PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=866828}
3,5 279  ocen
3,5 10 1 279
Ironheart
powrót do forum serialu Ironheart

Wiedziałem że tak będzie, premiera polska dopiero jutro a już wystawiają negatywne oceny, mogli chociaż udawać że oglądali.

ocenił(a) serial na 1
Ksawery_Janowski

Dla wielu wystarczy trailer i mają prawo oceniać po obejrzeniu trailera, w którym sporo jest (2min trwa). Dla mnie wygląda słabo/nie zachęca trailer.

ocenił(a) serial na 7
krzysztofeko

Ocenianie całego serialu po zwiastunie jest debilne. Według tej logiki jak mogę ocenić Breaking Bad, Zagubionych, czy Doktora House'a negatywnie bo zwiastun mi się nie podobał, a nie podobał się bo nawet nie oglądałem. Ty byś chciał by twoja praca została oceniona bez porządnego obejrzenia?

ocenił(a) serial na 1
Ksawery_Janowski

Tu nie chodzi o ocenianie zwiastunu, a różnych rzeczy. Nie widzę problemu, żeby ktoś po obejrzeniu zwiastunu, gdzie widzi młodą kobietę która jest najlepsza w tworzeniu czegoś uznał, że to jest skrajne idiotyczne udawadnianie, że kobiety mogą być lepsze w czymś i na tej postawie wystawić opinię - może? Może. Wolność w opiniach na tym polega.
To tak jak ktoś ma prawo do dania opinię o serialu Harrego Pottera, za to, że Snape jest czarnoskóry, a w książce jest "pale, sallow skin", więc ma prawo wydania opinii, jeśli dla niego ważne jest wiarygotność książki.

ocenił(a) serial na 7
krzysztofeko

Idiotyczne jest wystawianie negatywnych ocen tylko po to by były negatywne. Oceny powinno się wystawiać jak się objerzy bo jak się oceniło a się nie obejrzało to jest po prostu żałosny hejt. A serial o Harrym Potterze jest skazany na porażkę z wielu powodów ale czarny Snape nie jest jednym z nich. Ocenienie serialu bo się nie podoba 1 kasting też jest debilne, bo to tylko pokazuje że ani historia, ani postacie ani reszta obsady cie nie obchodzi, jeśli ludzie będą oceniać filmy i seriale na takich podstawach to zaraz wyjdzie że każdy film i serial jest kiepski. Też gdyby to obejrzeli to by wiedzieli że wcale nie taka najlepsza.

ocenił(a) serial na 1
Ksawery_Janowski

Jeśli komuś zależy na tym bardzo i zrobili inaczej, to jak najbardzie ktoś ma prawo po tym ocenić serial. Nie nazwałbym kogoś za to debilem.

ocenił(a) serial na 7
krzysztofeko

Są na to inne sposoby niż wystawiać oceny i wmawiać ludziom że się oglądało kiedy wcale się tego nie zrobiło. Zresztą jak nie obejrzą to nie wiedzą jak wyszło, bo mogło wyjść ok, albo średnio, albo kiepsko, nie wiadomo póki się nie obejrzy. Wystawienie złej oceny nie zmieni tego w żaden sposób. Wystawienie negatywnych ocen Harremu Potterowi nie zmieni kastingu, tak samo jak ten kasting nie sprawi że serial będzie lepszy czy gorszy. Też są filmy więc zawsze mogą do nich wrócić zamiast przejmować się żałosnym skokiem na kasę co nie dotrwa nawet do 2 sezonu.

Ksawery_Janowski

Snape jest jedną z nich. Nie dość, że rasa tej postaci mocno zmienia kontekst opowieści to jeszcze aktor nawet pomijając kolor skóry nie pasuje. No i jest to jedna z najlepszych postaci z filmów, więc to taki wymuszony bajt

ocenił(a) serial na 7
gortat

Jak rasa zmienia kontekst dokładnie bo jestem gotów się założyć że nikt w serialu nawet na to uwagi nie zwróci. Zresztą co za różnica? Ten serial był skazany na porażkę w momencie ogłoszenia, kasting Snape'a nic by nie zmienił. Zresztą nadal są filmy którym ten serial nawet butów nie będzie mógł lizać.

