PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624920}

Grimm

2011 - 2017
7,5 24 tys. ocen
7,5 10 1 24483
Grimm
powrót do forum serialu Grimm

Obejrzałem tylko pierwszy sezon nie mogłem po prostu znieść tego jak ten serial czerpie z Supernatural aż
razi po oczach.Serial często próbuje być"zabawny" co nie wychodzi kompletnie. Poza tym główny bohater
zamiast korzystać z tego kim jest,ze swojej przyczepy z bronią i tak zazwyczaj zabijał potwory w normalny
sposób.... Jak dla mnie Supernatural bije ten serial na głowę

użytkownik usunięty
temptation666

Mam takie same odczucia!

użytkownik usunięty
temptation666

Jakieś argumenty? Bo jak ma powyższą Twoją wypowiedź można by było zamienić SN na Star Trek i nie byłoby różnicy.

ocenił(a) serial na 5

wiesz w ogole co to za seriale??

użytkownik usunięty
temptation666

Nie, tylko tak pytam od czapy.

ocenił(a) serial na 10
temptation666

No nie wydaje mi się, zeby Grimm czerpał z Supernatural, po prostu
oba seriale są tym samym gatunkiem ot co.

temptation666

Zabawne jest Twoje porównywanie jednego serialu do drugiego. Czy gdybyś najpierw obejrzał Grimma, a później dopiero Supernatural, to również byś pieprzył, że Supernatural jest podróbą Grimma? Na to wychodzi. Wszystkie seriale SF i fantasy są podoobne. Wszędzie są monstra, magia i ciekawa historia, a to nie znaczy, że jedni podpatrują pomysły u innych.

ocenił(a) serial na 5
Ashishio

sprawdz ktory serial byl pierwszy i ktory ma wieksza popularnosc

temptation666

I co to ma do rzeczy, bo nie bardzo rozumiem? Wytłumacz mi w jaki sposób niby reżyser Grimma czerpie pomysły od Supernatural.

ocenił(a) serial na 5
Ashishio

Ogladales chociaz oba seriale? przeciez odrazu widac

temptation666

Grimma obejrzałem w całości, Supernatural nie oglądałem, a jedynie czytałem o tym serialu, słyszałem opinie różnych osób i jakoś nie widzę sensu, by porównywać jeden serial do drugiego. Skoro Ci się nie podobał - zachowaj to dla siebie, a nie obrażasz go, mówiąc że jest podróbą innego. Tyle w temacie.

ocenił(a) serial na 5
Ashishio

hahahah czytalem o nim hahahahahahahha

ocenił(a) serial na 8
temptation666

Drogi kolego użyj głowy i ogarnij fabułę obu seriali wtedy wypowiadaj się. Gdzie w Grimmie masz anioły demony itp. ;3

ocenił(a) serial na 10
temptation666

Ja oglądałam oba seriale i nie uważam, żeby Grimm czerpał pomysły od Supernatural.

ocenił(a) serial na 8
temptation666

Nie ma co porównywać Supernatural i Grimma. Oba seriale są inne i przy tym bardzo fajne i na bieżąco jestem z nimi.

temptation666

Na bieżąco z oboma serialami:

Początkowe założenia Supernatural: dwóch braci poszukuje ojca, przy tym "zawodowo" zajmują się zabijaniem stworów mistycznych; duchów, wampirów, wilkołaków etc. Potem musieli jakoś to ciągnąć - dorzucili motywy religijne (ifryty, anioły, dżiny, demony, lewiatany)
Założenia Grimma: Istnieją stworzenia znane z baśni, którymi straszyli dawni ludzie swoje dzieci. Są też łowcy tych stworzeń - Grimmowie. Śledzimy losy jednego z nich, który rozwiązuje zagadki związane.

