PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=650378}

Hannibal

2013 - 2015
7,9 87 tys. ocen
7,9 10 1 87210
6,6 20 krytyków
Hannibal
powrót do forum serialu Hannibal

Już dziś w nocy startuję nowy sezon "Hannibala". Z tej okazji podjąłem się napisania artykułu porównującego dokładnie
kreacje Mikkelsena i Hopkinsa. Poza grą aktorską, skupiłem się również na innych aspektach kreowania postaci.
Odsyłam do artykułu:
http://epidem.pl/view.php?g=pojedynek-hannibali

Na samej górze jest panel do głosowania, więc osoby niezainteresowane lekturą, mogą po prostu zagłosować. Na
filmwebie jest krocie tematów poświęconych temu zagadnieniu i przydałoby się jakoś podliczyć te głosy. :)

Kukowsky

Tylko Hopkins!

ocenił(a) serial na 7
Kukowsky

Mads. hopskins był zbyt przerysowany.

Kukowsky

Nie zagłosuję - postawiłbym na Hopkinsa ale tylko i wyłącznie dlatego, że jak w artykule pisze, aktorzy mieli jednak dwa odmienne zadania póki co. Chciałbym zobaczyć sezon serialu z Hannibalem za kratkami dla odmiany, jak to było z Hopkinsem <nie liczę 'uciekania' już tutaj> co by można było tak naprawdę przyrównać coś podobnego w kreowaniu obu postaci. Tyle ode mnie : )

Kukowsky

Ostatecznego rozstrzygnięcia nigdy nie będzie - to, że jeden wygra w jakimś rankingu na blogu kompletnie nic nie znaczy, bo obaj panowie mają i będą mieć swoich wiernych zwolenników, których cyferki w rankingu nie przekonają. :) Każdy ma inny gust. Jedni wolą bardziej świrowatego Hannibala - Hopkinsa, inni tajemniczego i wysublimowanego Mikkelsena.

Osobiście sto razy wolę Mikkelsena, bo bardziej odpowiada mi jego wizja Hannibala, ale to o niczym nie świadczy, bo każdy w swojej głowie ma własne wyobrażenia i wizje :) Mogę jedynie powiedzieć, co JA (i tylko ja) osobiście uwielbiam w Mikkelsenie, choć inni mogą się ze mną zupełnie nie zgadzać i mają do tego pełne prawo.

1. Mimika i gesty - u Mikkelsena nawet najmniejsze uniesienie kącików ust coś znaczy i nie dzieje się bez powodu. Uwielbiam, gdy od czasu do czasu w jego oczach na moment pojawi się "iskierka", która coś zdradza. Podoba mi się jego opanowanie i dosyć kamienna twarz, dzięki której jestem w stanie uwierzyć w to, że FBI ma pod nosem węża, którego nie widzi, bo Mikkelsen naprawdę Hannibala dobrze maskuje - a to bardzo istotne w tym serialu, pokazanie jak inteligentny psychopata potrafi się ukrywać. Po prostu uwielbiam te jego drobne akcenty w mimice, które od czasu do czasu się pojawiają i na które wręcz wyczekuję :)

2. Uroda i ubiór - twarz Mikkelsena jest tajemnicza, a zarazem mroczna. Ta kwadratowa szczęka, wydatne kości policzkowe, zimne oczy i wąskie usta po prostu wieją chłodem i przenikają na wskroś. Do tego dystyngowana sylwetka, wysoki wzrost, ogółem od Madsa bije prawdziwa męskość. No i te wspaniałe, odważne garnitury, dzięki którym Hannibal jest jeszcze bardziej intrygujący i pełen klasy.

3. (jako taki dodatek) Barwa głosu i akcent.

Ale jak już mówiłam, to tylko moja opinia i wizja, każdy ma prawo do swojej :)

użytkownik usunięty
warren2

Podczepiam się pod opinię ;p

ocenił(a) serial na 8
Kukowsky

Oczywiście że Mads. Patrząc na serial w zasadzie czekam aż pokarze się na ekranie. Jest hipnotyzujący i przerażający. Tak właśnie wyobrażałem sobie Hannibala. Nigdy nie myślałem że ktoś hopkinsa przebije ale po prostu Mads nie pozostawia mi wątpliwości na kogo zagłosować.

ocenił(a) serial na 10
vincent866

http://www.filmweb.pl/film/Czerwony+smok-1986-30431/photos/286650#prev

Tylko i wyłącznie on moim zdaniem. Nie mógł wystąpić w Milczeniu Owiec niestety....terminy. Było go zdecydowanie za mało!!!

ocenił(a) serial na 6
vincent866

Serio? Mnie zanudza, po prostu psychopata jaki występuje w większości tego typu serialach, nic specjalnego.

ocenił(a) serial na 8
wisnia1892

Zależy kto co lubi. Powtarzam nie wyobrażałem sobie lepszego hannibala od hopkinsa ale ktoś to dobrze ujął po zobaczeniu Madsa w tej roli i porównaniu. Otóż Hopkins wypada przy Madsie pretensjonalnie tak to najlepsze określenie które ktoś tu użył.

ocenił(a) serial na 6
vincent866

Bzdura. Hopkins grał hannibala który niczego przed nikim nie ukrywał, grał w swoją grę inaczej, pretensjonalność nie ma w tym przypadku niczego do rzeczy.

ocenił(a) serial na 8
wisnia1892

Tak jak mówię każdy ma swoje zdanie. Według mnie Mads wchłonął Hopkinsa bez popity swoim oszczędnym graniem. Tak sobie właśnie wyobrażałem prawdziwego hannibala.

ocenił(a) serial na 6
vincent866

No tak, nie zgadzam się tylko z pojęciem pretensjonalności w tym przypadku.
Dla mnie ogólnie ten serial jest średni, czasami wciąga, ale zdecydowanie więcej minusów niż plusów.

ocenił(a) serial na 7
Kukowsky

To jakby próbować rozstrzygnąć w czyim wykonaniu postać jokera byłaby lepsza. Zbyt wiele różnic, dlatego wszystko rozbija się o osobiste upodobania i wyobrażenia.

ocenił(a) serial na 8
Kukowsky

Hopkins był wspaniały, podobno przestał brać leki na schizofrenię, na którą choruje, żeby lepiej wczuć się w tę rolę, ale Mads jest według mnie lepszy, mimika, wygląd, nawet brak amerykańskiego akcentu dodaje mu uroku.
W tej chwili kiedy myślę Hannibal, myślę Mads.

ocenił(a) serial na 9
Kukowsky

Nie wiem, czy jest w ogóle sens porównania, bo to dwie zupełnie inne interpretacje tego kultowego charakteru. Z szacunku dla wkładu Hopkinsa i w dowód uznania za starania Mikkelsena, raczej jasno się nie opowiem.
Zresztą de gustibus non est disputandum. ;)

Kukowsky

Dla mnie wygrywa Mads i to zdecydowanie. Hannibal Hopkinsa jest bardziej podobny do tego książkowego, ale Mada ma taki styl i elegancję, której brakowało w poprzednich ekranizacjach.