...od wielu lat, w zasadzie od premiery Skywalker Odrodzenie, kiedy zaczęły masowo powstawać seriale aktorskie ze świata Gwiezdnych Wojen marzyłem o jednym... serialu aktorskim osadzonych w czasach Starej Republiki jeszcze przed Skywalkerami, w czasach kiedy Jedi było mnóstwo jeszcze przed Rozkazem 66. I nareszcie w 2024 r. się doczekałem. Podoba mi się m.in.: wprowadzenie wątku Dartha Plagueisa i planeta Ahch-To, którą znamy z trylogii Rey, na tej planecie brakuje w serialu tylko jednego... porgów.
Koniec serialu jest taki, że na wskutek grzechu Sola Osha przeszła na Ciemną Stronę Mocy, a pozbawiona pamięci Mae ma pomóc odnaleźć ,,siostrę".
I dlatego właśnie z niecierpliwością oczekuję 2 sezonu(podobnie zresztą, jak oczekuję 2 sezonu Ahsoki). Czego oczekuję w kolejnym sezonie? Przede wszystkim rozwoju postaci Dartha Plagueisa, którego na chwilę zobaczyliśmy na Ahch-To oraz postaci Yody, który pojawił się w ostatnich minutach ostaniego odcinka. Przez cały serial czekałem na Yodę, bo przecież w 119 BBY był on jednym z najpotężniejszych i najmądrzejszych Jedi i mi go po prostu brakowało... ale jednak jak będzie w 2 sezonie to brak Yody w 1 sezonie będzie jak dla mnie uzasadniony.
Drugiego sezonu się nie doczekasz. Pomijając durną fabułę i mieszanie w kanonie, ten serial jest tragicznie wykonany, główna aktorka jest z dykty. Poziom seriali CW. Jedyne zachwyty "fanów" to pairing "Oshamir" pokazuje dla kogo ten serial jest zrobiony - nastolatek(kpop, One Direction, Love Island itp)
Oczywiście też pomyślałem o Ahch-To, ale właściwie nie ma to potwierdzenia, cały czas było podpisane jako nieznana planeta, a chyba nie mieliby powodu zatajać tego przed widzami? Większy plot twist by był gdyby się okazało, że to jakaś Rakata... Chociaż w internecie ludzie spekulują, że to Bal'demnic, planeta pojawiająca się w książce "Darth Plagueis" (sam na to nie wpadłem, bo nigdy jej nie czytałem), miałoby to najwięcej sensu.
W zasadzie jest potwierdzenie, że to Ahch-To. Pokazane były przecież małe Thale-syreny stanowiące element fauny tej planety. W zasadzie Ahch-To to idealna planeta na kryjówkę, jak widać - nikt tam nie zajrzy