PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 408 tys. ocen
8,7 10 1 408199
7,9 63 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Odcinek rozpoczynamy od kompletnego wypaczenia końcówki ostatniego odcinka kiedy to Jaimie jest ściągany w głębiny (rzeki czy bajorka czy co to było) przez swoją zbroję.. Niemożliwe jest żeby Bronn mógł wyciągnąć go za kołnierz przy takim ciężarze.. kompletny absurd i głupota autorów.. Poza tym oboje wyszli z wody kilka mil od miejsca w którym do wody wpadli.. a Jaimie przecież leciał w dół jak kamień.. Nie dość że bron wyciągnął go na powierzchnię to jeszcze płynął z nim kilka mil?

Później moja ulubiona scena.. Danny mówi wziętym w bitwie jeńcom że Cersei kłamała i Danny nie przybyła tutaj z obcą armią i smokami żeby podbijać.. Czy Ci ludzie nie byli przed chwilą napadnięci przez armię barbarzyńców z essos i nie doświadczyli jak ich rodacy ginął od smoczego ognia?

Dalej na poparcie swojej opowieści jaką ona jest wspaniałą osobą.. Danny daje im "wybór".. Klęknijcie albo zostaniecie usmażeni żywcem przez smoka (przypominam że mówi to bezbronnym jeńcom). Cóż pomijając sam fakt że jej "dobrotliwy" wybór to okrutne ultimatum zabijanie bezbronnych jeńców po bitwie (i to w okrutny sposób) w każdym innym przypadku uznalibyśmy za czyn godny złoczyńcy.. ale tutaj psycho-fani Danny na pewno znajdą jakieś usprawiedliwienie.. "Bo jest wojna" czy coś.. Chociaż inni podczas wojny brali jeńców.. A Robb za podobne zabójstwo ściął karstarkowi głowę..

Co do wszystkich obrońców tego czynu.. jeżeli już naprawdę musiała ich zabić (chociaż nie musiała) niech obetnie im głowy, a nie pali żywcem.. Po prostu ona jak jej ojciec przed nią lubi palić żywcem ludzi.. taki fetysz.. Smród palonego ciała i krzyki umierających w męczarni to dla nie afrodyzjak xD

Przynajmniej Tyrion który ostatnio nie jest już ani taki zabawny ani sprytny jak kiedyś zaczyna (chociaż wyjątkowo powoli) zauważać jaki z Danny potwór..

Dalej mamy nudne sceny na północy.. osoby które same obwołały Jona Snowa królem teraz narzekają (glover to najbardziej zmienny lord w historii).. Naprawdę mówi się że to kobiety są zmienne.. ale on błaga o wybaczenie za to że nie wsparł jona a kilka miesięcy później już mówi że sansa powinna rządzić..

Mamy też machlojki littlefingera który stara się doprowadzić do rozłamu między Arią a Sansą.. prawdopodobnie żeby pozbyć się tej pierwszej..

Punktem kulminacyjnym odcinak jest jakiś kompletnie idiotyczny plan Jona żeby wybrać się za mur i złapać "żywcem" truposza i pokazać go cersei.. Pomimo tego jak idiotycznie niepraktyczne się to wydaje to Jon ma już jednego truposza.. siebie.. Ma wielką dziurę w sercu, jednak wciąż żyje poza tym .. (chociaż oni mogą tego nie wiedzieć) Cersei wie że żywe trupy to coś możliwego.. Góra to żywy trup..
Pomimo tego szalonego planu który wydaje się misją samobójczą bez prawie żadnych szans powodzenia.. Na szczęście Jon wziął sporą grupę dobrze wyposażonych ludzi na najszybszych koniach i odpowiednią specjalnie przygotowaną klatką na truposza...a nie zaraz.. to by było sensowne.. 7 ludzi bez koni.. którzy wyszli prosto w śnieżycę.. nawet jak mają zamiar złapać truposza.. chcą go ciągnąć na linach za sobą uciekając przed armią która się nie męczy i nie musi przeczekiwać zamieci?? To brzmi jak "dobry" plan?

No i należy zapamiętać o Gendrym.. który pojawił się chyba tylko po to żeby zginąć w przyszłym odcinku..ale co tam..

Jeżeli wyłączyć mózg (co pewnie większość robi) to całkiem "spoko" odcinek..

CZacza

Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi. Zarzucasz temu serialowi, że pokazuje Denerys jako potwora? Według Ciebie, wszyscy bohaterowie serialu powinii być wysoce moralni i nieskalani żadną, brudną myślą? Właśnie o to chodzi, że Denerys z jednej strony potępia swojego ojca, jest megalomanką a z drugiej nieświadomie powoli staje się taka sama jak jej stary. Taki prawdopodobnie jest koncept tej postaci. Jak można czynić z tego zarzut? Co do Jaimie'ego i Brona... Cóż, to nie jest film historyczny oparty na faktach ale serial fantasy i jako taki może stawiać na sceny, które w realnym świecie byłyby całkowicie nieprawdppodobne. Jeżeli już należałoby się do czegoś przyczepić to do logiki działań bohaterów a nie, że serial jest zły bo jakaś postać okazuje się być zła i podła.

