,
Daenerys - może, może, choć dla niej powinni znaleźć kogoś szczególnego,
Petyr - daje radę,
Catelyn i Sansa - porażka, Catelyn powinna być - może nie ładniejsza co bardziej wyrazista, dumna, z klasą, a Sansa jak mała głupiutka laleczka, delikatna i piękna, wyszła (ze zdjęć) wyrazista średniej urody dziewczyna,
Brakuje pozostałych dzieci Cersei.
Zobaczymy po pierwszych odcinkach.

ocenił(a) serial na 9
Polla

Tak jak Ty liczę na Aryię, bo także lubię bardzo tą postać, ale nie wybiegałbym tak w przyszłość ... w czwartej części? dla mnie w Feast for Crows było jej stanowczo za mało, a jak pomyślę, że nie będzie jej w DwD to czuję się oszukany tak jak z Tyrionem xD
Koleś grający Waymara w roli Viserysa ... sam nie wiem, może z odpowiednią charakteryzacją ^_^ mi tam obecny Viserys pasuje, widać, że jest rozdarty emocjonalnie i ma nie po kolei pod sufitem, więc po co szuać innego aktora.
Co do reszty mam podobne odczucia, choć mało mnie interesują pozostałe dzieci Cersei, z racji z tego, że akurat w Grze nie odgrywają praktycznie żadnej roli, poza kukła treningową dla Brana xD

BTW, czemu nikt nie napisał czy trafny jest wybór aktora do roli Hodora?