PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 408 tys. ocen
8,7 10 1 408348
7,9 69 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Retrospekcje?

ocenił(a) serial na 10

Kto to jest ? ta młoada laska i ten koleś w blond włosach (jej brat) to są retrospekcje tych
bliżniaków co na końcu sie du...ekhm kochają? Bo nie za bardzo skumałem...

ocenił(a) serial na 8
tomi676

nie, to jest inne rodzeństwo, z innego rodu, ten blondyn chce przejąć tron na którym aktualnie zasiada król Robert, dlatego też dziewczyna wychodzi za króla Dohtraków - blondyn liczy na pomoc jego armii

ocenił(a) serial na 10
sen_o_spadaniu

dzieki bo wlasnie mi cos nie pasowało :P a ten król Robert to jest ten grubas co przyjechał? i poza tym te rodzenstwo bliźniaki to ta laska jest wlasnie córką tego grubego (Roberta?)

tomi676

Nie, to jest jego żona ! Królowa Cersei.

tomi676

Cersei i Jaime to bliźniacy, ich bratem jest karzeł Tyrion - wszyscy są dziećmi Tywina, którego jeszcze nie pokazali. Należą do rodu Lannisterów.
Cersei jest żoną Roberta Baratheona - króla.
Viserys i Daenerys, to drugie rodzeństwo, należą do rodu Targaryenów, poprzednio panującego rodu. Ostatni król tego rodu został zabity, a oni, jeszcze jako dzieci, zostali zmuszeni uciec z Westeros. Przebywają teraz za Wąskim Morzem w Pentos. Viserys chce zdobyć tron, który jego ród utracił.
Jeszcze czegoś nie wiesz? Postaram się jasno wytłumaczyć :p

ocenił(a) serial na 10
Wiezimag

o super to wytlumaczyles widze ze znasz sie na rzeczy pewnie ksiazke czytales :P a powiedz mi kim jest ten koles z brodą te drugie rodzenstwo (młode) ich jakis opiekun czy ojciec?

tomi676

To ich gospodarz, są u niego gośćmi.

tomi676

Eddard "Ned" Stark jest lordem Winterfell. Pomógł Robertowi Baratheonowi odebrać tron Targaryenom i zdaje się, że łączy ich prawdziwa przyjaźń. Jego żoną jest Catelyn z rodu Tullych (nie tak istotne). Mają piątkę dzieci pokazanych w filmie. Jon jest bękartem Neda nieakceptowanym przez Cat.
Jak jasno wynika z odcinka - Robert przebył całą drogę na Północ, żeby zrobić z Eddarda swojego namiestnika (po śmierci dawnego - Jona Arryna. Dodatkowe info: żoną Jona Arryna jest Lysa Arryn, wcześniej Tully - siostra Catelyn, która wysłała list mówiący o tym, że Jon został zamordowany).

Jeśli chcesz lepszy obraz:
http://screenrant.com/game-of-thrones/

Dla szczególnie zainteresowanych mapy Westeros i dalszych lądów:
Północ http://www.pvv.ntnu.no/%7Emadsb/home/read/asoiaf/_photo/maps/_orig/north.gif
Południe http://www.pvv.ntnu.no/%7Emadsb/home/read/asoiaf/_photo/maps/_orig/south.gif
Wyspy letnie (na razie absolutnie nieistotne, ale jako ciekawostka) http://www.pvv.ntnu.no/%7Emadsb/home/read/asoiaf/_photo/maps/_orig/summersea.gif
Mapa prawie całego świata http://wightsvsdragons.tripod.com/sitebuildercontent/sitebuilderpictures/westero sworld.gif

ocenił(a) serial na 9
Wiezimag

Wyspy Letnie może i ciekawostka ale na tej samej mapie jest Zatoka Niewolników (Astapor, Meeren) a tam już będzię się działo w III tomie :)

Kaleval

Wiem, dlatego napisałam "na razie", później akcja przeniesie się także w tamte rejony, chociaż trzeba przyznać, że ta mapa nie jest szczególnie przydatna nawet podczas czytania III tomu.

ocenił(a) serial na 10
Wiezimag

dzięki za wyczerpująca odpowiedz - jeszcze raz obejrze ten odcinek przynajmniej juz bede wiedział co i jak :)
Dzieki raz jeszcze!!!