Nick_filmweb

Ja nie zarzucam serialowi że pokazuje tak Danny a nawet się z tego cieszę.. (szalona danny to może być mój ulubiony element tego sezonu o ile w tym kierunku pójdą) mój krytycyzm odnosi się tylko do postaci Danny której nie lubię już od drugiego sezonu i Denerwuje mnie również że ma tylu fanów , którzy kompletnie ignorują wszystkie złe rzeczy które zrobiła..

ocenił(a) serial na 9
CZacza

Ja bym powiedział, że dedeki przez większość serialu wybielały Daenerys i Tyriona jakby byli ich ulubieńcami.

użytkownik usunięty
returner

Wybielali też Cersei, w dodatku na prośbę aktorki.

ocenił(a) serial na 9

To nieładnie. Promo kolejnego epizodu świadczy, że może to być coś na miarę Hardhome.
Mam wrażenie, że maska Nocnego króla zmienia się w każdym sezonie.
Ta z 5 sezonu z Harhome była inna niż w 6 sezonie, gdy pojawił się pod jaskinią Trójokiej wrony.
A ta z 7 sezonu chyba znów jest inna.

Promo 7x6. Okolice 50-51 sekundy.
https://www.youtube.com/watch?v=WxjIJ8K8R7Q

użytkownik usunięty
returner

No nieładnie zwalać wszystkie książkowe zbrodnie Cersei na biednego Joffreya.

returner

Tyriona zdecydowanie.. Danny teraz zaczęła być całkiem straszna..

ocenił(a) serial na 9
Nick_filmweb

Tak abstrahując od tego co się komu podoba lub nie, co jest bardziej logiczne, fantasy i inne takie tam- generalnie subiektywne bardzo, to czy nie sądzicie że Aegon wcale nie musiał być szalony? Pomijam ta prawdopodobną teorię o tym że to Bran podróżnik w czasie , przestrzeni , kosmosie( o zgrozo) mógł "przypadkiem" namieszać staremu Smokowi w głowie :P ale to jeden z odcieni, mnie bardziej interesuje że być może czas i spojrzenie poszczególnych osób na postać Targaryena mogła wypaczyć prawdę o nim? . Może był sadystyczny, brutalny,upojony władzą, ale wcale nie taki popitolony jak go nam sprzedają Lannisterowie i reszta uczestników rebelii Roberta? Tak czy siak -obie te teorie nie czynią z Danki skazanej na szaleństwo idiotki , i podzielenie losu swego ojca. Uważam że i tak nie jest nawet w połowie tak brutalna jak mogłaby być- wszak Aegon Zdobywca mial w d*** niewinnych , i nie rozmyślał o pokojowych rozwiązaniach zdobywając Westeros ze swoimi siostrami na swoich smokach jarając wszystko i wszystkich jak leci aż "uklęknęli" przed potęgą Targaryenów. A nie czytałam żeby był "walnięty", "szalony" czy sfiksowany.

ocenił(a) serial na 10
SalomeAgrippa

Aerys, nie Aegon. Z tym szaleństwem różnie mogło być skoro Bran kazał trzymać drzwi Hodorowi to może "spalcie ich wszystkich" tyczyło się Innych a nie mieszkańców KP?

Uważam jednak, że do końca normalny nie był skoro spalił Starków i gwałcił swoją żonę.

ocenił(a) serial na 10
CZacza

Szacunek dla Randylla Tarly'ego i jego syna. Jako wojownik i obrońca 7 Królestw nie zasłużył na taką śmierć. I to jeszcze od córki króla którego bronił do końca.

Tommy_DeVito

Chociaż był osobą dość nieprzyjemną to trzeba mu oddać że odszedł jak "boss"

ocenił(a) serial na 10
CZacza

No honorowo ale należało go ściąć.

Tommy_DeVito

Nie widzę dlaczego należało ściąć bezbronnego jeńca w dodatku wysoko urodzonego..

ocenił(a) serial na 10
CZacza

Wybrał śmierć. Daenerys dała ultimatum. Nie ukląkł więc wybrał śmierć ale jako wojownik i rycerz powinien być ścięty. Palenie albo wieszanie jest dla drobnych bandziorów a nie dla zasłużonego wojownika.

Tommy_DeVito

No właśnie.. chodzi mi o to że ktoś kto jest "zbawicielem" (za jakiego ma się danny) nie powinien dawać takiego ultimatum.. Palenie nie jest dobre dla nikogo bo to nazbyt okrutna kara..

ocenił(a) serial na 10
CZacza

Rozumiem Daenerys (choć jej przemowa to czysty marksizm) ale rozumiem też Randylla. I uważam, że zasłużył na lepszą śmierć.

