Dla mnie to bajka wszech czasów. Zawsze ją oglądam jak tylko leci w tv( mimo że mam już na karku 23 latka). Po prostu ją kocham, a moim największym marzeniem jak byłem mały( teraz w sumie też..a co tam), było mieszkać w tym ich fantastycznym drzewku,i mieć jezioro nad głową w jadalni.Podróżować podziemnymi tunelami,a wszystko to w tym fantastycznym, baśniowym świecie, umiejscowionym w średniowiecznych realiach.Teraz się już takich bajek nie tworzy, teraz w cale się nie tworzy bajek tylko filmy animowane skierowane nie dla dzieci , a dla starszych( bo ich jest więcej, a przez to więcej kaski wpływa do kieszeni producentów)....czysta komercha i tyle. Teraz bajki muszą byś śmieszne( owszem niech będą).....i to wszystko, są tylko śmieszne, nie mają w sobie nic bajkowego( oczywiście nie wszystkie, ale zdecydowana większość). Wszystko musi być Szrekopodobne, ale zdarzają się wyjątki ,np. Ratatuj( i jak mówiłem oto cytat z tej strony z fora o Ratatuj"Bajka dla dzieci.Niestety film mało śmieszny. Miło się oglądało i to wsio !!! Mogli się bardziej postarać !!!" -koleś co to pisał tak naprawde nie lubi bajek;to poco je ogląda?; a jak chce sie pośmiać to niech se kiepskich oglądnie)
Zgadzam sie z Toba w 100%!Gumisie,Brygada RR,Krol Lew,Piekna i Bestia,Kopciuszek,Pinokio....mozna wymieniac i wymieniac bajki z przeszlosci,ktore maja ten urok i czar.Sentyment pozostal do dzis:)Szkoda tylko,ze juz tego typu bajek jest coraz mniej.Mimo tego sa wyjatki-na szczescie;)
Co do Shrekopodobnych produkcji-zgadzam sie rowniez.Nie wiem czemu pewna grupa ludzi ubzdurala sobie,ze juz wszystkie bajki musza byc podobne do Shreka,a co za tym idzie porownuja wszystkiego mozliwe animacje wlasnie do niego.
Pozdrawiam:)