PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=620036}

House of Cards

2013 - 2018
8,3 181 tys. ocen
8,3 10 1 181198
8,2 53 krytyków
House of Cards
powrót do forum serialu House of Cards

Czy zauważyliście, że nigdy - w żadnym filmie, w żadnym serialu - prezydent nie jest
przedstawiany w negatywnym świetle? Zawsze chce dobra obywateli, zawsze jest szlachetny, a
najczęściej jeszcze naiwny. Gdy robi coś złego, to tylko pod wpływem manipulacji i fałszywych
informacji podawanych mu przed bezwzględnych współpracowników - on sam pozostaje w
cieniu wydarzeń, jako ucieleśnienie amerykańskich cnót.

Pamietam też taki film z Harrisonem Fordem (o porwaniu prezydenckiego samolotu). Na końcu
Harrison (prezydent) musi podjąć decyzję,czy sam się uratować,czy puścić przodem przyjaciela
(tylko jeden z nich mógł być ocalony). Chwilę później ten przyjaciel zostaje zastrzelony przez
konspiratora, przeciwnika prezydenta. Wygodne, prawda? ;)

W House of cards, prezydent jest przedstawiony jako raczej głupiutki polityk bez charyzmy, który
nie potrafi zapanować nawet nad Białym Domem, a co dopiero nad całymi Stanami
Zjednoczonymi... Takie jest moje zdanie. Założenie takiej koncepcji jest jednak oczywiste - wybielenie przywódcy "wolnego świata".

ocenił(a) serial na 10
Mikasa08

zgadzam się, ale w trzecim sezonie wreszcie doczekamy się prezydenta z jajami :D

Mikasa08

Ne oglądałeś chyba serialu z Kierem Sutherlandem "24". W tym serialu było kilka prezydentów, którzy byli pokazani w złym świetle. Dokładnie w sezonie 8,6,5,4. Jeżeli czegoś nie pominąłem.

rafiq11

Pominąłem serial Revolution. Prezydent w tym serialu był po części odpowiedzialny za awarię oraz wybuch kilku bom atomowych.