Witam, mam pytanie :)
Jestem fanem Supernatural(zwłaszcza sezonów 1-5), a dziś dowiedziałem się o serialu Grimm.
Mam pytanie do osób które znają oba tytuły - czy te seriale są podobne? Czy jeśli podobał mi się
klimat pierwszych sezonów Supernatural to ta seria też mi podejdzie?
Z góry dziękuję za odpowiedzi ! :)
Czy są podobne ? Nie do końca.
Supernatural, zwłaszcza pierwszy sezon był o potworach wszelkiej maści, czających się w ciemnościach. Grimm to serial o bestiach które przybierają ludzką postać i ukrywają się wśród nas, jako Twoi sąsedzi, prawnicy, przyjaciele.
W Supernatural mamy drużyny Łowców porozrzucane po świecie, w Grimmie jest to tylko jeden pradawny ród łowców potworów, mało kto spoza rodziny wie o ich istnieniu.
Nie chcę za bardzo spoilerować, ale pojawiają się tu też różne międzynarodowe organizacje zaangażowane w świat potworów (czy też Wesenów wg terminologii serialu) i różne związane z nim intrygi.
I chyba najważniejsza różnica: efekty. Supernatural jest ciekawe, ale powiedzmy sobie szczerze: mogliby częściej starać się o jakieś bardziej 'nieludzkie' wyglądy wszystkich tych istot. W Grimmie bestie przyjmują ludzką twarz, ale za każdym razem pokazują ich prawdziwe, 'zwierzęce' oblicza. Ja zacząłem od Grimma i Supernatural też mi się spodobało (właściwie jestem w tym samym momencie co Ty: koniec 5. sezonu ; ) ), ale po tych świetnych efektach z Grimma, Supernatural rzeczywiście wygląda trochę biednie, nie wspominając już o fabule która od pewnego momentu obraca się już tylko wokół aniołów i demonów, a Grimm trzyma się poziom różnorodnych stworzeń, godnie trzyma poziom a nawet się rozwija.
Podsumowując, jeśli polubiłeś Supernatural, to myślę że Grimm też Cię wciągnie ; ).
Podzielam opinię Toma_96.
Chociaż według mnie Supernatural jest ciekawsze, to Grimm ma w sobie coś, dzięki czemu będziesz z niecierpliwością czekał na kolejne odcinki.
Supernatural się w ostatnich sezonach trochę rozjechał, tak jak ktoś wyżej wspomniał, Grimm nawiązuje trochę tylko do pierwszych 2 sezonów Supernatural, czyli tych z wszelakiej maści potworami. Sam jako fan braci Winchester podchodziłem z rezerwą do Grimma tym bardziej że pierwsze 2-3 odcinki nie wciągnęły mnie aż tak bardzo, tak teraz z niecierpliwością czekam bardziej na Grimma nić braci, tym bardziej że jak wspomniałem tam fabuła się rozjechała i jest trochę ciągnięta na siłę , skupiona jak wspomniał kolega wyżej głównie na walce anioły/demony. Jeśli jesteś niezdecydowany to naprawdę polecam, tym bardziej że seriali o podobnej tematyce i dobrym wykonaniu jest mało.