Nie czytałam jeszcze książek, więc proszę o odp bez spilerów :)
To była pochwa od miecza Neda Starka, zwanego Lodem (wiecie, co mówią o tych, którzy nazywają swe miecze:P), który przetopił.
Juz nie pamiętam ale w książce chyba nie było takiego motywu z wilczą skóra . Od takie symbliczne zamkniecie sprawy Starków przynajmniej według mniemania Lorda Tywina :D
To było nawiązanie do motywów zwierzęcych Tywina z poprzednich sezonów: jelenia i ryby, a nie do książki.
"To było nawiązanie do motywów zwierzęcych Tywina z poprzednich sezonów: jelenia i ryby" ??????
Co ma wspólnego Tywin z jeleniem i rybą?? Nie za bardzo rozumiem o co chodziło Ci w tej wypowiedzi?? A co do nawiązań, to w takiej samej mierze nawiązuje to do książki co do poprzednich sezonów serialu wilkor, jeleń, ryba to są elementy herbów głównych rodów i te są na szczęście zbliżone i w książce i w serialu. Wilcza skóra nawiązuje do herbu Starków to chyba jakby ktoś niezorientowany miał problem z zajarzeniem, że przetapiany miecz to właśnie "Lód" Neda Starka (mimo poprzedzającego właściwy odcinek skrótu w którym to Ned i "Lód" pojawiają się kilkukrotnie. W książce chyba nic nie jest wspomniane o pochwie "Lodu", ale rzeczywiście lepszej sobie nie wyobrażam:) Szkoda tylko, że miecze, które powstały znacząco różnią się od tych z książki bo tamte były dość charakterystyczne:(
Scena z jeleniem - http://www.youtube.com/watch?v=47MazYDnmaU
Scena z rybą - http://www.youtube.com/watch?v=lMXJlUIQP94
Jakby ktoś nie wiedział - wilki to Starkowie, jelenie - Baratheonowie, a pstrągi - Tullyowie.
Ja też widzę tą scenę chyba pierwszy raz:) ale skoro ją wycieli to by wiele tłumaczyło:) Skoro Tywin jest w królewskiej przystani to musiało być to po bitwie zwłaszcza, że Pycel jest jeszcze poza Radą, nie zwróciłem uwagi czy ta ryba do czegoś się odnosi a chronologii w serialu nie pamiętam czy chodzi tu o śmierć Hostera, (jeśli tak to trochę naciągane, Riverrun to kraina rzek, pstrągi to też raczej rzeczne ryby, Tywin łowi nad morzem, do tego Hoster umiera śmiercią naturalną {chyba że na coś nie zwróciłem uwagi} zostawiając spadkobierców więc czemu miałby go/ją oprawiać)?? W sumie to o nic innego na tym etapie raczej nie mogło chodzić bo krwawe gody były później i dotykały bardziej Starków.
NIE WIEM W SUMIE, CZY TO SPOILERY - W KAŻDYM RAZIE SYTUACJA TULLYCH PO KG NA OBECNYM ETAPIE W SERIALU
Po KG Tully'owie stracili swą siedzibę (na rzecz lorda Emmona Freya i jego żony, siostry Tywina, Genny) oraz tytuł seniorów Dorzecza (na rzecz lorda Harrenhal, Petyra Bealisha). A były lord Riverrun Edmure Tully jest, że tak powiem, w niewoli. Raczej trochę pozamiatane, nie sądzisz?
W serialu inaczej - Walder Frey został lordem Riverrun, co stwierdza w s03e10 w rozmowie z Boltonem.