Tommy_DeVito

Rozumiesz że danny mówi o zniszczeniu feudalizmu i że jest inna, a później w czysto feudalnym stylu albo nawet niewolniczym.. daje "wybór" służcie albo gińcie?

ocenił(a) serial na 10
CZacza

Rozumiem jej decyzję o straceniu Tarlych. Jej rewolucjonizm mnie przeraża. Sowieci i jakobini głosili podobne hasła.

Tommy_DeVito

No ja ją też rozumiem.. jest okrutnym potworem.. który lubi palić nieposłusznych jej woli

ocenił(a) serial na 9
Tommy_DeVito

Jeśli Westeros jest odwzorowaniem średniowiecznej Europy to " wasal mego wasala nie jest moim wasalem" . Tarly zdradzili swoich seniorów, pierwszeństwo wobec Tyrellów, przed posłuszeństwem wobec królowej. Nie widzę nic szalonego w postępowaniu białowłosej smokofilki.....

Gryzio_2

Jak Catlyn Stark powoływała się na lojalność Freya wobec Tullych ten przypomniał jej że królowi też składał przysięgę.. więc w tym wypadku wasal mojego wasala jest moim wasalem..

ocenił(a) serial na 9
CZacza

Jak lordowie Północy, Krańca Burzy, czy Doliny, wzniecili rebelię przeciw Targaryenom, ich wasale poparli swoich seniorów. Pomijam taki drobiazg jak to, że czym różni się Królowa Cersei od Szalonego Króla Aerysa II? chyba tylko tym, że ten drugi ograniczył się do marudzenia "Burn them all", natomiast ta pierwsze wywaliła w kosmos sept, ród Tyrellów - zakładam , że z częścią ich wasali, część swego rodu, był tam przecież Kevan, zakładam, że z jakimiś swymi wasalami, i kawał miasta na dodatek. Wiedza o tym jest powszechnie znana, skoro wiedziała o tym Olenna, dziwię się , że ktokolwiek w Westeros chce z Cersei współpracować....no może poza jej bratem i Euronem, ale on ma równo wywalone na wszystko..

Gryzio_2

No cóż to wynikało z faktu że byli bardziej przywiązani do swoich lordów niż do króla.. Westeros składa się dość niezależnych od siebie "królestw".. Wszyscy rebelianci zostali okrzyknięci zdrajcami a niektórzy lordowie poparli króla.. Np.. Ci podlegli "Końcowi Burzy".. Wszystko opierało się na osobistym wyborze poszczególnych lordów.. Jednak pomimo tego że w historii Europy mogło być inaczej tutaj obowiązuję wersja "wasal mojego wasala jest moim wasalem"..

Myślę że każdy kto "współpracuję" z Cersei robi to na zasadzie że "Lepszy jest diabeł którego znasz".. Tak jak w zasadzie opisał to Tarly.. ona całe życie wychowała się w westeros a danny jest obcą królową z obcą armią znaną z swojego okrucieństwa i grabieży (dotrackowie).. poza tym sława danny ją wyprzedza i przy lekkiej pomocy maszyny propagandowej Cersei jej reputacja na pewno nie jest zbyt dobra wśród lordów Westeros..

ocenił(a) serial na 10
Gryzio_2

Tyrellowie podlegali Cersei więc Randyll miał prawo do zdrady seniora.

ocenił(a) serial na 9
Tommy_DeVito

W myśl lennej zasady senioratu - jest zdrajcą.

ocenił(a) serial na 10
Gryzio_2

Zależy gdzie. W Anglii za czasów senioratu nie był by zdrajcą bo Tarly podlegali Tyrellom ale Tyrellowie podlegali Królowi (Cersei). Tam wasal wasala był też podległy królowi. Czyli Randyll podlegał pod Cersei.

ocenił(a) serial na 9
Tommy_DeVito

Czego wojny domowe w Anglii w XII i XIV wieku, a potem Wojna Dwóch Róż najlepszym dowodem ;)

ocenił(a) serial na 10
Gryzio_2

Pewnie to wiesz ale GoT jest inspirowane Wojną Dwóch Róż. Nawet nazwy walczących rodów są podobne Lancaster/Lannister i York/Stark.