ocenił(a) serial na 10
Wiezimag

to na końcu przyłapani to bliźniacy byli???

ocenił(a) serial na 10
StrachNaWrobIe

tak, królowa z bratem :)

tomi676

A kim sa zombie z poczatku odcinka?

ocenił(a) serial na 10
ktotowie

Co nie co powinna o nich opowiedzieć Stara Niania w 3(chyba) odcinku, a bliższe spotkanie z "white walkers" będzie miała Nocna Straż w odcinku 7(chyba). Jak chcesz się dowiedzieć więcej to sobie poczytaj ;)

Stokal

Juz znalazlem - In the Game of Thrones television show, the term 'White Walkers' is used as an alternate name for a species normally called the Others in the books. They are held to be myths only. According to legend, the Others were creatures of ice and cold who, more then eight thousand years ago, came from the uttermost north during a winter that lasted a generation and a night that covered the world, the Long Night. The Others were defeated in the War for the Dawn by a great hero wielding a sword of flame. After the Others' defeat, Bran the Builder constructed the Wall with magic and artifice to ensure they could never return to threaten the people of Westeros and the world beyond. The War for the Dawn apparently unified the peoples of the North under the rule of the Starks and saw Winterfell built shortly thereafter.

Stokal

Nigdy nie zapomnę rozdziału z obrony wzgórza i głosu rogów i tego jak jeden żołnierz ze strachu się posikał słysząc 3 głos rogu.... echhh Inni potrafili zrobić wrażenie :)
Ciekawe czy będą potrafili oddać to w serialu.

ktotowie

Kto to wie?
Chyba tylko sam Martin;)

tara_filmweb

A nie mysliscie ze jak na fantasy - to troch za malo magii?

ktotowie

Nie.

ktotowie

Fantasy nie oznacza, że magowie muszą się bić na różdżki, wszystko zależy od autora.

ktotowie

To taki podgatunek fantasy: hard fantasy. Tu masz bardzo ciekawy artykuł Dukaja na ten temat:

http://dukaj.pl/czytelnia/publicystyka/HardFantasy

tomi676

ludzie przeczytajcie książkę, a nie się głupio pytanie na forach :P

ocenił(a) serial na 9
pixi222

Ja nie mam niestety czasu na książkę (mam wiele innych do przeczytania), a serial mi się bardzo podoba jak na razie, więc ośmielę się zadać pytanie. Nie jestem dokładnie pewien- ile dzieci mają Starkowie? Trójkę synów, dwie córki i bękarta Neda?

Madoq

Ło żesz tak wszyscy w komplecie

ocenił(a) serial na 9
pixi222

Dzięki. Postaci trochę jest, to się lekko zgubiłem.
Gdyby ktoś jeszcze się zgubił:
http://screenrant.com/game-of-thrones/

Madoq

Przydałoby się dać linka do glosarry z książki, chyba w Starciu królów było, podział na rody i funkcje i obecny status.... około 50 stron. Jak ktoś chce niech poszuka może w necie też jest kompletny glosariusz.

karol_azazel

o ciekawe, czy gdzieś jest ... nie musiałabym wtedy robić zdjeć i drukować

pixi222

Jest, w książce Starcie Królów...
Poszukaj na chomiku czy innym sajcie.

karol_azazel

książkę właśnie czytam i stwierdzam, że imponujący jest ten spis...

pixi222

Jeśli już pokusiłeś się o czytanie książki nie psuj sobie zabawy i odpuść ten spis. Sam do wszystkiego dojdziesz, będzie przyjemniej pixi.

ocenił(a) serial na 9
pixi222

Jeszcze jedno pytanie- kim jest Theon i co robi u Starków?

Madoq

Zakładnikiem. Jego ojciec (Balon Greyjoy, lord Żelaznych Wysp) jakiś czas temu ogłosił się królem, Theon to takie "zabezpieczenie" by nie robił tego ponownie.

Crusard

Zgadza się, warto jednak wspomnieć, że jest bardzo dobrze traktowany przez Neda i innych Starków.

Wiezimag

Ciekawostka historyczna- zakładników z wysokich rodów zazwyczaj traktowano dobrze- o ile ich krewni właśnie nie podskakiwali.