Ksawery_Janowski

Ojciec Pottera i jego kumple w młodości byli wybitnie wredni dla Snape'a, i jak mu się zmieni kolor skóry to dochodzi do tego rasizm, i znając tendencje Holly to będzie kolejny pretekst by pokazać białego diabła i niewinnego czarnego. Zresztą szczegółów Ci nie podam, jak nie pamiętasz tej sceny retrospekcji to nie mój problem

ocenił(a) serial na 7
gortat

Pamiętam tej sceny, ale nie ma się czym martwić bo i tak nie dojdą do tej sceny, serial zostanie skasowany zanim dotrą do tego wątku. I rzeczywiście biały diabeł kiedy główny bohater serialu i biały a sam czarny robi sporo złego

Ksawery_Janowski

Przykładów masz więcej w popkulturze i wystarczy spojrzeć na tendencje, na które pewnie nie spojrzałeś. Snape jest postacią i dobrą i złą, ale w tym wypadku będzie ofiarą rasizmu i Harry też pewnie będzie się do niego przywalac z oskarżeniami i to też pokażą jak jest to od początku sagi, więc spokojnie.

ocenił(a) serial na 7
gortat

3/4 złoli od początku historii o walce dobra i zła to biali goście, a jakoś nigdy nie było z tym problemu póki randomy z internetu zaczęli mieć o to ból dupy, zresztą jest masa złoli którzy nie jest biali. I jak mówię jestem gotów się założyć że żadna z postaci nie będzie zwracała uwagi na kolor skóry Snape'a, tak samo jak nikt nie zwraca uwagi na kolor skóry postaci w Percym Jacksonie czy Rodzie Smoka.

Ksawery_Janowski

Te 3/4 białych złoli w zdecydowanej większości walczyło z białymi dobrymi. Może sytuacji w Ameryce nie śledzisz, ale robi się mocne podziały między białymi i czarnymi i temat nie jest wzięty z dupy. Ruchy BLM służą temu by robić zamieszki i się napier*****. Tak samo popkultura idzie z tą linią, przecież linka Ci rzuciłem tak na start. Są filmy, które mocno idą w tę woke-psychozę. Uciekaj! czy ostatnio The Batman, gdzie wszyscy biali to zło a kolorowi są ofiarami. No ale widzę, że nie rozmawiamy by wymienić się informacjami, a szkoda. O tym Snapie mówiłem głównie przy okazji retrospekcji z bodajże Zakonu Feniksa - serial pewnie do 5. książki nie dojedzie, a jak dojedzie to zobaczymy i tyle. Może być tak jak piszesz, że po prostu pozmienia im się rasy i nara (nie oglądam Rodu Smoka ani Percych więc uwierzę Ci na słowo), ale jest też szansa na rasową subwersję, miejmy oczy otwarte ;)

ocenił(a) serial na 7
gortat

Rzeczywiście wszyscy biali w Batmanie to byli źli, szczególnie sam Batman i Alfred, to byli prawdziwi złole, też ignorujmy fakt że Catwoman nie była do końca ani dobra ani zła, a Falcone też taki do końca biały nie był, zresztą tam kolor skóry też nie był istotny. I jak mówię jest masa przypadków gdzie mamy nie białego złola walczącego albo z białymi bohaterami albo nie białymi. A wśród grup bohaterów które walczyły z tą 3/4 białych złoli zawsze znalazł się jakiś nie biały.

Ksawery_Janowski

Catwoman jest szara jak Snape więc i ja i Ty możemy tak samo jej używać jako przykładu ;). Batman ubierał się na czarno i był postacią, która na końcu odrodza się na nowo przez chrzest/zanurzenie w wodzie i zmienia swoją postawę krytycznie oceniając swoje wcześniejsze podejście, ale ok, to zbyt zniuansowane byś to ot tak kupił. Popatrz głębiej - scena w metrze, gang Jokerów to białasy i jest wśród nich nowy rekrut wymalowany tylko w połowie by było widać jaką ma rasę. On oczywiście ostatecznie okazuje się nie być taki zły jak reszta. Oczywiście Jokersi napadają na azjatę. Przyjaciółka Seliny (ok, biała, ale kobieta a w wojnie płci to ważne) ginie okrutnie potraktowana przez Pingwina chyba, nie pamietam, ale białych hetero mężczyzn. Na różnych szczeblach władzy masz prokuratorów, burmistrzów, którzy są złymi ludźmi a czarnoskóra kandydatka na burmistrza to cnotliwa panna bez skaz - to jest propagandowe, jak tego nie widzisz to nie pomogę ci. Dalej ciągniesz o tych 3/4 złoli - no wiadomo, że znaleźli się wśród złych czasem kolorowi, dlatego cały czas piszemy o 3/4, nie? Logic ;) No i nie chodzi tu o kino od samego jego początku, ale coś, co zaczynało się kiełkować w latach 90 przy okazji filmów takich jak Czas Zabijania czy Candyman. Ja piszę cały czas o obecnych trendach, i dałem Tobie nawet przykład pod linkiem, ale Ty nic: https://nowtoronto.com/movies/white-devils-white-saviours-2018/

