Witam mam pytanie do ludzi bardziej ogarniętych w temacie, czy jest jakiś związek między dowódcą nocnej straży Joer'em Mormontem, a rycerzem, który towarzyszy
Deanerys- ser Jorah Mormont? Noszą to samo nazwisko choć nie wiem czy to jakaś zależność. Z drugiej jednak strony Mormont to nazwisko rodu więc chyba są w
jakiś sposób spokrewnieni. Dzięki za odpowiedzi.
A czy czasem w serialu w 1 i 2 sezonie nie było to potwierdzane?
Może po prostu myli mi się to info z książkami ale czy ser Jorah nie mówił o tym w odcinku jak jechali przez morze Dothraków? Chętnie sprawdzę wieczorem jak wrócę do domu.
Jorah to syn Joer'a. Poślubił żonę, która miała olbrzymie wydatki, więc aby zdobyć pieniądze zajął się handlem niewolników, co w Westeros jest nielegalne. Przyniósł hańbę rodowi Mormontów, a Ned Stark skazał go na śmierć, więc ten uciekł za Wąskie Morze. Chyba tak to było:)
Poslubil chyba jedna z laseczek Hightower'ow, ta miala dosc wysublimowany smak a Jorah byl prostym czlekiem z polnocy. Mormontowie zreszta nie slyneli z bogactw, no moze oprocz Dlugiego Szpona. Gdy Jorah zwial Lord Mormont postanowil ze pojdzie w Nocnej Strazy, dlatego ze syn splamil jego honor rowniez