PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=248532}

Hellsing

2006 - 2012
8,0 17 tys. ocen
8,0 10 1 17185
8,0 3 krytyków

Hellsing
powrót do forum serialu Hellsing

bo jestem fanem pierwszej serii Hellsinga (drugiej jeszcze nie oglądałem), a na forum naczytałem się wielu złych recenzji/opinii na temat serii drugiej - dlaczego na dziś dzień pierwsza seria ma gorsze oceny od drugiej? Przypomnę: Jedynka 8.0; Dwójka 8.1

wilczekstepowy

Pierwszy serial był robiony w trakcie wydawania mangi i zupełnie inaczej się skończył. W moim odczuciu dużo gorzej.
Natomiast Hellsing Ultimate jest całkowicie zgodny z mangą do samego końca i doskonale oddaje jej klimat. Stąd podejrzewam wyższa ocena,

BalooCTW

Niestety moje zdanie jest inne, pierwsza wersja mimo że odmienna od tego jak to planował twórca wydawała mi się zdecydowanie lepsza. Opening z OVA w porównaniu do openingu z anime (z nakręcającym fragmentem piosenki "Aim 4") jest poprostu (przepraszam ale musze to powiedzieć) c...owy . W OVA Alucard jest tak przesadzony że nawet Chuck Noris nie miałby z nim najmniejszych szans. Do tego ten cały motyw z nazistami wydaje mi się poprostu kretyński. Alexander Anderson w anime to był gość, było widać, że ma szanse z Alucardem (oczywiście jego może zabić wyłącznie człowiek a A. A. takim już nie jest), a w OVA A. A. jest zwykłą parówą. Motyw z Shrodingerem (mimo że na chemii kwantowej nie raz rozwiązywałem r. Schrodingera) jest poprostu tak gówniany, że wyłączyłem odcinek i siadłem do niego za jakiś czas. A na ostatnim odcinku zasnąłem. Oczywiście OVA ma coś na plus, kreska moim zdaniem w OVA była zdecydowanie lepsza. Jednak nie czułem ani troche klimatu. Przesadzone przemówienia i histeria, głupie irytujące śmiechy postaci które przed chwilą wygadywały jakieś bzdury. Zakończenie pozbawione logiki. No i OVA ma zdecydowanie gorszą ścieżkę dźwiękową. Mam nadzieje że w mandze jest to przedstawione w sposób bardziej "lekkostrawny" bo zamierzam ją kiedyś przeczytać.

Jabolak

całkowicie się zgadzam.

wilczekstepowy

Druga seria ma lepsze oceny ponieważ została lepiej zrobiona:) Przewyższa pierwszą tak pod względem technicznym jak i samą fabułą, postaciami itp..

Dealric

Jednak jak dla mnie trochę przesadzili z przemówieniami majora, walkami, które są w gruncie rzeczy podobne jedna do drugiej i co mnie smuci, mało w niej zajebistości Alucarda. Alucarda jako wampira, a nie jakiegoś chowańca, ani Alucarda, który daje się bić tylko po to by pokazać, że jest niezniszczalny.

wilczekstepowy

Ultimate czyli ta 'druga seria' jest o wiele lepsza, zarówno ze względu na grafikę, specyficzny humor Hirano obecny w mandze i nieobecny w serii TV, fabułę, postaci... Właściwie pod każdym względem. Nie zmienia to faktu, że jestem fanką obu serii, ale nie da się nie zauważyć rażącego braku logiki w serialu TV, dziwnych elementów fabuły dotyczących postaci, które w dodatku pozostają nierozwiązane. Oczywiście powodem większości niedociągnięć jest to, że manga wtedy była w trakcie tworzenia. Chyba jedyną rzeczą, która moim zdaniem była wiele lepsza w pierwszej serii była muzyka, która idealnie pasowała do charakterystyki bohaterów i klimatu anime - w OVA jednak zbyt duży nacisk położono na Millenium i przełożyło się to na powagę warstwy dźwiękowej /w każdym razie tak to odebrałam/.