PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 408 tys. ocen
8,7 10 1 408104
7,9 63 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Czy Cersei wierzy nadal że Tyrion zabił Joffa? No bo w s04e10 powiedziała tylko Jaimiemu o matce a o joffie już nie. Jak to w końcu ?

ocenił(a) serial na 7
TyrionLanister

Mi się wydaje,że tak. Nie pamiętam,aby w serialu była gatka o innym mordercy. Inna sprawa,że Cersei nie robi nic,aby schwytać sprawcę

ocenił(a) serial na 6
TyrionLanister

Cersei nie myśli racjonalnie. Całą swoją nienawiść po śmierci JJoffa wylała na Tyriona zamiast zrobić jakieś śledztwo. Proces sądowy był ustawiony tak żeby go pogrążyć. Po co komu logika? Trzeba dowalić znienawidzonemu Tyrionowi, a być ślepym na wrogów na własnym dworze..

ocenił(a) serial na 10
acidghost

Teraz też jestem jej wrogiem

ocenił(a) serial na 6
TyrionLanister

Tyrion nigdy za specjalnie nie kochał swojej rodziny ani oni jego.

ocenił(a) serial na 10
acidghost

Tyrion nie kochał rodziny i to była wyłącznie ich wina

ocenił(a) serial na 8
acidghost

Co do Cersei zgadzam się, że zawsze będzie obwiniała Tyriona za całe zło, ale żadne śledztwo i tak nie miało sensu, bo lud domagał się głowy zdrajcy i trzeba było natychmiast znaleźć winnego. Littlefinger uprowadzając Sansę zrzucił na nią winę (powiedzmy wprost: wrobił w zabójstwo), ale jednocześnie uchronił przed karą (uratował niby z dobrego serca). Bo jak to wygląda: miała motyw (zemsta za ojca), jest corpus delicti (naszyjnik znaleziony przy zwłokach pijaka, pozostawionych celowo, żeby znaleźli), a po zabójstwie znika z miasta - sprawa oczywista. Nie można było dopaść Sansy, więc zrobili pokazówkę i skazali jej męża jako współsprawcę, bo przecież podał królowi wino, które zatruła.

ocenił(a) serial na 6
Kinokio

Litllefinger tak to upozorował żeby winę przypisać Sansie i Tyrionowi. Raz, że byli maużeństwem 2 , że oboje nienawidzili Joffreya. Ktoby tam podejrzewał Tyrellów i Litllefingera, którego nie ma od miesiecy w stolicy.

ocenił(a) serial na 6
Kinokio

Litllefinger już wcześniej wrobił Tyriona mówiąc Catelyn ,że sztylet z valyriańskiej stali, ktyórym próbowano zabić Brana należał do Tyriona co było nieprawdą. Litllefingerowi bardzo zależało na pozbyciu się Tyriona.

ocenił(a) serial na 10
acidghost

Niby dlaczego chciał go już wtedy zabić ?

ocenił(a) serial na 6
TyrionLanister

Czy wogóle ktoś wie co planuje Litllefinger? Już 2 razy wrobił karła. Być może nawet próba zabójstwa Tyriona przez gwardzistę to też robota Litllefingera.
Mam wrażenie, że Litllefinger uważa go za zbyt niebezpiecznego gracza, który może mu pokrzyżować plany. Dlatego próbuje go usunąć.

ocenił(a) serial na 8
acidghost

Za pierwszym razem wrobił go, żeby doprowadzić do konfliktu - i udało się. Swoją drogą zastanawiam się co to był za sztylet, skąd go wziął.

Wracając do tematu: dowody na Tyriona nie były aż takie mocne, jak na Sansę, ale można się było spodziewać, że lud chce ukarania sprawcy i proces będzie ustawiony. Nikt z tych, którzy znali Tyriona (może poza Cersei), nie wierzył chyba w jego winę, zwłaszcza że niektórym powiedziano co mają zeznawać.

Z gwardzistą faktycznie nie przyszło mi do głowy, może to faktycznie on zlecił?
A może ta teoria, że Tywin został otruty, jest prawdziwa, ale to też robota LF? Wszystko możliwe, może się kiedyś wyjaśni ;)

ocenił(a) serial na 10
Kinokio

To jaki pogrzeb był Tywina i jak od niego śmierdziało i nawet Pycelle nie potrafił tego wyjaśnić. Mi sie wydaje że teoria że Oberyn otruł Tywina jest w 100% prawdziwa

ocenił(a) serial na 8
TyrionLanister

Był specjalistą od trucizn, ale już nie żył. To k*wa go otruła :P

ocenił(a) serial na 6
Kinokio

Jaki interes miałaby Shae w truciu Tywina?

ocenił(a) serial na 8
acidghost

Tak jak wczesniej pisałeś - Finger chciał wyeliminować najmocniejszych graczy. To by było genialne. Tywin coś przeczuwał ("don't take the whore to court"), a później sam padłby jej ofiarą. Tyrion zabrał ją ze sobą, o wszystkim jej mówił, a ona donosiła (Fingerowi, chyba że komuś innemu), a na końcu zeznawała przeciwko niemu :P

ocenił(a) serial na 6
TyrionLanister

Też tak uważam. Gdyby Tywin zatruł się od razu naśmierć np na kolacji podejrzenia padłyby od razu na Oberyna i dornijczyków. Myślę że Oberyn tak sprytnie go podtruwał żeby wyglądało to na chorobę. Po śmierci z trupem Tywina działy się takie dziwne żeczy, że nawet Pycelle nie wiedział o co chodzi.

ocenił(a) serial na 8
acidghost

LF musiał mieć swojego człowieka na dworze w KL. Shae była k*wą, kto mógł ją podrzucić? ;)

ocenił(a) serial na 6
Kinokio

Dlaczego myślę, że atak gwardzisty to robota Litllefingera.
Gwardzistom może rozkazywać tylko król lub królowa. Atak gwardzisty na namiestnika (Tyriona) mógł być tylko z rozkazu tych 2 osób (Joffrey lub Cersei).
Nie wierzę jednak żeby Cersei była taką idiotką żeby zlecać zabójstwo Tyriona gwardziście tym bardziej że Tyrion na polu walki mógł zginąć na 100 różnych sposobów. Ktoś chciał żeby wyglądało to na królewski rozkaz i tak właśnie to wyglądało. Tyrion podejrzewał zarówno Cersei jak i Joffreya, ale nie miał pewności.
Litlefinger mógł kupić tego gwardziste Mandona Moore. Znali się od wielu lat bo Moore przed gwardią służył w Dolinie u Jona Arryna.

ocenił(a) serial na 10
acidghost

Nie wydaje mi sie że to była robota Litllefingera. Dlaczego miał sie trudzić i kupować Mondona jak miał kettleblacków ?