PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=650378}

Hannibal

2013 - 2015
7,9 87 tys. ocen
7,9 10 1 87207
6,6 20 krytyków
Hannibal
powrót do forum serialu Hannibal

Dlaczego kanibal?

ocenił(a) serial na 10

Jak sądzicie, dlaczego serialowy Hannibal jest kanibalem?

Wydaje mi się, że to raczej nie jest jego główny 'przysmak'. Tego człowieka, którego zabił wbijając mu te rzeczy w ciało nie zabił raczej dla jedzenia? Raczej dla sztuki? Czy nieuważnie oglądałam?

Skoro twórcy już się namęczyli i dali aktora z europejskim akcentem to może da radę przyczynę "odchyłów" Hannibala w którejś z niedawnych całkiem wojen domowych współczesnej Europy? Albo gdzieś wyjechał jako lekarz i "niejedno widział"?

Niekoniecznie jego choroba musi mieć przyczyną leżącą w doświadczeniach wojennych, ale co innego zatem?

jocisko

Najlepiej zajrzeć do książki "Hannibal po drugiej stronie maski" lub obejrzeć film o tym samym tytule, tam wszystko jest wyjaśnione.

ocenił(a) serial na 10
madzkee

Mimo wszelkich chęci, nie jestem w stanie umiejscowić "nowego" Hannibala w II wojnie światowej :)

Ale owszem - jakąś wojnę bym tu widziała, ale czy to nie będzie zbyt oklepane?

ocenił(a) serial na 7
jocisko

Może wietnam?:p

ocenił(a) serial na 10
Jinno

Aż tak też nie xD

ocenił(a) serial na 10
jocisko

moze wstawmy go jako jedna z sierot w hiroszimie albo wplyw promieniowania w czarnobylu

ocenił(a) serial na 7
jocisko

Bałkany

ocenił(a) serial na 10
lestek190

Też tak myślałam, ale czy jednak ten cały motyw z wojną niezbyt oklepany i oczywisty?

jocisko

Jest. I bardzo - niestety Harris, opisując przyczyny "problemu" Lectera, wykorzystał chyba najbardziej prymitywny i żałosny chwyt, jaki tylko było można.

ocenił(a) serial na 2
Reimar

Reimar, wydaje mi się, że problemem Harrisa stało się pisanie książki pod publikę i wyszła mu, niestety, kupa :(

użytkownik usunięty
kelas_aina

Ja mam wrażenie, że Harris tą książkę napisał na siłę i chyba pisanie jej zmęczyło go bardziej niż czytelnika czytanie.

Reimar

a czego Ty byś chciał?

ocenił(a) serial na 10
Reimar

Ale z drugiej strony co innego? Ta wojna to logiczne wyjaśnienie, najbardziej hmm wiarygodne...

Wydaje mi się jednak, że serialowy Hannibal to nie tylko kanibal. Jego kanibalizm to jeden z wielu wymiarów jego choroby.

jocisko

Ależ oczywiście trauma wywołana przeżyciami wojennymi i pewnym specyficznym posiłkiem jest tu w jakimś sensie wiarygodna, wszystko się niby układa w całość ale... całość owa nieco trzeszczy i jest, po co owijać w bawełnę, pretensjonalna. W czym tkwi wyjątkowość Hannibala, jeśli jego dewiacje spłycimy wyłącznie do konsekwencji drastycznych wydarzeń z dzieciństwa? Moim zdaniem to marne wytłumaczenie - szczególnie biorąc po uwagę to, że np. na Ukrainie w czasie Hołodomoru także dochodziło do aktów kanibalizmu (i to na dużą skalę) - przeżycia Lectera nie byłyby niczym oryginalnym.

ocenił(a) serial na 7
jocisko

Podaję tylko przykład, chyba najbardziej prawdopodobny jeśli chodzi o wojny :p

jocisko

Przepraszam, nieuważnie przeczytałam i zrozumiałam, że chodzi o Hannibala w ogóle, nie serialowego :)

ocenił(a) serial na 7
madzkee

Hannibal w ogóle miał ciężkie przeżycia podczas II WŚ

ocenił(a) serial na 9
jocisko

jest po prostu świrem.

ocenił(a) serial na 4
MeLegia

Polemizowałbym na ten temat ale jestem zbyt zajęty przygotowywaniem obiadu dla gości.

ocenił(a) serial na 7
TheAmazingPudding

Hannibal to ty?

ocenił(a) serial na 9
justareader

identyczne skojarzenie- pogratulować Panu Puddingowi humoru :)

użytkownik usunięty
TheAmazingPudding

Wspaniały i niezwykle trafiony komentarz :D