ocenił(a) serial na 9
Tommy_DeVito

Owszem, słyszałem o tym już dość dawno, gdy czytałem książki....poza nazwami rodów ja jednak specjalnej analogii nie dostrzegam...ale spoko, mam świadomość, że ta dyskusja to takie trochę dzielenie włosa na czworo, bo jednak oglądamy serial fantasy, a nie historyczny :) Jeśli chodzi o podaną w przystępny sposób historię Wojny Dwóch Róż, polecam książkę Alison Weir - " Lancasterowie i Yorkowie, Wojna Dwóch Róż"

ocenił(a) serial na 8
Gryzio_2

ja widziałam jak Martin sam o tym mowił ,ze sie na tym wzoruje, szukac nie bede w necie bo było to jakis czas temu ,ale pamietam ,ze powiedział to wyraźnie, pozatym jak sie historycznie wczytasz w wojne dwóch róz to podobieństw , jest duzo

ocenił(a) serial na 10
Tommy_DeVito

Tyrellowie nie podlegali Cersei, tylko Tommenowi. Zaś żoną Tommena była Margaery Tyrell. To Margaery była królową, a Cersei zabijając ją dopuściła się zdrady i stała się uzurpatorką.

użytkownik usunięty
Gryzio_2

Król na Żelaznym tronie jest ponad wszystkimi.

ocenił(a) serial na 10

Otóż to.

ocenił(a) serial na 8
Gryzio_2

Mały szczegół tylko - zasada "wasal mojego wasala nie jest moim wasalem" obowiązywała w całej Europie... poza Anglią, na której wzorowane jest Westeros. Także wszyustko się zgadza. Tully podlegał królowej Cersei, a nie Lady Olennie.

ocenił(a) serial na 9
gawlacki

No właśnie w praktyce obowiązywała również w Anglii, a najdobitniej przekonali się o tym Stefan I z Blois, Henryk II Plantagenet, w pewnym sensie też Edward II, czy potem Ryszard II.
.

ocenił(a) serial na 8
gawlacki

w Polsce ten system wasalski nigdy sie nie wytworzył na taka skale jak w zachodniej europie, wiec generalizowac ciezko co był w całej Europie a co nie

ocenił(a) serial na 8
CZacza

zastanawiam się jeszcze,gdzie wyruszył Sam.Czyżby Winterfell?

Nienasycenia

Być może.. albo z powrotem na mur.. o ile dowie się że tam jest Jon..

ocenił(a) serial na 10
CZacza

Może dowiedział się, że jego ojciec i brat nie żyją, więc pojechał do Horn Hill, aby jako ostatni potomek rodu Tarlych przejąć władzę. :D

dirt16

Raczej nie.. to tchórzliwy grubas ale wie że są ważniejsze rzeczy.. Poza tym jako brat nocnej straży on nie może dziedziczyć..

ocenił(a) serial na 10
CZacza

Wiem, to był tylko żart. Ale wyobraź to sobie jak to brzmi - Lord Samwell Tarly. :)

dirt16

Brzmi jak kompletna porażka dla domu Tarlych..

ocenił(a) serial na 10
CZacza

Oni już odnieśli porażkę, więc co im zależy. Lepiej taki lord, niż żaden. Samwell przynajmniej ma głowę na karku.

dirt16

A no samwell jest inteligentny.. Jednak słaby.. Gdyby ktoś chciał przejąć jego ziemie.. szybko by się go pozbył..
Sam to mógłby być dobrym maestrem..ale kiepskim lordem

ocenił(a) serial na 8
CZacza

ja go lubie, jest intelektualista i wcale nie ejst taki tchórzliwy , nie jest po prostu tepym wojownikiem , tacy jak on pchaja cywilizacje do przodu, to madry facet, chociaz troche za gruby

Ami_656

Zgadzam się.. Jednak w feudalnym świecie takim jak Westeros.. byłby słabym lordem.. Byłby genialnym maestrem u boku lorda.. jednak lordem (głową rodziny) słabym..

ocenił(a) serial na 9
CZacza

Proponuję odpuścić oglądanie serialu, którego koncepcji nie jesteś w stanie przyswoić. Cholerne malkontenctwo. ;)

Kubancior

Nazywanie czegoś słabego/nieprzemyślanego słabym (w porównaniu z wcześniejszymi sezonami przynajmniej) to nie malkontenctwo.. Forum po to powstało żeby pisać o rzeczach, które odbieramy pozytywnie oraz negatywnie.. Ostatni odcinek (4) całkiem przypadł mi do gustu.. Cały koncept (mam nadzieję że autorzy pójdą w tym kierunku) "Szalonej Danny" również...

Ciekawa propozycja ale nie skorzystam.

ocenił(a) serial na 7
CZacza

Warto jeszcze wspomnieć, że nawet jak dostarczą Cercei tego trupa, to ona i tak nie zawiesi broni ani nie przyłączy się do walki z umarłymi, tylko będzie chciała pozbyć się Daenerys. Tyrion powinien dobrze o tym wiedzieć.

Jake_W

Też tak myślę.. albo uda że się przyłącza by wbić im nóż w plecy.. Poza tym sprowadzenie jednego truposza jeszcze nie oznacza że cała armia idzie na mur..