ale wydaje mi sie że "Hellsing Ultimate" jest lepsze, bardziej drastyczne i ma swój własny klimat (a co do muzyki jest bardzo dobra )
Hellsing Ultimate, pod wzgledem zgodnosci z manga jest lepsze, kreska tez taka bardziej "mangowa" za co duzy plus, muzyka fatalna, tylko ending świetny, swietnie ukazana walka luka z arukardem, arukarda z andersonem :] oraz ten sen aru z poczatku 2 epizodu :] bosko bosko bosko :] juz chce dorwac sie do 3 :D
Hellsing TV był średni... jeśli się nie czytało mangi. Po zapoznaniu z mangą okazuje się totalnym nieporozumieniem.
Hellsing OAV narazie nie powala na kolana (a już napewno nie przebija mangi) ale jest świetny i myślę że za pare odcinków w 99% dorówna mandze. Co do tej zgodności to też nie do końca, wiele rzeczy i tak zmieniono, sporo dodano, wycięto to i owo (choćby niemal cały drugi rozdział z pierwszego tomu) no ale myślę że dopiero się rozwinie od Elevator Action a wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują że to już w trzeciej OAVce :D
Jeśli chodzi o muzykę to nie wiem co tak się wszyscy uczepili. Fakt, może nie jest to muzyka oskarowa ale nie jest aż taka zła. OST w serii TV był jak dla mnie za bardzo lajtowy i choć muza była bardzo dobra to jednak nie zawsze pasowała do mroczniejszych momentów. Ta w OAVce jest bardziej zbliżona do klimatu serii choć podobnie jak w kwestii zgodności fabularnej z mangą i oprawą wizualną mam nadzieję że jeszcze się poprawi ;-)