przecytałem. Mam nadzieje, że serial będzie również dobry co książka. Ps. Ma ktoś może dalsze częście tej książki? W bibliotece i w księgarniach niestety pustka...
Dziwne ja spotykam resztę serii w większości księgarni głównie "Nawałnice mieczy" i "Ucztę dla wron" obie wydane po 2 tomy. Faktycznie "Gra o tron" i "Starcie królów" trudniej dostać, ale można złożyć w księgarni zamówienie jak tak zrobiłem gdy wychodziła III i IV tom, a było to 2 lata temu.
Ale czkam ciągle na V tom "Taniec ze smokami" z wciąż przekładaną datą premiery, miało wyjść rok temu, w tym roku miało wyjść w grudniu i jak wiadomo nie wyjdzie. Ale lepiej mistrza Georga Martina nie poganiać.
Choć boję się że nie zdąży zakończyć serii w tych 7 tomach (Za dużo wątków), albo że wogóle zdąży je napisać.
Też jestem pełen obaw, ale i pełen nadziei.
Myślę, że problemem kontynuacji jest mnogość wątków. Zżera mnie ciekawość jak wybrnie z tych wszystkich elementów układanki i czy uda mu się je ładnie, wiarygodnie poskładać.
Może go nazwać dla zamydlenia oczu piątym tomem - ale faktycznie to 3 część tomu czwartego. Sam Martin przyznał w wywiadach, że nie mógł zmieścić całości materiału z IV tomu w 2-częściowej książce, więc postanowił rozbić ją na 3 części. I tak jest w istocie - "Taniec ze smokami" to uzupełnienie tomu IV - pokazuje losy postaci, których nie udało się zmieścić w 2 częściach "Uczty dla Wron".
Sprawdźcie na Stronach dotyczących pisarza i jego twórczości, wszędzie jest informacja że "Taniec ze smokami" to V tom
Aha druga rzecz. Martin powiedział w wywiadach że "Taniec ze smokami" jest najdłuższym tomem i również będzie podzielony na 2 części.
Wszystkie części PLiO spokojnie mozna znaleźć w Empiku.
DwD wg.mnie i wg. tego co pisał Martin, to dalsza część IV tomu, mają być przedstawione pozostałe wątki, chronologia wydarzeń ma odpowiadać wydarzeniom przedstawionym w Uczcie. Zresztą czy to ma jakieś znaczenie czy 5 czy 4? ;)
W 2011 ma przyjechać na Miêdzynarodowy Festiwal Fantastyki w Niedzicy może zdąży napisać :)
Tak sobie szukam info kiedy wyjdzie V tom, i mnie tknęło że jeśli nawet książka wyjdzie w tym roku, to i tam polscy czytelnicy będziemy musieli czekać na nią rok jeśli nie lepiej. Wszystkie części ukazywały się rok lub dwa po wersji oryginalnej. Ja rozumie że tłumaczenie i inne rzeczy trzeba zrobić żeby książkę wydać. Ale niestety jestem człowiekiem niecierpliwym i mnie krew zalewa jak o tym myślę.
Są już dwa pierwsze rozdziały "Tańca ze smokami", Daynerys i Tyrion, tylko, że po angielsku więc jest nadzieja na szybkie zakończenie:)
Sporo w tym wątku błędów, przyda się sprostowanie.
1. "Taniec ze smokami" to oczywiście tom 5. a nie żadna trzecia częśc 4. tomu. Poza tym 4. tom też nie ma żadnej drugiej części - oryginał został wydany w jednym woluminie, polski wydawca (nie tylko, to samo np. w Niemczech i we Francji) podzielił książkę na 2 egzemplarze. Podtytuły obu są wyssane z palca i nie pochodzą od autora. Podobna sytuacja jest z "Nawałnicą mieczy" (czyt. też w oryginale 1 tom).
2. Martin nigdzie nie powiedział jakoby "Taniec..." miał być najdłuższym tomem - wręcz przeciwnie, niedawno stwierdził, że książka ma być krótsza niż "Nawałnica...". Nie wspomniał też ani słowem o dzieleniu książki na 2 tomy, gdyż jak już napisałem w punkcie 1. podział taki nie ma wiele wspólnego z wolą i zamierzeniami autora. w tym wypadku liczy się wydawca i jego chęć zysku.
3. "Taniec..." w pierwotnym terminie zapowiadany był na koniec... 2006 roku. Na chwilę obecną wiadome jest, iż wydarzenia w tej książce mają toczyć się równolegle do "Uczty...", jednak ostatnie rodziały wybiegają w przód w stosunku do 4. tomu (czyt. akcja książki skończy się pewnie o kilka miesięcy później).
4. Gotowe są nie 2 rodziały "Tańca...", jak to raczył napisać grzegs20, ale 11, w tym: 4 rozdziały Dany, 2 Tyriona, 2 Jona, 1 Davosa, 1 Ashy i 1 Theona. Niekoniecznie daje to nadzieję na szybkie zakończenie pisania, gdyż najnowszy z nich ujrzał światło dzienne na początku 2008 r.
Mam nadzieję, że informacje okażą się pomocne. Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie.
Odp 1. Racja Taniec jest V tomem, zgadzam się również że książka została podzielona przez wydawców na 2 egzemplarze.
Odp 2. Chodzi mi o to że zapewne polski wydawca znów podzieli książkę na 2 egzemplarze, czytałem że Taniec może być jednak przybliżony w długości książki do Nawałnicy mieczy
Odp 3. Kiedy zostanie wydana na to pytanie nikt nie zna odpowiedzi.
Odp 4. grzegs20 chodziło o to że 2 rozdziały są udostępnione w sieci (dokładnie to 3 Jon, Dany i Tyrion), zgadzam się za szybko nowej części nie ujrzymy :(