PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=120144}

Gwiezdne wrota: Atlantyda

Stargate: Atlantis
2004 - 2009
7,8 15 tys. ocen
7,8 10 1 15387
7,0 3 krytyków
Gwiezdne wrota: Atlantyda
powrót do forum serialu Gwiezdne wrota: Atlantyda

Chcialbym zaczac to ogladac ale gdzies czytalem ze to odnoga od Stargate SG-1, a tego jest duzo sezonow i nie chce mi sie tego ogladac (nie pobijcie mnie czasem...)
Wiec czy jak zaczne Atlantyde to bede rozumial co sie tam dzieje?

ocenił(a) serial na 9
zie1ony

Ogolnie to niewidze zadnych przeciwskazan jest pare watkow ktorych niezrozumiesz ale ogolnie to jest osobna seria i niejest tak strasznie powiazana. Chociaz polecam ogladniecie Sg-1 bo naprawde warto:]

ocenił(a) serial na 8
mkx20

radziłabym zacząć od SG SG1 - jest po prostu lepszy , na siłę da sie oglądać pierw SG Atlantis ale nie polecam takiej kolejności

Bene

nigdy nie ogladalem sg1 ale przy atlantis bawilem sie dobrze..kilka rzeczy byc moze nie zrozumialem ale raczej nie bylo to nic istotnego
no i dla mnie zaleta jest malo "macgyvera" ;)

nitefiend

No nic dziwnego ze cie to cieszy jak ten serial nie jest z nim ani on nie jest jego glownym bohaterem, wystepy goscinne to gratisowe sa hehe Bo w SG-1 to gwiazda :)

ocenił(a) serial na 7
Remington_Steele

Nie ma obowiązku, ale warto :)
Atlantis z SG1 łączy dosłownie kilka epizodów (raz nawet SG1 było na Atlantydzie żeby coś odnaleźć w bazie danych Pradawnych), jednak jak nie zobaczysz SG1 to na pewno nie będziesz mieć bezsennych nocy z powodu pytań - o co chodzi? :)

ocenił(a) serial na 10
koncentrat

A jeśli nawet to wchodzisz do encyklopedii sg na polskiej stronie stargate i wszystko wyczytasz :).

zie1ony

to bez rużnicy czy oglądasz pierw to czy to

ocenił(a) serial na 8
zie1ony

W gruncie rzeczy można - seriale się minimalnie zazębiają, ale generalnie SGA to osobna galaktyka z osobnymi wrogami i osobnymi wątkami głównymi. Czasem tylko możesz czegoś nie zrozumieć - było kilka wątków, kiedy Atlantyda dostawała jakąś technologię zdobytą przez SG-1, albo informacje wygrzebane w Mieście Pradawnych przydawały się w zmaganiach z wrogami w naszej galaktyce. :)
Czasem również pewne postaci przepływają z jednego serialu do drugiego.
Niemniej SG-1 moim zdaniem jest o parę klas wyżej niż SGA, bardziej polecałbym Ci te stare sezony SG-1 sprzed ponad dekady, niż nowsze SGA. Fakt - może efekty już nie te, za to klimacikiem biją miejscami cukierkowatą "Atlantydę" (którą - żeby nie było - również lubię i regularnie oglądam). ;)

zie1ony

A ja radzilbym przynajmniej obejrzec SG1 do momentu pojawienia sie w nim Asgardu. Nie bedzie wtedy problemu ze zrozumienien, jaką znowu technologia Asgardu statki sa naszpikowane i co to za "UFO" pojawilo sie na statku Dedal w finale sezonu 1 :) Poza tym pojecia takie jak "38 minut" albo ZeroPunktModule (ZPM) nie beda "ciemną masą".
A jeszcze lepszym pomyslem jest obejrzenie SG1 chociaz do momentu replikatorow, ktore w Atlantisie sa takze.

ocenił(a) serial na 6
zie1ony

.a ja nie polecam oglądanie Atlantis.. ani nie wciąga, ani zabawne.. taki bękart do którego lepiej się nie przyznawać..

.kiepska kopia po SG-1 :/