PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 406 tys. ocen
8,7 10 1 405968
7,9 56 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Wiem że może nie do końca to tu pasuje ale tyle tu fanów że aż grzech nie skorzystać;-)
Mianowicie co polecacie Panie i Panowie z w/w gatunku?
Może być też coś oparte na średniowieczu.

Przeczytałem:
PLiO (serio?;-)
Tolkiena (wszystko)
Sapkowskiego, Wiedźmin i Trylogia Husycka (wiadomo, super)
Tada Williamsa (takie sobie)
Achaję (nawet)
Piekarę (podobało mi się)
Pratchetta (haha)
Goodkinda (nawet nawet ale chyba trochę za długie)
Conana
Opowieści z Narnii
Kresa

i wiele innych ale nie wszystko pamiętam.

Sorki że mieszam tytuły z autorami ale pamięć zawodzi

Eriksson mi nie podchodzi parę razy próbowałem...

Najbardziej mi podchodzi mroczna, realistyczna adult fantasy bez przesadnych ilości infantylnej magii.
Krew i bzykanie mi nie przeszkadzają (hyhy)

aklekot

Powiem tak, że po Eriksona na pewno sięgnę, bo prywatnie zachęca mnie też do tego osoba, której zdanie szanuję, do tego często pojawia się to nazwisko w zestawieniach najlepszej fantasy - i wtedy sobie wyrobię własne zdanie. Ten minicykl, o którym wsppomniałeś, odnosi się do świata z "Malazjańskiej księgi poległych"?

ocenił(a) serial na 7
tara_filmweb

Tak, to rozwinięcie przygód dwóch epizodycznych, choć krwistych (również dosłownie) postaci z głównej sagi. Można czytać całkiem oddzielnie, nie ma tam 17 ras, 30 bogów, 60 głównych postaci i 2 000 ważnych wydarzeń do zapamiętania, jak w głównym cyklu. Jest za to mnóstwo czarnego humoru. Idealna przystawka przed wyśmienitym, ale potężnym i ciężkostrawnym daniem głównym.

ocenił(a) serial na 9
aklekot

No to się trochę naochociłam znowu na tego Erickssona, bardzo rzadko mi sie zdarza nie doczytać książki, a tak było w jego przypadku. Nie mogłam się nadziwić entuzjastycznym opiniom z jakimi zetknęłam się w necie, bo właśnie znam go z opisów na jakimś tam forum, juz nie pomnę jakiego. Moje wrażenia z lektury były nie najlepsze , powolna niezrozumiała i dziwaczna akcja, a do czytania potrzebne maksymalne skupienie - i w efekcie się zniechęciłam. Ale zaczynałam od tego cyklu podstawowego, więc teraz skorzystam z twojej rady i zacznę od Krwawych zwłok :P dzięki :)

Jaco80

Zdecydowanie Ursula K. Le Guin - cykl "Ziemiomorze"
Ja jestem w trakcie, zacząłem 3 książkę z całego cyklu i bardzo mi się podoba a widzę, że nie ma na Twojej liście.

ocenił(a) serial na 10
burza_lukas

Swietny temat, a więc z dobrego fantasy które czytałem a o którym tu nikt nie napisał:

Robin Hobb - Trylogia Skrytobójcy, trylogia Złotoskóry (którą jest kontynuacją skrytobójcy) - genialna fabuła i bohaterowie na początku może troche wolno sie rozkręca ale im dalej tym lepiej
Trudi Canavan - Trylogia Czarnego Maga

ocenił(a) serial na 9
Ged24

Może jest u mnie jakaś ukryta cząstka homofoba, ale tej całej Trudi to zdzierżyć nie mogę, a tą trylogię uważam za najbardziej przereklamowany tytuł ostatnich lat, jeśli chodzi o fantasy of course.

Ged24

Akurat trylogia mnie dość nudziła mimo ciekawego scenariusza i fabuły,ale to wina autora bo pisze strasznie nieciekawie,no nie jest to coś co jak czytasz to się oderwać nie możesz i szukasz ciągu dalszego.Złotoskóry nieczytałam mam nadzieję że lepiej napisana.

ocenił(a) serial na 10
szarit

No pierwsza ksiazka z trylogi w zasadzie cala to nuda ale pozniej juz jest o wiele lepiej

ocenił(a) serial na 8
Ged24

kurde przecztałem połowe 1 tomu o skrytobójcy i to sie wyglada na książke dla dzieci, czytam teraz 2 tom trylogii Husyckiej Sapkowskiego i to jest rewelacja

Ged24

Przeczytałam 3 tomy trylogii pierwszej i tylko dla tego że chciałam wiedzieć jak to się skończy pisarz może miał pomysł i ale strasznie nudno pisze,nie dla każdego pan Hobb ma zbyt ciężkie pióro.by mi się miał podobać.