ocenił(a) serial na 7
gortat

Bo całe to narzekanie na białych złoli jest durne. Są biali narzekacie, nie są biali narzekacie. Takim gadaniem tylko udowodniacie że nie warto próbować was usatysfakcjonować bo i tak będziecie mieli ból dupy o byle co. Jak by złole w Batmanie byliby czarni to też byście narzekali. Robicie większe halo z koloru skóry niż ludzie do których się dopieprzacie. Mógłbym wymienić cały tuzin historii gdzie mamy osoby nie białe po obu stronach konfliktów w tych serialach a ty nadal miałbyś ból dupy o złego białasa. 

Ksawery_Janowski

Cały czas tu piszę o kontekście i tym co się dzieje ze społeczeństwem, a więc z różnych stron a Ty cały czas rzucasz dwuwymiarowe równania biały złol = źle. Widzę, że sprowadzasz to po prostu do trollingu albo upuszczasz swoje negatywne emocje bez żadnej logiki, no jak baba ;). Wysłałem Ci drugi raz linka do rzeczowego artykułu na ww. temat to sobie olałeś. No to ja oleję też Ciebie :)

ocenił(a) serial na 7
gortat

Jak baba? Wow, ale dojrzałe. Do swojej matki też tak mówisz?

Ksawery_Janowski

https://nowtoronto.com/movies/white-devils-white-saviours-2018/

krzysztofeko

No i co takiego oceniliście po tym zwiastunie? Grę akorską? Rozwój postaci? Rozwój wątków? Zakończenie? Dialogi? To jest śmieszne oceniać coś, czego się nie oglądało. Tak mamy wolność i macie do tego prawo, ale ktoś inny może uznać to za dziecinadę. Już nie mówiąc, że zaniżacie głupio ogólną ocenę serialu. (Nie wiem czy jest dobry, nie oglądałem) Druga sprawa - serio komuś przeszkadza, że nową zbroję stworzyła dziewczyna? A nie może? Czy wy się boicie kobiet, że musicie się tak dowartościować odbieraniem kobietom zdolności intelektualnych? Mnie to obraża jako faceta. Nie, facet też by takiej zbroi nie potrafił wynaleźć. Tony Stark nie istnieje. Jest geniuszem tylko w komiksach, tak samo jak Riri. Wiem, że nie pisałeś o sobie, bo użyłeś "ktoś może uznać". No to jeżeli ktoś tak uznał to może czas dorosnąć, dojrzeć i zmężnieć, nie do Ciebie, chyba, że należysz do tej grupy ;)

krzysztofeko

Czyli ja mogę ocenić restaurację w której nigdy nie jadłem na jedną gwiazdkę, bo nie podoba mi się elewacja budynku?

ocenił(a) serial na 1
McGyverPL

W tym przypadku adekwatny byłoby po wyglądzie wewnętrznym restauracji i oczywiście możesz wystawić, bo było brudno itp. Dobry przykład, ktoś inny powie, że nie możesz wystawić opinii restauracji po jednym daniu, bo nie spróbowałeś całego menu i nie zrobiłeś średniej oceny, tylko jedno danie...

ocenił(a) serial na 7
Ksawery_Janowski

cóż Polska debilami(rasistami) rozsiana...

sic667

Fajne chłopaczki się splakali, bo w Polsce maja czelność nie zachwycać się kolejną sraka od wielomiliardowej korporacji.

ocenił(a) serial na 7
KoneserDusz

Nikt im nie każe się zachwycać, jak nie są zainteresowani to spoko ale wystawianie negatywnych ocen tylko po to by były jest żałosne. Po co marnować czas na takie rzeczy? Nic w ten sposób się nie osiągnie

sic667

Wspominając o tych debilach masz na myśli siebie jak rozumiem.

