PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 408 tys. ocen
8,7 10 1 408236
7,9 63 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Nie wiem czy ja się robię za bardzo wymagający co do tego serialu , czy może innych też to razi ale uważam , ze końcowa scena 9 odcinka była na masakrycznie niskim poziomie pod kontem efektów komputerowych ! Lot na smoku to już jakiś dramat jak na filmie z poprzedniej epoki :) - tym bardziej mnie to dziwi, ponieważ cała arena była zrobiona kapitalnie - bardzo dobrze dopracowana (tak jak i cała otoczka w filmie) sama scena walki ze smokiem była bardzo naiwna - bez problemu by go zaciupali ale zamiast tego woleli stać w miejscu i się gapić po czym tajemniczo wszyscy napastnicy zniknęli :) Po za tym nie wiedziałem , że takiego smoka tak łatwo zranić :) rozumiem , że jest jeszcze młodzikiem :) no ale myślałem, że są więcej warte skoro jest tyle szumu wokół nich :)

hob87

Smoki Daenerys są jeszcze bardzo młode, nie mają aż tak grubej skóry ani łusek. w książce też nieco raniono Drogona.
Tyle szumu wokół smoków jest dlatego, że wszystkie wyginęły, ocalałe jaja były skamieniałe i nikt już nie sądził, że kiedykolwiek się znowu pojawią.
a co do efektów - mi osobiście podpadł tylko moment, gdy smok zaczyna się wznosić w powietrze i pokazują zbliżenie na twarz Dany. ktoś tu już napisał, że loty na miotle w pierwszym Harrym Potterze były lepsze ;)

ocenił(a) serial na 10
_J_K_

dzięki za odpowiedź - tak własnie sobie to tłumaczyłem :) ponieważ książki jeszcze nie czytałem :) więc ten wątek jest w miarę jasny ale jeżeli chodzi o efekty całej sceny ze smokiem - ogień , infantylne palenie wrogów i ich próba ucieczki czy nie wiadomo czego jest dla mnie nie do przyjęcia :) no i przede wszystkim płynność ruchów Drogona - mam nadzieję, że to poprawią :)

_J_K_

Zbliżenie Danki jest świetne. Zamazali tył, a z przodu masz Dankę. Tak by to wyglądało w rzeczywistości.

hob87

Nie zgadzam się. Widziałem już kilkanaście razy. Smok jest zrobiony znakomicie. Zarówno jak wpada na arenę i jak potem walczy. Albo jak stoi przy nim Daenerys. Nozdrza, oczy, nazwijmy to mimika, ruchy, światło, które na niego pada. Pierwszoklasowa robota. Potem jest lot na smoku. Ujęcia lecącej Daenerys są bardzo przemyślane. Ponadto kamera pokazuje to co z przodu, a tył jest zamazany. Czyli dokładnie tak jak jest podczas prawdziwego filmowania, lub robienia zdjęć. Nie dalej jak wczoraj robiłem zdjęcia bocianom w gnieździe i kiedy ustawiałem aparat tak, że bociany były bardzo, bardzo wyraźne, to tył był zamazany. Tak samo działa ludzkie oko, jak widzisz przód, to tył masz niejako zamazany. Lot ma smoku jest znakomicie zrobiony. Światło, szczegółowo zrobiony smok, gdzie widziałeś lepszego? To dokładnie ten sam poziom co np. w Hobbicie 2 i Potterach, a to przecież TV, a nie kino.
Porównaj sobie te efekty z tym paździerzem, który zrobili w Hobbicie 3 podczas bitwy pięciu armii. Niebo a Ziemia. W Hobbicie 3 bolą oczy, tutaj jest bardzo dobrze.
Efekty z poprzedniego odcinka za murem mogą wydawać się lepsze, niż te z ucieczki Daenerys, bo tam miałeś mrok, a tutaj pełne słońce. W mroku łatwiej ukryć niedociągnięcia. Choć moim zdaniem za bardzo ich nie było. Podoba mi się zarówno bitwa z Innymi jak i walki na arenie i odlot Daenerys na Drogonie.
To najlepsze fantasy w historii telewizji. Na siłę szukacie problemów.

ocenił(a) serial na 10
kendo777

heh nie szukamy problemów :) też uważam , że to najlepsze fantasy i sam smok faktycznie jest zrobiony super ! ale ten lot i jak on się pojawia na arenie i płynność ruchu , widzialność fotomontażu - nakładanego tła jest jak dla mnie niezadowalająca :) Co to jest głębia ostrości to nie trzeba mi tłumaczyć bo jestem fotografem i grafikiem zarazem więc dlatego może mnie to tak zraziło po oczach :)

użytkownik usunięty
hob87

Nie tylko Ciebie, widać że cały budżet poszedł na Hardhome.