PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=120144}

Gwiezdne wrota: Atlantyda

Stargate: Atlantis
2004 - 2009
7,8 15 tys. ocen
7,8 10 1 15387
7,0 3 krytyków
Gwiezdne wrota: Atlantyda
powrót do forum serialu Gwiezdne wrota: Atlantyda

Czyli najlepszy serial z cyklu STARGATE. Początkowo byłem pod silnym wrażeniem SG1 - zrobienie serialu z całkiem ciekawego filmu kinowego było dobrym posunięciem.
Wykorzystanie mitologii egipskiej do budowy gł wątku sprawiło, iż całą serię oglaało się naprawdę jak kawałek dobrego kina, a głównemu bohaterowi znanemu do tej pory jedynie z MC Gaywera pozwoliła stworzyć zupełnie nową postać, silną i zarazem pełną dystansu do siebie i świata (z poczuciem humoru). To chyba jedna
z najciekawszych osób z całej ekipy, która przewija się przez wszystkie odsłony STARGATE.
Seria ATLANTIS jeszcze bardziej obfituje w barwne postacie, zwroty akcji i klimat grozy (thriller, horror, sensacja), a wrogowie są chyba najbardziej wredni (paskudni)i niebezpieczni z wszystkich serii. Szkoda, że seria urwała się po IV sezonie i nie widać, by miała powstać kontynuacja - przynajmniej pełen film
będący rozwikłaniem zatrzymanych w miejscu wątków. Czuję pewien niedosyt i złość do twórców (fanów?), że tak szybko pozwolili serialowi umrzeć... tworząc nową kreaturę (bubla): STARGATE UNIVERSE, który jest dla mnie wersją zaginionych (,,LOST") w kosmosie. Tam z trudem można znaleźć odcinek, który naprawdę wciąga, że już
o samych bohaterach nie wspomnę...
Doskonałe kino fantastyczne z elementami grozy (klimat chwilami jak z obcego)choć wciąż bez finałowego zakończenia!

Mr Frodo

Zakończenie było- wylądowali na ziemi:) A film ma przecież powstać więc pewnie wszystkie niedokończone wątki tam wyjaśnią. Ja właśnie zaczynam oglądać 3 serie SG1 i choć serial mi się podoba wole Atlantis. Ciekawsze postacie( John, Ronon,Rodnay,Carson, no i Todd:) to moi ulubieni bohaterowie), ciekawsi wrogowie.

ocenił(a) serial na 10
_Mia_

Najlepszy serial jaki kiedykolwiek widziałem. Polecam!!!