Osoba która wymyśliła ta historie mogła choć przedstawić w jakim kraju tak żyją cygany i podkreślić to że nie każdy cygan sprzedaje swoje dziecko trochę nie za fajnie nas tu przedstawia ale to tylko seiarl zobaczymy co dalej
Ale tutaj jasno powiedziane jest, że to przez jej ojca i jego długi, a nie że wszyscy Romowie tak żyją. Ojciec Gity to skur.iel i to wszystko przez niego.
Nie o to chodzi .. Obejrzealam cały serial i jako cyganka mogę powiedzieć ze serial był ok ale my tak nie żyjemy. Wylał się hejt z strony Polaków i Romów przykre bo to tylko serial nawet nie jest pokazane jak naprawdę jest u nas ale i tak inni nas oczerniają to chyba nigdy się nie zmieni.
To tylko fikcja filmowa - bardzo kolorowa i specjalnie osadzona w stereotypach, żeby było „jakoś”. Nikt tu nie miał złych intencji i na pewno nie chciał nikogo obrażać. Spójrz jak w filmach jest przedstawiane np Podlasie - specjalnie filmowcy wybierają najbardziej skrajne miejsca, żeby pokazać jego wyjątkowość, a przecież większość ludzi tak nie żyje.
Napisz proszę, czy faktycznie za pokazanie biustu można zostać wyrzuconym z rodziny? Czy takie sądy jak nad Marko mają miejsce? Jak z wykształceniem współczesnych Romów - nadal nie pozwalają się córkom uczyć? Dziękuję
Pokazywanie biustu np u lekarza czy kobitą jest dozwolne, ale przy starszych a tym bardziej przy mężczyznach jest oznaką braku szacunku dla siebie, swojej rodziny i dla starszych. Więc może nie odrazu można zostać wyrzuconym ale, napewno odsuniętym na jakiś czas od społeczności czyli jak by wygardzonym na jakis czas za swoje zachwanie. Zależy też z jakiej grupy romow się pochodzi bo jest dużo odłamów i czasem niektóre tradycje się różnią . Tak na marginesie nie znam cyganki która by była odważna pokazać biust czy nawet chodzić bez bluzki przy innych to jaką być jak się zachowyawac wynosi się z domu. Myślę ze nie każda polka byłaby odważna pokazać biust przy dziadku Ojcu wujku czy nawet kuzynie.
Jako Cyganka, mogłabyś zarysować co uderzyło Cię przedstawieniu cyganów najbardziej? Ciekawi mnie na ile jest to fikcja, a na ile oddali ich mentalność i rzeczywistość. :)
Spełnianie marzeń tego nie zabrania rodzina chyba że jest to coś typu tańca publicznego wiesz co mam na myśli. Chodzenia do szkoły nie zabrania się, handel narkotykami to była przesada i te te włosy na 0 . Dużo sie zmieniło ale jeśli chodzi o szacunek do starszych to jest podstawa, nie wolno się rozbierać i żadna cyganka tego by nie zrobiła przy mężczyznach obcych braciach kuzynach .
Naprawdę jest tak że można lub trzba chodzić do szkoły , dzis romowie pracują nawet kobiety . Jeśli chodzi o ubiór to zależy co się wynosi z domu zależy jaki wiek. Dziś się nie nosi sukienek jak na występ cyganski . I nie daje się dzieci w zastaw czy za dług nie spotkałam się z takim czyść nigdy .
Rozumiem ze tutaj chodzi gdzie się wychowało itd, ale ja uważam że serial pokazuje tradycyje, które są powszechne. Aranżowane malzenstwa- sa, kobieta przy stole z mężczyznami nie może siedzieć, a jak się odezwie to jest zresztą na, muszą w spódnicy, dzieci chodzą do szkoły, jednak 10 latka do 1 klasy np i nie kończy szkoły, pisze o typowych Romach, bo pewnie te które są mniej radykalne to nawet nie rozpoznam
Ja chcialam tylko dodac od siebie apropos Romow. Pamietam jak moja kolezanka ze swoim mezem robila dokument fotograficzny Stigma na Psim Polu we Wroclawiu (chyba z 8 lat temu?) i opowiadali o tym swiecie. I to co ja zapamietalam, to byla tam mloda Romka, ktora jako jedyna dobrze mowila po polsku i jak no przyjezdzala policja albo trzeba bylo cos w urzedzie zalatwic to szla ona zawsze. I kojarzy mi sie, ze do szkoly nie bardzo przestrzen byla isc, bo byly inne obowiazki w domu. Wiec troche mi sie nie klei z tym co teraz piszecie. Ja pamietam tamtych Romow jako wyizolowana spolecznosc zyjaca poza systemem. Moze inne realia sa w slumsach. Pod Lodzia np widze bogatych Romow, mieszkaja w palacach i chyba zyja bardziej zintegrowani