czy można założyć że chronologicznie serial dzieje się w okresie pomiędzy filmem Hanibal Po
drugiej stronie maski a Czerwonym Smokiem czy jest też to kompletne żyjące własnym życiem
dzieło? Pytam się bo dawno widziałem te filmy i nie kojarzę pewnych faktów
Serial jest na motywach Czerwonego Smoka, umiejscawiając jednak akcję przed wydarzeniami z książki jeśli chodzi o sytuację bohaterów. Ponieważ serial czerpie z niej pełnymi garściami cytaty, sytuacje itp, trudno uwierzyć, żeby po dotarciu do miejsca w którym się Smok zaczynał, mogła zostać otworzona fabuła tej książki/filmu. W tym sensie serial nie jest kontynuacją ani prequelem tylko oddzielnym dziełem bazującym na motywach z tamtej historii.
to moze inaczej. wiem ze serial nie jest na podstawie ksiązki itd są to wymyślone nowe wątki ale pomiędzy zakończeniem filmu po drugiej stronie maski a czerwonym smokiem- mamy gafe czasowo. nie wiadomo co kanibal robił. także równie dobrze można pomyśleć że taki bieg historii jest możliwy a Hopkins póżniej ogrywa starszą rolę naszego łotra. Czy są jakieś konkretne fakty które wykluczają tą teorie - w sensie jakies nieścisłości w fabule. Rzeczy w serialu które wykluczają te z filmów ? bo wydaję mi się ze nie ma ;)
teray rozkminiłem że oni w serialu mają fony dotykowe xD to mówi samo za siebie lol xD
teraz rozkminiłem że oni w serialu mają fony dotykowe xD to mówi samo za siebie lol xD czy mi się wydaję ? i jednak konwencja czasowa została zachowana ? xD szkoda w sumie że nie ;/
Chciałam wcześniej dopisać, że akcja serialu dzieje się w czasach obecnych, ale pomyślałam, że to nie ma większego znaczenia. Chociaż w sumie ma, biorąc pod uwagę że Hannibal jest mężczyzną najwyżej 50-cio letnim, trudno wpasować go w historię z Drugiej strony maski...
Nie widzę większych wątków, które wykluczyłyby kontynuowanie historii po uwięzieniu Hannibala, z wyjątkiem takich, jak zmiana płci niektórych bohaterów, czy zgranie pewnych wątków z książki, które raczej uniemożliwia pełne jej odtworzenie. W każdym razie serial może opowiadać o tym, jak to się stało, że Will odszedł z FBI i jakie straszne rany (dotychczas psychiczne) zadał mu Lecter, czyli o wyjściowej sytuacji ze Smoka. Przy czym trzeba by założyć, że w Czerwonym Smoku było wiele niedopowiedzeń. Z pewnością nie można tego co się dzieje w serialu traktować jako dosłownego wstępu do Czerwonego Smoka, ale myślę że serial zmierza fabularnie do tego że Lecter zostanie złapany i uwięziony.