sic667

jakoś kiedyś oglądało się Kill Billa, Larę Croft czy Resident Evil i nikomu nie przeszkadzało że główną bohaterką była drobna kobieta lejąca mężczyzn tylko różnica polegała na tym że te produkcje miały klimat i były po prostu dobre jak na tamte czasy. Tu nie chodzi o jakiś rasizm czy woke. Zwyczajnie jakoś spadła. Ostatnio przerzuciłem się na seriale koreańskie. Aktorstwo scenografia, efekty, sceny walki wszystko tam jest poziom wyżej niż w obecnym amerykańskim gównie. Zwyczajnie wytwórnie zrobiły się chciwe, robią po taniości i kompletnie nie przykładają się do jakości dlatego ludzie narzekają i mają do cholery prawo bo jest na co.

ocenił(a) serial na 3
sic667

No już nie wpadajmy samo zachwyt Polską, bo takie akcje zdarzają się jak świat długi i szeroki. Udajemy takich niesamowicie światowych i nowoczesnych, a ciągle używamy naszej polskiej martyrologii, która tak naprawdę jest średnia. Rasizm na świecie jest całkiem mocny. I to wobec różnych nacji, a ten w stosunku do czarnych jest po prostu mocniejszy w naszej świadomości jak inne. A serial naprawdę średni jeśli nawet nie powiedzieć SŁABY... genialna nastolatka która jest na tyle kretynką ze w rozmowie o kolejna kasę mówi decydentom, ze jej nie interesuje papier który oni dostarczają i z niego ciągną kasę. Pierwsze co robi to lamie prawo bo przeciez musi byc po jej mysli. itp. Do tego standard w stylu biedna genialna złodziejka to musi być murzynką... słabe toto...

Ksawery_Janowski

No i niestety, nawet nie silą się to uzasadniać, tylko przeszkadza im wiadomo co. (TOP tematów na forum serialu)... Żadnej treści, w krytyce serialu tutaj, oprócz tego, że jest w skrócie "woke"...

Voltix33

Odechciewa się wchodzić na Filmweb. Non stop te same płacze prawaków. Mam nadzieję, że to tylko garstka ludzi, a cała reszta siedzi cicho, bo też ma tego dość.

McGyverPL

ta płacze prawaków jasne. Tu nie chodzi o to że jest główną bohaterką czarna kobieta która jest we wszystkim najlepsza. Sam byłem fanem za młodu Lary Croft, Resident Evil czy Kill Billa, różnica polega na tym że tamte produkcje były dobre a obecne są do kitu. Marvelem interesuje się tylko z sentymentu a jak mam ochotę obejrzeć coś dobrego to oglądam seriale koreańskie bo na głowę biją obecne Hollywood.

damian788

Ja jestem fanem Marvela ponad 25 lat, więc oglądam (prawie) wszystko. Bez względu na jakość. Seriali z Hollywood oglądam bardzo mało. Najczęściej z Europy, ale z innych kontynentów również. Filmweb powstał m.in. po to, żeby wejść i zobaczyć jaką średnią ocen ma dany film. Jeżeli ktoś bez oglądania wystawia ocenę to psuje innym korzystanie z tej strony.

McGyverPL

no teraz doszło ocen po 3 odcinkach i jest jeszcze niższa. Obejrzałem jak na razie pierwszy odcinek i 5 na 10 to raczej maks co mógłbym dać. Motyw biednej studentki budującej zbroje iron mana z oszczędności wydaje się idiotyczny, logicznym jest nawet względem realności tego fikcyjnego świata że materiały powinny miliony kosztować inaczej każdy tam latałby sobie w zbroi Iron Mana.

damian788

No doszło ocen, ale tutaj 30% to jedynki. Hajs na zbroję miała ze stypendium Starka. W serialu te najdroższe części ma od "sponsora".

McGyverPL

"Odechciewa się wchodzić na Filmweb. Non stop te same płacze lewaków. Mam nadzieję, że to tylko garstka ludzi, a cała reszta siedzi cicho, bo też ma tego dość."

