PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 410 tys. ocen
8,7 10 1 409632
7,9 69 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Teraz naszła mnie myśl, że serialowy Stannis to westerowski Makbet. Znany powszechnie jako wielki i honorowy dowódca, pod wpływem kobiety zaczyna pożądać władzy. Początkowo ma opory, ale za naleganiami tejże kobiety najpierw posuwa się do jednej zbrodni (Renly/król Duncan), a następnie do drugiej (Shireen/Banko). Ta sama kobieta utwierdza go w jego postępowaniu i tłumi wyrzuty sumienia. Na końcu jego żona popełnia samobójstwo, a zgorzkniały i pozbawiony emocji Stannis/Makbet zmierza prosto w ramiona śmierci, mimo świadomości porażki.

Wiem, że są pewne różnice (np. Melisandre zamiast żony Stannisa w roli Lady Makbet lub okoliczności pierwszego morderstwa), ale ogólnie historia jest bardzo podobna.

ocenił(a) serial na 7
NikKlik

Teoria spiskowa. Trochę to na siłę :)

Gladiator1000

Trochę na siłę, ale to jedyne sensowne wytłumaczenie wątku Stannisa i jego przemiany :)

ocenił(a) serial na 7
NikKlik

O ile u szkespira cały wątek fascynował,o tyle w GOT wydaje się to zbyt nachalne. Makbet zmieniał się z każdą kolejną przeczytaną przez nas stroną,Stannis zmienił się zbyt raptownie

NikKlik

P.S
Właśnie zauważyłem, że inny użytkownik napisał już o tym w starszym temacie. Wybaczcie spam.

ocenił(a) serial na 9
NikKlik

Jeden szkopuł. Przemianę Makbeta obserwujemy na każdej karcie powieści. Upadek Stannisa trwa dwa odcinki. Wcześniej postępował racjonalnie, a Makbet niemal od początku ulega namowom małżonki.