PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=650378}

Hannibal

2013 - 2015
7,9 87 tys. ocen
7,9 10 1 87210
6,6 20 krytyków
Hannibal
powrót do forum serialu Hannibal

Uwierzą w końcu Willowi i wszystko się da niego dobrze skończy?? Chcę, zeby wyzdrowiał i był
szczęśliwy...

algun

To co się dzieje w serialu to fikcja,w książce takich wydarzeń nie ma.Proponuję obejrzeć filmy czy też właśnie przeczytać książki.

ocenił(a) serial na 9
Adorianu

Ale w książce przecież jest taka postać jak Will Graham? Chciałam się na szybko dowiedzieć czy wszystko się dla niego dobrze skończy. Wypożyczyłam dzisiaj film Hannibal, to chyba najwcześniejsza część chronologicznie.

algun

Will Graham pojawia się w "Czerwonym Smoku" i ma żonę i synka.

Co do kolejności to nie zaczęłaś najlepiej. Kolejność pisania powieści to "Czerwony smok", "Milczenie owiec", "Hannibal" i "Hannibal - po drugiej stronie maski", a jeśli chodzi o chronologię wydarzeń to czwarta powieść dzieje się przed pierwszą.

ocenił(a) serial na 9
maciowski

To właśnie chciałam wiedzieć! - skoro ma później żonę i synka to znaczy, ze żyje i wszystko jest dobrze;) Mam nadzieję, że tego nie zmienią w serialu i go nie uśmiercą... Jakoś tak mnie wzrusza bardzo ta jego postać. W ogóle wszyscy dobrze grają, jest dużo psychologii i fajny klimat. Nie mogę się doczekać co będzie dalej!
Co do filmów to hmm rzeczywiście ta 3 część nienajlepiej się nadaje na zaczęcie, nie wiedziałam, że jest jakaś 4. Poszukam jej. Dzięki za info.

algun

To trochę z dupy strony chcesz zaczynać.Hannibala powinnaś obejrzeć na końcu.Jak chcesz chronologicznie poznać historię to taka kolejność :Po Drugiej Stronie Maski , Czerwony Smok , Milczenie Owiec i Hannibal .
A według. chronologii wydawania książek:
Czerwony Smok,Milczenie Owiec, Hannibal,Hannibal - po drugiej stronie maski.
I według chronologii wychodzenia filmów: Milczenie Owiec,Hannibal,Czerwony Smok.Hannibal - po drugiej stronie maski
Co do Willa jeszcze to bodajże jest on inną postacią w filmie i książce niż w serialu.w serialu to jakaś ciamajda z niego jest,z naciąganymi zdolnościami.

ocenił(a) serial na 7
Adorianu

dokładnie, lubiłam Willa z książki, autentycznie mu współczułam, tamta postać była bardzo ludzka. Willowi z serialu ma ochote przywalić na opamietanie, tak mnie wkurzają te jego jęki, rozedrganie, roztrzęsienie i magiczne wizje. W ostatnim odcinku chyba pierwszy raz wzbudził we mnie sympatię po udawanym ataku łkania przed Hannibalem. (potem niestety znowu ją stracił)

ocenił(a) serial na 9
Adorianu

"Co do Willa jeszcze to bodajże jest on inną postacią w filmie i książce niż w serialu.w serialu to jakaś ciamajda z niego jest,z naciąganymi zdolnościami."
Nie uważasz, że gdybyśmy mieli rozpatrywać to w takich kategoriach, to cały serial jest mocno naciągany? Serial z filmem mają wspólnych jedynie bohaterów. Do książek Harrisa jeszcze mu dalej. Ale czy to nie taki stan rzeczy sprawia, że można dostrzec pewien potencjał?
Z Willa zrobiono "trędowatego", z Hannibala "rycerza na białym koniu", a z Crawforda głuchoniemego ślepca. I właściwie uważam to za najlepsze, na co mogli zdecydować się scenarzyści. Mam wrażenie że nie tylko mnie irytowałoby, gdyby producenci, chcieli pójść na łatwiznę i zerżnąć wszystko z filmów. A tak mimo że mamy zupełnie inną sytuację, nie musimy niczego żałować i porównywać.

Do autora: Jeśli interesują Cię książki polecam zacząć od "Hannibala"- ta wydała mi się najbardziej wciągająca. A jeśli chcesz pójść na łatwiznę i zabrać się za filmy to ja proponuje chronologicznie wg daty powstania. Nie potrzeba zaczynać od "Po drugiej stronie maski" aby odnaleźć wątek. Ja zostawiłem sobie tą część na koniec- to było dość ekscytujące poznać "na deser" źródło zachowań mojego ulubionego, filmowego czarnego charakteru.

Adorianu

A w książce, to nie jest fikcja?

Moongirl

Ale o co chodzi?

Adorianu

O nic. Czepiam się ;)