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Ksawery_Janowski

Już po premierze Polskiej i nadal niskie oceny, ogólnie na IMDb też ma niskie oceny więc nie wiem o co ból dupy? To że serial jest faktycznie średni (choć na tę chwilę dla mnie jest takim 4/10 po trzech odcinkach) czy że inni wystawiają niższe oceny od Ciebie? Według mnie ten serial z punktu obiektywnego co najwyżej na 5/10 zasługuje. 7 to za dużo, ale podobno finał jest przepotężny więc kto wie, przekonam się za tydzień jak mocno wpłynie na finalną ocenę, ale nie ważne kto będzie zachwycał się tym serialem, jest kolejną porażką MCU, miejmy nadzieję że to echo przed zmian jakie zastosowano w studiu

ocenił(a) serial na 7
boski_johny_filmaniak

Ból dupy jest to że ktoś postanowił wystawiać oceny przed oficjalną premierą tylko po to by zaniżać ocenę ogólną co jest żałosne i jest przez ten fakt jest spora szansa że większość negatywnych ocen jest od ludzi co nawet nie obejrzeli, w tym na innych stronach. Moze 7 to faktycznie za dużo, gdybym mógł wystawić 6,5 to bym to zrobił, w zależności od tego jak to sie dalej potoczy może zmienię,  też nie oszukujmy sie są gorsze produkcje które dostają wyższe oceny. I tak jest ciekawiej niż w Tajnej Inwazji, a to był dla mnie najgorszy serial MCU i największy zmarnowany potencjał.

boski_johny_filmaniak

Na imdb 50% ocen to jedynki co strasznie obniża średnią. 

ocenił(a) serial na 3
Ksawery_Janowski

Obejrzałem niecałe dwa odcinki. To jest słaby serial. Tak po prostu.

ocenił(a) serial na 7
glizdek696

No I OK, ty obejrzałeś, ja się odnoszę do ludzi co nie obejrzeli a i tak ocenili tylko po to by zaniżyć

Ksawery_Janowski

Słyszałeś kiedyś o czymś takim jak VPN? Albo o tym, że można mieszkać za granicą?
Że o lewych streamingach już nie wspomnę...

ocenił(a) serial na 7
Nabongodonozor

O tak bo 3 randomów z polski na bank poszła na jakiś specjalny pokaz przedpremierowy Ironheart na który wpuścili byle kogo, oszukujesz jeśli naprawdę tak sądzisz. A tak z ciekawości jaki lewy streaming dokładnie pozwolił by komuś coś obejrzeć przed światową premierą?

Ksawery_Janowski

Zdecyduj się w końcu czy chodzi ci o polską premierę, czy może jednak o światową, bo wersja zmienia ci się z każdym kolejnym postem.
Nie wiedziałem, że trzeba być jakąś szychą, żeby móc sobie obejrzeć jakiś przeciętny serialik na Disney z plusem:D

ocenił(a) serial na 7
Nabongodonozor

Polska i światowa to praktycznie ta sama. Kiedy u nas pojawił się serial pojawił się też w innych krajach z D+. Zresztą to bez znaczenia bo nie zmienia to faktu że osoby które oceniły ten serial przed premierą nie obejrzały. To jest oczywiste. Też nie odpowiedziałeś na pytanie jaki lewy streaming tak po prostu daje możliwość obejrzenia serialu zanim jest oficjalnie wypuszczony

Ksawery_Janowski

"Polska i światowa to praktycznie ta sama."
To po jaką cholerę założyłeś ten płacz-temat, skoro wg ciebie to jest to samo?

"Kiedy u nas pojawił się serial pojawił się też w innych krajach z D+."
Proponuje żebyś sobie ogarnął jakiegoś VPN-a, wszedł na Disney+ czy innego Netflixa albo Prime Video z np. amerykańskiego IP i zobaczył jak diametralnie będzie różnić się oferta od tego, co oferują polskie odpowiedniki tychże stron, bo najwidoczniej nie ogarniasz jak to w ogóle działa.
Pierwsze trzy odcinki już dwa dni temu latały po internetach, dzień przed oficjalną polską premierą.

ocenił(a) serial na 7
Nabongodonozor

Nie, nie latały, sprawdziłem. Pojawiły się w środę. Od środy każdy mógł to obejrzeć. I właśnie na tym polega problem, wystawianie ocen tylko po to by je zaniżać kiedy nawet nie da się jeszcze obejrzeć jest żałosne.

Ksawery_Janowski

On chyba nie rozumie, jak działają strefy czasowe. Przecież polska premiera była dokładnie w tym samym czasie co światowa, ale dlatego, że jest inna strefa czasowa, to u nas była formalnie dzień później, o 3 w nocy, czy coś takiego.

Voltix33

Nie przejmuj się, on mało rozumie :)