PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 406 tys. ocen
8,7 10 1 406056
7,9 56 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Quaithe

ocenił(a) serial na 5

Skoro wszyscy piszą o tych przpowiedniach...W TzS odwiedziła Dany Quaithe i powiedziała:

"-Nie. Wysłuchaj mnie, Daenerys Targaryen. Szklane świece płoną. Wkrótce przybędzie biała
klacz, a po niej inni. Kraken i czarny płomień, lew i gryf, syn słońca i smok komediantów [...]
Strzeż się perfumowanego seneszala"

szklane świece płoną- chodzi o zapalone świece w Cytadeli gdzie przybył Sam
Kraken-Victarion
Lew-chyba Tyrion
Gryf-Connington z Aegonem ?
syn słońca-Quenntyn

Reszta pozostaje mi nie odgadniona pomożecie ? :)

ocenił(a) serial na 8
LiliBlue22

Ile fanów tyle teorii :P co do seneszali większość fanów odnosi się do doradcy Daenerys (wypadło mi jego imię) i jest to wielce prawdopodobne, choć jak wcześniej już zauważyłem, statek, na którym karzełek poznaje Moqorro w wolnym tłumaczeniu nosi nazwę wonny zarządca, czyli perfumowany seneszal... ale patrząc jak skończył ten okręt, to raczej był tylko taki smaczek :P
Biała klacz - aż dziw, że nie wiesz o co chodzi, bo to jedna z bardziej oczywistych części przepowiedni. Mowa oczywiście o zarazie, która nękała Zatokę Niewolniczą, i która dosłownie przybyła na białej klaczy.
Kraken i czarny płomień - to jak mówisz Victarion wraz z Moqorro, kapłanem R'hlora, którego skóra jest czarna (czarny płomień)
lew i gryf, syn słońca - to wiadomo i nie ma tu żadnych wątpliwości (Tyrion, Jon i Quenntyn)
smok komediantów - może chodzić o Aegona, sugerowałoby to, że jego smoczość nie jest tak oczywista jak mogłoby to się wydawać, a ci którzy widzą w nim smoka robią z siebie głupców i komediantów

ocenił(a) serial na 5
samwise_6965

nie patrzyłam na to z tej strony, ale skoro Tyrion- lew, syn słońca-Quenntyn, gryf ?-Jon ?, biała klacz-wiele wątków zapominam no i to jeden z nich ;p ale Dziękuję Ci bardzo :D

ocenił(a) serial na 8
LiliBlue22

Gryf - Jon, ale Connington oczywiście
Swoją drogą uwielbiam wszystkie przepowiednie z sagi, głownie za to, że można godzinami bawić się w ich analizę a na końcu okazuje się, że i tak chodziło o coś innego :D

ocenił(a) serial na 5
samwise_6965

Tak, przepowiednie wyszły Martinowi wspaniale a zwłaszcza te od Nieśmiertelnych i z ym Jonem, n bo tak Connington ma na imię Jon xD..:D

LiliBlue22

O tej przepowiedni też było oczywiście dużo rozmów. Np. interesujące Cię informacje znajdziesz tutaj http://www.filmweb.pl/serial/Gra+o+tron-2011-476848/discussion/Jak+interpretujec ie+ten+cytat,1942722

ocenił(a) serial na 5
fune

Dziękuję :)

LiliBlue22

Lubię ten wątek, bo jest tam wszystko zebrane do kupy :)