PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624920}

Grimm

2011 - 2017
7,5 25 tys. ocen
7,5 10 1 24540
Grimm
powrót do forum serialu Grimm

Odcinek 15

ocenił(a) serial na 7

Ostatnich kilka odcinków było na wyrównanym dobrym poziomie, a 15 to mój ulubiony jak dotąd. Plusy:
- ciąg dalszy sagi Nick i bobry z sąsiedztwa :) - rewelacja, uwielbiam ten wątek po prostu i mam nadzieję, że jeszcze będzie kontynuowany
- Hank, Wu i zaczarowane ciasteczka - kolejny ciekawy wątek się zawiązuje, a "reakcja allergiczna" sierżanta to była czysta komedia. No i na końcu jak wcinał ze smakiem kanapę... Oj, będzie miał niestrawność.
- nowa fajna postać w serialu - zdaje się, że Nick będzie miał nowego sojusznika w osobie siostrzy sklepikarza, a Monroe dziewczynę,
- jaszczurkowe ćpuny i iche meta - nie wiem czy to całkiem z założenia wyszło tak campowo, ale podobało mi się. :)

Minus:
- Nick nawet nie próbował się dowiedzieć, co dokładnie tak zaszkodziło Wu, a powinien. Wyśledzenie dlaczego czary omal nie zabiły jego kolegi leży w kompetencjach Nicka jako Grimma, a już na pewno przyjaciela. Mógł po prostu podpytać Wu. Ten może by nawet nie skojarzył, że to przez ciasteczko Hanka, ale tak wyszło trochę mało realistycznie... albo tak, że Nicka mało to obeszło. No, ale poza tą drobnostką fantastyczny odcinek.

ocenił(a) serial na 6
milkaway

Zgadzam się z Tobą, co do odcinka i jego plusów. Jeżeli chodzi o ten minus, to myślę, że Nick czekał aż Wu wydobrzeje i może w następnym odcinku się tym zajmie ;) Jestem ciekawa, czy będzie miał (Wu) jeszcze jakieś "komplikacje" oprócz wpieprzania mieszkania ;D I nie wiem czy to kwestia jakości kolejnych odcinków ( lepsze wersje kopii itp) ale wydaje mi się, że przemiany stworów są coraz lepsze, jakoś bardziej plastyczne itp :P Czekam jak na szpilkach na dzisiejszy odcinek i aż mnie trafia, kiedy pomyślę, że tydzień mamy czekać na napisyy ! Ale musimy dziekować dziewczynie, która je tłumaczy, że chociaż to robi ;))

milkaway

daję dychę że Juliette, dziewczyna Nicka jest z rodu Grimmów;) Czemu? Bo ma smykałkę do broni, a nigdy nie strzelała;) Podzielacie moje zdanie? Może nie od razu się o tym przekonamy ale na pewno tak będzie

oxyben

miała by być z grimmów i by o tym nie wiedziała? i co że niby w genach jest umiejętność strzelania?

ocenił(a) serial na 7
oxyben

Szczerze mówiąc nie sądzę, żeby Juliette była Grimmem, ponieważ:
- Smykałka do strzelania z pistoletu jeszcze o niczym nie świadczy, bo nawet nie wiemy czy Grimmy mają jakieś nadprzyrodzone zdolności oprócz widzenia potworków. Grimm to jednak nie Buffy.
- W żadnej scenie, w której Juliette miała styczność z wesen nie widać, aby ani ona rozpoznała ich, ani oni jej, np. bóbr od zepsutej lodówki, dzieci z jajkami, Monroe, itp. Nawet w sytuacjach stresowych, np. porwanie przez smoczycę nic takiego nie widzieliśmy.
- Nick zauważyłby już dawno gdyby Juliette prowadziła podwójne życie - a na pewno będąc Grimmem nie zignorowałaby tego daru. W ostatnim odcinku aż się wyrywała do pomocy kobiecie "maltretowanej" przez męża.
- Byłoby zupełnie bez sensu, gdyby ukrywała swoje "Grimmostwo" przed Nickiem. A gdyby miała jakieś powiązania ze światem nadprzyrodzonym musiałaby zauwazyć, że Nick również nim jest - wszystkie sytuacje ze stworami, "wystrój wnętrza" przyczepy jego ciotki...
- W sytuacji, kiedy Grimmów jest jak na lekarstwo byłoby ogromnym zbiegiem okoliczności, gdyby dwa - Nick i Juliette - spotkali się przypadkiem i zakochali.