Ja się pytam: Czy jest różnica? Nie. Supernatural w swoich początkach było całkiem fajne i 5 sezon powinien być wielkim finałem, podczas gdy już są zapowiedzi 10 (sic!) i ciągle jadą na schemacie: "duch, demon, anioł".
Grimm inspirował się wyraźnie założeniami pierwszych 2 sezonów i dalej sobie to robi, na swój baśniowy sposób.
Nie da się powiedzieć "jest lepsze". Jeśli kogoś ciągnie "never ending story" z otoczką braterskiej miłości - wybierze Supernatural. Krótka, dobra akcja - Grimm. Wątki tutaj są ciekawie układane i nie jest to "pojawiają się kolejne stwory niebios i musimy znaleźć Boga" a raczej "Rodziny Królewskie chcą władać światem, a Ruch Oporu broni praw Wesenów". Tyle.

ocenił(a) serial na 9
temptation666

Grimm mnie uratowało gdy SN zaczął mnie nużyć. Seriale oczywiście można porównywać, po przedstawiają troszkę podobny schemat - istoty nadnaturalne, głównych bohaterów - detektywów którzy muszą się z nimi zmierzyć - i tyle. Bo siła detektywistyczna w Grimmie jest znacznie większa, a "potwór" nie zawsze jest zły. Bohaterowie nie podróżują po całym USA, bo pracują na jednym posterunku. Nie muszą mieć przy sobie dziesiątek legitymacji by bez przypału (co jest dla mnie w SN bardzo naciągane) dostać się do każdego miejsca i wyciągnąć większość informacji, w końcu pracują na policji. Główny bohater współpracuje z jednym z potworów, a jego policyjny kompan nie zdaje sobie sprawy z faktu, że przestępcy z którymi walczy mogą być potworami. Ten schemat przekonuje mnie bardziej niż ten z SN. Poza tym, serial jest znacznie młodszy, jego styl bardziej profesjonalny. Początku Supernatural można porównać do Buffy, Czarodziejek albo nawet Herculesa - taki na odmóżdzenie po pracy. Nie uważam, tego za minus, bo dawniej takie seriale łykałem jak piwo. Ale to z czasem się nuży. Dlatego uważam, że dla mnie Grimm okazał się być serialem lepszym, bardziej wpasował się w moje wymagania, zainteresowania - jednym słowem me gusta.

ocenił(a) serial na 10
nillvo

Najlepszy komentarz w tym temacie. Zgadzam się z każdym słowem :)

ocenił(a) serial na 10
nillvo

oj tak:) też się z Tobą zgadzam:)
Grimm ma więcej sensu/logiki niż supernatural:)
jestem na bieżąco z oboma serialami i moim zdaniem to dwa różne światy:)
nie wiem skąd ten pomysł, że są bardzo podobne. To tak jak by mi ktoś powiedział że superman i batman to prawie to samo.. (batman i tak jest dużo lepszy jak dla mnie- nie gra "baby" na co dzień i nie fruwa na inne planety a i nie boi się kamyczka, itd:P) ale co kto woli:)
te seriale się tak różnią że nie każdemu oba się spodobają:)

ocenił(a) serial na 10
akam91

Jeśli porównać całość Supernatural to Grimm jest lepszy. Jeśli porównać pierwsze pięć sezonów Supernatural to Grimm nie dorasta mu do pięt.

ocenił(a) serial na 10
walker666

dobra, z tym mogę się nawet zgodzić:)
ale jak mówiłam na bieżąco z oboma jestem i na tą chwilę wolę Grimm

ocenił(a) serial na 9
akam91

tĘ chwilĘ

ocenił(a) serial na 10
ww24

czepiasz się o "tą" ok, sprawdziłam masz rację powinnam napisać "tę"..
ale wybacz aż tak dobra z ortografii i pisania poprawną polszczyzną nie jestem..
a błąd nie jest aż tak rażący..
będę się starać pisać "tę"--- czujesz się z tym lepiej?

ocenił(a) serial na 9
akam91

tak.
ps: to są podstawy, proponuję czytać więcej ksiażek a mniej czasu przed kompem.

ocenił(a) serial na 10
ww24

proponuję poznać osobę nim się ją oceni
akurat książki czytam i kupuję systematycznie- potrafię większość pensji na nie wydać więc raczej nie w tym problem
jakieś jeszcze złote rady dla mnie?

temptation666

nie wiem czy to prowokacja czy na serio ale ja tam wiele podobienstw do SN nie widze , calkowicie inny bestiariusz , brak motywu drogi , 1 zamiast 2 glownych bohaterow etc

oczywiscie sa podobienstwa ale SN tez moznaby nazwac podroba Xfiles a byloby to krzywdzace

Nazarioxx

Idiotyzm nazywać grimm słabą podróbką supernatural. To, że w obu serialach są światy "fantastyczne" nie świadczy od razu, że jeden jest kopią drugiego. Oglądam i grimm i spn na bieżąco i mówię to z czystym sercem, że ten temat to chyba troll ;p