PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=683144}

Helix

2014 - 2015
6,3 4,4 tys. ocen
6,3 10 1 4422
Helix
powrót do forum serialu Helix

Trochę przyspoileruje swoją prywatną ocenę 2 odcinkowego pilota Helix.

Na wstępie zaznaczę że Helix był jednym z najbardziej oczekiwanych przeze mnie tytułów serialowych w 2014 roku także duże nadzieję z nim wiązałem ale po pilocie nie powiem że jestem zachwycony ale też nie rozczarowany.

Pierwszym elementem który skłonił mnie do obejrzenia tej produkcji jest koncept tajemniczy wirus w bazie na Antarktydzie niby to już było ale można na to przymknąć oko. Fajnie zrealizowane zwiastuny oraz mroczne Sci-Fi dla mnie zawsze jest zachęcające :) Także mimo wszystko + za pomysł

Fabuła

No ale jak wiadomo sam pomysł to nie wszystko bo najważniejsza jest realizacja. I tutaj nie jestem zachwycony... Wojsko przechwytuje sygnał i idzie z tym do CDC nie bd ganił bo nie jest źle ale coś mi nie pasuje no ale pomińmy. Fajne motywy w rurach tylko boję się by tak nie pozostało ze co odcinek bd latać po wentylacji. Brakuje mi tutaj przy fabule elementu zawartego choćby w SGU czy nawet bliżej szukać ze względu na twórców Battlestara mianowicie jakiś konfliktów między załogą ale może to nastąpi tak jak i jakieś ciekawe intrygi których dla mnie na obecną chwilę. a teraz buble realizacyjne 1 to taki niby bubel niby nie czyli jeśli mają czipy w rękach to nie mają GPS przy takiej technologi powinni. 2 dobrze że poruszają się zarażeni rurami przez większość czasu bo jak raz Peter wyszedł na korytarz to się zastanawiałem gdzie są kamery i teraz się też pytam gdzie one są? A 3 jeśli baza jest zamknięta to czemu nagle gość chcę uciekać skuterem to jest zamknięcie czy dom publiczny?

Aktorstwo - Bohaterowie

Oj tu można by się było trochę pastwić może nie tyle nad aktorstwem a rozpiską bohaterów i ich historii. Pierwszym którego wziąłem w obroty to Peter ten pan nie prezentuje w moich oczach żadnego aktorstwa ma fatalnie rozpisaną rolę szczerze to nie wiem nawet co jest jego celem jako zarażonego poza zarażaniem kolejnych jeśli to on ma być jedną z głównych postaci to mam nadzieję że ktoś da mu pole do działania sianie intrygi, działanie a nie tylko zarażanie wygląda to bardzo źle dla mnie. Hatake no nie jest zły jest trochę intrygujący, posiada tajemnice i wiedzę o co chodzi mu z Walker? Kim jest i czego chcę? Pan wojskowy Balaseros czy jak mu tam dobrze wygląda współpracując z Hatake a działając i tak na własną rękę tutaj plusik bo jest to dobry motyw który może w przyszłości procentować choć przyszłość serialów stacji SYfY jest zawsze niepewna :) Alan no nie zachwyca ale nie drażni podoba mi się tutaj rozwiązanie fabularne pracy z młodą która się w nim podkochuje i ex żony która chcę się opiekować mimo wszystko to jest dobry motyw by nie dostać typowego romansidła. Ta młoda zobaczymy jak się rozwinie. Walker mi się podoba dobrze rozpisana postać ale czy już w finale pilota nie dostaniemy zepsucia? Czy to był plan Hatake? Czy Peter go zepsuł dowiemy się później co będzie. Blondyna pasuje jako taka rozluźniająca postać. Szef ochrony ten pan w ogóle nie pasuje i bym go chętnie uśmiercił no ale ze względu że mam pecha to pewnie pożyje trochę ale chwała że nie ma pierwszoplanowej roli.

No ale jak jesteśmy w tym miejscu to powiedziałbym trochę o postaciach drugoplanowych czyli choćby innym naukowcom którzy są w stacji no nie ma tam wyrazistej postaci i wygląda to sztucznie jak cała baza ale akurat mimo tej sztuczności to placówka nie wygląda źle.

Na odpowiedzi na wiele pytań w kontekście tego serialu przyjdzie nam poczekać jaką drogą pójdą twórcy czy dadzą nam dobre mroczne Sci-Fi jak zapowiedziane było czy dostaniemy mierną produkcję która wśród innych będzie się wyróżniała jedynie tym że akcja dzieje się w bazie na Antarktydzie a wszystko i tak będzie zależne od stacji ponieważ SYFY już nie jednokrotnie pokazali nam że potrafią działać na nerwy fanom.

Pewnie nie wszystko opisałem co bym chciał bo odrywałem się od pisania tej mini recenzji kilka razy i przemyślenie wypadały z głowy. Ale ogólnie rzecz biorąc to wyżej wymienione elementy dają ocenę 6/10