milkaway

Nie bierzesz pod uwagę faktu że Nick dopóki jego ciocia Marie nie zaczęła umierać(rozwój choroby) też nie widział stworów,więc skąd wiadomo że w rodzinie Juliette nie ma jakiegoś aktywnego Grimma?i w razie jego śmierci to może spaść na Juliette?oczywiście to tylko hipoteza ale te 10 do tarczy to było coś,Nick miał bardzo fajny wyraz twarzy.Przyznam że z każdym odcinkiem z coraz większą przyjemnością oglądam ten serial i jeszcze ta zapowiedź odcinka 17 ..oj będzie się działo...

ocenił(a) serial na 7
szarit

Brałam pod uwagę taką opcję, ale nie chciałam naraz za dużo dywagować. W każdym bądź razie argumenty 1 i 5 również się do niej odnoszą. Poza tym, Grimmowi zostaje przekazana "moc" po śmierci poprzedniego Grimma, więc umiejętności strzeleckie Juliette nie miałyby z tym nic wspólnego. Juliette może mieć jakąś własną tajemnicę, ale wątpię, że jest Grimmem (utajonym czy nieutajonym).

milkaway

Albo ma zwykły talent strzelecki,faktem jest że aby strzelać z broni palnej nie trzeba wybitnych umiejętności ani jakiegoś super doświadczenia czy treningu,w odróżnieniu od strzelania z łuku.

ocenił(a) serial na 7
szarit

Przypomniałaś mi o zwiastunie następnego odcinka. :) Rzeczywiście zapowiada się ciekawie. Mam też nadzieję, że w końcu ktoś zauważy, że Wu zmienił dietę na wyposażenie domu i biura... Chyba że najpierw trafi do szpitala z powodu perforacji ściany żoładka albo jelita.

milkaway

Właśnie.Moim zdaniem ten serial ma potencjał i materiału na tak z 10 sezonów jak Smalville,mam tylko nadzieję że widownia dopisze...

szarit

o to mi właśnie szarit chodzi, zdolności przejdą po śmierci jej przodka, a zdolności strzeleckie są od zawsze, nie wiem dokładnie jak będzie z nią, ale ten wyraz Nicka coś mi podpowiada że coś się za zwykłą gospodynią domową kryje;)

ocenił(a) serial na 6
milkaway

tak z innej beczki..mógłby ktoś podać nazwę piosenki która leciała w trakcie jak Nick z Monroe wchodzili do tego miejsca schadzek ćpunów? wydaje mi się, że to było Massive Attack, ale nie jestem pewna..byłabym wdzięczna ;)

a odcinek..całkiem dobry, chyba Monroe spotkał bratnią duszę :D ;)

erase_lights

http://www.youtube.com/watch?v=rqNVfv4pXRw

ocenił(a) serial na 7
milkaway

Podzielam tę opinię na temst tego odcinka, jak dotąd był chyba moim ulubionym. No i od razu polubiłam Rosalee - mam nadzieję, że będzie jej więcej :)

persephyona

coś mi się zdaje, że będzie i to w wątku z Monroe :P A Nick pewnie w następnym odcinku załapie, że coś tu nie gra z tą chorobą Wu ...
aaa szkoda, że tak wolno tłumaczą wątek kapitana :/

ocenił(a) serial na 9
milkaway

Bardzo mocną stroną serialu sa... ciekawe postacie kobiece.
Juliette niestety na razie jest dośc bezbarwna, ale:
- blond-wiedźma
- ciotka Marie (niestety już nieżyjąca..)
- smoczyca
- Rosalee
to są naprawdę fajne, indywidualne postacie. Im ich więcej, tym lepiej dla serialu :)

ocenił(a) serial na 7
tygrum

Koncówka odcinka o smokożarach sugeruje, że smoczyca jeszcze się pojawi ;) na pewno będzie ciekawie.