O co chodzi z Saulem i jego wyznaniem religijnym? Wchodzac do sali przesluchan szepnal
cos po arabsku i dotknal wieznia w policzek. Zwazywszy na to ze stara sie odwrocic uwage
Carrie od jej teorii moze to on przekazal wieznowi zyletke? Strasznie tajemnicza postac
ktorej nie rozumiem..
odpowiedź jest prosta: Saul jest muzułmaninem, ale nienawidzi terrorystów. Pracuje w CIA zeby chronić przed nimi swój kraj. Przecież tylko drobna garstka wyznawców tej wiary to fanatycy pokroju Abu Nazira. PS Bardzo podobna sytuacja była w równie dobrym serialu Sleeper Cell. Polecam!:)
Pisałem z innym wątku że Saul to Żyd. Wg. mnie nie jest muzułmaninem. Pozdrowienie terrorysty po arabsku to była gra w celu wypchnięcia kolesia z równowagi żeby go potem łatwiej złamać. Saul to opiekun Carrie, wprowadził ją do agencji, to też jej głos rozsądku i opiekun. Nie rozumiem tylko czemu wprowadzili do filmu tą Hinduskę Mirę. Żeby pokazać wewnętrzny konflikt Saula, żebyśmy zobaczyli ile kosztuje go praca dla CIA? Nie sądzę żeby to był podwójny agent.
Saul jest żydem. W jednym odcinku chwalił się obrazem, który kupił. Sprzedawcą był żyd i sprzedałby go jedynie innemu.
Też możliwe, ciekawa teoria. Chociaż ja bym raczej obstawiał jakieś wyrzuty sumienia z gatunku "my, bracia semici, walczymy ze sobą zamiast się kochać"
Już widzę bratających się Palestyńczyków i Żydów w imię semickiego braterstwa :)
może być tez Żydem, który zna arabski, zwłaszcza, ze jest agentem CIA, znajomość innych języków jest tam delikatnie mówiąc "mile widziana", z reszta nie każdy Żyd musi od razu nienawidzić Araba, okazanie szacunku jest w krajach Bliskiego Wschodu na porządku dziennym, może być to tez zagranie psychologiczne mające rozmiękczyć nieco przesłuchiwanego, a może Saul faktycznie coś ukrywa...słyszałam o wielu przypadkach zmiany wiary przez chrześcijan, ale nie słyszałam raczej by Żyd stal się wyznawcą Islamu
W 2x03, podczas kontroli na lotnisku w Libanie, strażnik zagląda mu w paszport i stwierdza:
- Żyd.
a Saul na to:
- Amerykanin.
Nie zwróciłam uwagi na wyznanie Saula, ale chyba jest Żydem, A nawet jeśli, to nie ortodyksyjnym - o czym świadczy też fakt, że poślubił Hinduskę.
Nie ma reguły, na islam (czy jakąkolwiek inną religię) przechodzą wyznawcy różnych religii, a nawet ateiści. Rzeczywiście najwięcej się słyszy o konwersjach chrześcijan, ale uwierz mi, że Żydzi także stają się muzułmanami.
Saul jest Żydem. A jego zachowanie podczas przesłuchania jest oczywiste - chciał zdeprymować zatrzymanego zachowując się w ten sposób. Jak większość agentów CIA zajmujących się rejonem Bliskiego Wschodu zna język arabski i obyczaje, które tam panują, także sposób witania się. Miało to na zatrzymanym zrobić pewne psychologiczne wrażenie. Widać, że jesteś na początku serialu, ale później już bardziej Ci się wszystko rozjaśni :)