W ksiązkach jak wiadomo ich małe główki miał roztszaskać "Góra" Pozniej dopiero pojawia się młody Gryf który jest Aegonem Targaryenem. Gdzieś w ksiązkach chyba przewinęła sie informacja, że dzieci zostały podmienione. CO w takim razie stało się z dziewczynką - Rhaenys? Być może gdzieś mi umknęła ta informacja.
Tak naprawdę to podobno i jego nie podmienili, a ten Młody Gryf to podstawiany chłopak.
Mógłbyś przyblizyć tą teorię? Generalnie jestem na rozdziale Quentyna Martella tuż przed próbą uwolnienia smoków. Wcześniej nie zauwazyłem zadnej sugestii że chłopak jest podstawiony.
Ja pozwolę sobie to zrobić. Wedle najpopularniejszej teorii, Aegon jest w rzeczywistości potomkiem Blackfyre'ów. Oto rzeczy które wysnuwają zwolennicy tej teorii:
- Rhaenys była podobna do Martellów - ciemna skóra, czarne włosy - a Aegon ma czystovalyriański wygląd - a wiadomo, że Maelys Blackfyre miał czystovalyriański wygląd, a nie wiadomo jak się potoczyła żeńska linia Blackfyre'ów.
- Aegona wspiera Złota Kompania - grupa najemników która od prawie dwóch stuleci wspiera sprawę Blackfyre'ów - a tutaj nagle wspierają Targaryenów?
- Foreshadowing w książkach, ale to sprawa dyskusyjna, bo sformułowanie ,,smok komediantów'' (o Aegonie) może oznaczać Targaryena w rękach Varysa (byłego komedianta), ale także fałszywego Targaryena.
- Cytat bodajże Ilyria: ,,Czerwony czy czarny, smok pozostaje smokiem'' (o poparciu Złotej Kompanii)
http://fsgk.pl/wordpress/?p=1965