PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 408 tys. ocen
8,7 10 1 408263
7,9 63 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

scen batalistycznych, to miałbym poważny problem , którą wskazać jako najlepszą moim zdaniem. Do tej pory niewątpliwie bitwa bękartów była na czele tej listy. Jednak po końcówce 4 odcinka serii 7 mam poważny dylemat ;-). Uważam,że to jedna z najbardziej efektownych bitew wszystkich sezonów

ocenił(a) serial na 9
Dar0962

Nie oceniam jako znawca bitew i tego co zrobić by wyglądało realistycznie, ale mi się najbardziej podobały Hardhome i Bitwa o Mur.

5x08
4x09
6x09
7x04
2x09

Najazdu Boltonów na Stannisa nawet nie liczę,

ocenił(a) serial na 8
Dar0962

Bitwa z ostatniego odcinka trochę mnie rozczarowała, liczyłem na więcej Lannisterów i więcej smoków, ale wyszło nieźle.

Mój subiektywny ranking:
1. Hardhome, to jest jedna z najlepszych scen w całym serialu
2. Castle Black: ta muzyka w tle, dzicy atakujący mur i genialna postać Thorne'a. Bitwy z kolejnych odcinków cierpią z powodu braku takiego charyzmatycznego dowódcy
3. Bitwa bękartów - ludzie się aż tak jarają, a to było efekciarskie, nie mówię że to źle, ale trudno mi to uznać za nr 1. Kwintesencja 6. sezonu - głupio napisane, efektownie zrealizowane. Stosunkowo niewielka bitwa, w której wzięło udział góra 12 tys. ludzi z Północy jest przedstawiona jako jakaś ogromna, przełomowa dla losów całego kontynentu (Wcześniej były ogromne bitwy, a pokazali je pobieżnie albo wcale), wyłącznie dlatego, że brał w niej udział Jon, który w dodatku miał dowodzić a odpieprzył taki numer. Można to było zrobić inaczej, naprawdę ciekawie, gdyby dowodził (a może nawet poległ) Blackfish, als scenarzyści postanowili go offscreenowo uśmiercić.

A zdobycie Highgarden to już kpina z widzów - mogli dać chociaż jakieś krótkie migawki, z muzyką w tle, pokazać trochę tyrellowskich rycerzy w zbrojach z 6. sezonu, mogli dać bardziej zróżnicowane umundurowanie dla wojska różnych rodów, a nie tylko Lannisterowie i paru Tarlych. Mogli pokazać Randylla dowodzącego, ech, znowu brak przywódcy.

ocenił(a) serial na 9
Dar0962

1 - 6x9
2 - 5x8
3 - 2x9
4 - 4x9
5 - 7x4

Kluczowe dla mnie jest, że na bitwę z 7x4 przeznaczono tylko 10-11 minut, gdy na pozostałe wymienione cały epizod łącznie z
przygotowaniami. Jedynie Hardome dostało połowę epizodu.
Pod względem samej rozpierduchy wiadome jest, że 6x9, 5x8 i także 7x4 są przed 2x9 i 4x9.

ocenił(a) serial na 10
Dar0962

nie wymienię ci odcinka ale najlepsza była bitwa Snowa przeciwko Boltonom ta z Olbrzymem i Tormundem który naparzał się z takim bykiem z północy (Mały John jakiś tam)

chociaż teraz ten najazd hordy Dothraków na Lannisterów też był niczego sobie

ocenił(a) serial na 10
Dar0962

5x08 - bardzo klimatyczna, a do tego zupełnie niespodziewana potyczka, ten element zaskoczenia jaki towarzyszył tej bitwie był chyba kluczowy. Do tego moment, gdy Nocny Król przywraca z martwych trupy poległych towarzyszy na oczach Jona, Edda i Tormunda. Pamiętam, że po tym odcinku zbierałem szczękę z podłogi.

4x09 - wywołała wiele emocji, głównie za sprawą śmierci wielu postaci, ale miała też świetnie nakręcone sceny pojedynków (Styr i Jon Snow, Tormund i Sir Alliser) oraz popychała fabułę do przodu.

7x04 - pierwsza poważna bitwa ze smokiem, fajne pokazano ogrom zniszczenia jakie mogą one wywołać, poza tym Bronn prawie został smokobójcą (niestety prawie).

6x09 - fajnie nakręcona, ale strasznie przehajpowana, przebieg bitwy był łatwy do przewidzenia, a moment w którym Jona w ostatniej sekundzie ratuje konnica wywołał u mnie zażenowanie, to samo przybycie rycerzy Doliny. Momentami widać było straszny brak logiki.

2x09 - było ok, ale nic ponad to.