Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 414 tys. ocen
8,7 10 1 414407
7,9 49 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Ktoś już wspominał na forum, przepraszam nie mogę znaleźć wątku, że biały koń (klacz) jest symbolem śmierci. W książce, gdy ktoś miał umrzeć w czasie zarazy, chyba w 5 tomie, mówiło się, że słyszy tętent białej klaczy. Czy jest możliwe, że Arya zginęła w ruinach KP? Ten uśmiech ulgi gdy zbliża się ostrożnie i głaszcze konia (czystego, bez ran, mimo pożogi wokół) i wsiada na niego by uciec z tego piekła... to tylko moje przemyślenia, tak mi się skojarzyło od razu. No ale mało prawdopodobne. Ktoś musi ukatrupić Daenerys.

margot84_fw

Danke ukatrupi Jon. Nie spodziewaj się po tych żenujących scenarzystach tak wielkiej metafory w dodatku wyciągniętej z książek. Arya odjechała w siną dal na kuniu, który oprócz niej przeżył bombę atomową.

Treehouse

A nie nalot dywanowy na Drezno i burzę ogniową?
Może "twórcy" skopiują scenę wyniesienia na cesarza z serialu "Ja Klaudiusz". Dothrakowie wpadają (do pałacu no nie, tego czegoś, co się ostało), z żądzą mordu za śmierć swojej khalesee, a niezawodny Davos wskazując na Jona woła "Kaiser" (no dobra król/khal/niezadźgany/zbawca ludzkości i inne tego typu tytuły) i wszystko rozchodzi się po kościach.

bazant57

zacytuję parafrazę postu wyżej: "Nie spodziewaj się po tych żenujących scenarzystach tak wielkiej metafory w dodatku wyciągniętej z historii"...
jedyne, co robią, to kopiują inne dzieła filmowej (pop)kultury: Władca Pierścieni (rzekomy Helmowy Jar), Gwiezdne Wojny (np. wygląd Góry, Snoke'owanie Nocnego Króla, podejście Ruina Johnsona...), Hobbit (Smaug v2.0)... Zwłaszcza warto zwrócić uwagę na starwarsowe odniesienia, bo D&D mają nową trylogię zrobić

ocenił(a) serial na 10
Treehouse

Ten koń należał do Harry'ego Stricklanda, kapitana Złotej Kompani, a ponieważ Strickland był poza murami miasta (gdzie zginął), to zakładam że pewnie koń też tam został, a do miasta sobie wbiegł gdy było już po wszystkim.

margot84_fw

Maisie wypowiadała się o tej scenie, że ten koń "jest taki symboliczny" - tylko nikt nigdzie nie wyjaśnił, czego jest symbolem i wątpliwe, czy ktokolwiek wie, bo nawet twórcy olali temat

ocenił(a) serial na 7
margot84_fw

Koń jest czysty i bez ran bo twórcy tak chcieli, nie ma tu co się doszukiwać niczego xd