Ged24

Co do Trudi Canavan czytałam jej cykl Cykl o Ithanii-era pięciorga niezłe,ale niestety gdzieś już coś podobnego kiedyś czytałam czyli niestety nic odkrywczego ,wolę już Mercedes Lackey i jej cykl o Valdemarze i heroldach

Ged24

A ja tam przyznam, że przeczytałem "Erę pieciorga" i przeczytałem "Trylogię czarnego maga" i jako tako mnie wciągnęło ;)
W sumie to kwestia gustu raczej :)

Jaco80

Jak lubisz takie mroczniejsze średniowieczno/historyczne fantasy, to mogą ci się spodobać książki Davida Gemmella i Guya Gavriela Kaya. Polecam też cykl trylogii Robin Hobb ("Skrytobójca", "Żywostatki" i "Złotoskóry"), chyba nikt ich jeszcze nie wymienił. Bardzo fajna, a niestety mało znana jest trylogia Rai-Kirah Carol Berg ("Przeobrażenie", "Objawienie", "Odrodzenie"). A w ogóle to polecam wyszukać w googlach "kanon fantasy według Sapkowskiego", sporo klasyki fantasy.

użytkownik usunięty
piyoko

Kanony stworzył dwa, pierwszy wczesny i drugi pełny po 10 latach.
Oba wrzuciłem na poprzedniej stronie.

O faktycznie, nie zauważyłam :)

ocenił(a) serial na 9
Jaco80

Jedno opowiadanie zapadło mi ostatnio w pamięć, cykl o goblinie Jima Hinesa ("Zdanie Goblina, Droga Goblina i Wojna Goblina").
Naprawdę oryginalna i zabawna opowieść , o Jigu (najmniej ambitnym goblinie w całych tunelach), Ciapku (ognistm pająku który rozgrzewa się gdy wyczuwa niebezpieczeństwo i przypala goblina), zapomnianym Bogu (którego czczą tylko Gobliny czego ten się wstydzi) i innych.
Świetne jeżeli szukasz czegoś oryginalnego.
http://www.literatura.gildia.pl/tworcy/jim_c_hines/zadanie_goblina/recenzja2

ocenił(a) serial na 8
Jaco80

Lekka ale fajna i wciągająca seria - Roderick Gordon , Brian Williams "Tunele"

ocenił(a) serial na 9
Jaco80

Nie miałem czasu super dokładnie przeglądać wątku, więc możliwe, że po kimś powtórzę, ale trudno.
Do tego, co już było wymienione dodałbym:
Neil Gaiman (cała twórczość)- niby np. "Gwiezdny Pył" jest trochę taki bajkowy, ale już "Amerykańskim Bogom" zarzucić tego nie można (choć akurat "Bogowie" najmniej mi się u Gaimana podobali, jeśli mam być szczery).
John Gardner- "Grendel" Sapkowski to bodajże umieścił w swoim kanonie. I miał rację. Warto przeczytać, ale moim zdaniem wcześniej lepiej przeczytać oryginalny poemat o Beowulfie.
"Mistrz i Małgorzata"- wiem, że nie fantasy, ale jak ktoś lubi fantasy to i tą książkę polubi. A zdecydowanie jest to klasyka.
Ktoś tu jeszcze wspominał o Lovecrafcie. Podpisuję się pod tym. KONIECZNIE trzeba przeczytać przynajmniej kilka jego opowiadań.

Jaco80

Polecam R.A. Salvatore saga o Mrocznym Elfie - Drizzt Do'Urden

mabi

A ja ze swojej strony dorzucę:
Rafał Dębski- kiedy bóg zasypia- powstanie pogańskie za Mieszka II, w którym do walki przeciwko napływającemu chrześcijaństwu powstają też pogańscy bogowie.
Jacek Dukaj- Xavras Wyżryn- genialna historia alternatywna w świecie w którym bitwa warszawska została przegrana a w okupowanej Polsce trwa powstanie i szykowany jest zamach atomowy na Moskwę.
Orson Scott Card- badacze czasu, o próbie zmiany historii podbicia ameryk. dużo ciekawostek o kulturze przedkolumbijskiej.

Witold Jabłoński cykl Gwiazda Wenus, Gwiazda Lucyfer- średniowiecze widziane oczami uczonego śląskiego Witelona. Występuje odrobina magi, plejada autentycznych średniowiecznych postaci i średniowiecznej polityki i skrytobójstwa. Gorszące sceny też są.
Chyba najlepszy polski cykl fantasy historycznej.

Twardoch- Obłęd rotmistrza von Engern, a zwłaszcza luźna kontynuacja pt Sternberg. "Rewolucja francuska" wybucha w Austrii, a wydarzenia są ukazywane w farmie zbieranych materiałów do książki historycznej opisującej te wydarzenia pisanej ok 20 lat później. ciekawy pomysł i dobre wykonanie.

ocenił(a) serial na 10
Jaco80

Jak bys nie uprzedzil to od razu bym napisal Eriksson. Moze Kres. Moze Grzedowicz. Obydwaj fajnie piorkiem wladaja

ocenił(a) serial na 10
HRA

Kresa czytales. Nie zauwazylem

ocenił(a) serial na 5
Jaco80

Kossakowska - saga anielska.