PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=35864}
7,4 40 tys. ocen
7,4 10 1 39831
5,8 8 krytyków
Janosik
powrót do forum serialu Janosik

We wszelkich recenzjach dotyczacych ostatniego odcinka przewija się stwierdzenie, że wśród przyglądających się egzekucji jest młody góral, który podejmie dzieło Janosika. Obejrzawszy tą scenę kilka (-naście?) razy uważam ,że nikogo takiego nie ma. Mało tego; uważam , że scena egzekucji ma tutaj wymiar bardziej symboliczny (możliwe, żeby na tą egzekucję zjechali się wszyscy "pokrzywdzeni"?, co tam robili pozostali zbójnicy?).
Nieśmało także wysnuwam wniosek, że Janosik nie umiera. Ostatnia scena pokazuje Janosika z Maryną na tle zachodzącego slońca. Być może ten zachód symbolizuje nadchodzącą śmierc, a być mnoże to tylko takie pejzażowe ujęcie.
Bardzo jestem ciekaw Waszych spostrzeżeń, końcowe sceny z ostatniego odcinka uważam za najlepsze w całym filmie. Caly film to wlasciwie bajeczka, ale koncowka niczego sobie.

ocenił(a) serial na 10
bogus99

a wiec postacie ktore widac na koncu filmu nie sa tam rzeczywiscie przeciez gdyby tam byli od razu wsadzili by ich do lochu Janosik poprostu przed smiercia przed oczami widzial osoby ktore z nim spedzaly czas razem z nimi zbujawały przeciez Bardosa by nie moglo tam byc bo NIE ŻYJE kwiczoł go zabił przeciez tak wiec mysle ze w swojej wyobrazni Janosik jeszcze raz chcial zobaczyc wszystkie postacie a jest to zarazem pewne przypomnieni osob odgrywajacych role w filmie

użytkownik usunięty
bogus99

No jak nie ma? W 42 minucie pokazują zbójców, kamera po nich sunie i zatrzymuje się na takim blondynie (no "młody" to on jest w szerokim sensie, może to Was zmyliło)w wysokiej czapce i na niego jest najazd, później cięcie i powrót do Janosika.

ocenił(a) serial na 10
bogus99

no nie no dobijasz mnie specjalnie teraz wlaczylem ostatnia scene i tam stoi BARDOS a nie jakis mlody nastepca Janosika ;/ jak mozna ogladac film i nie rozniac tak istotnych postaci?? Bardos tam stoi ale tylko w wyobrazni Janosika bo jak juz wczesniej pisalem on nie zyje!! Kwiczoł go zabił przeciez

pozdrawiam

użytkownik usunięty
MastaBlasta

ojjj... serial widziałem dawno i włączyłem tylko tę scenę żeby się upewnić. Masz rację, to rzeczywiście Bardos, choć wygląda nieco inaczej - jest ogolony i w tej czapie, a generalnie jest łysy.
Tylko wiesz co? To chyba tak czy inaczej wyjaśnienie skąd w recenzjach pojawia się ten młody następca - jeśli się nie skojarzy kto to, to ta scena pasuje... i to pewnie chodzi o to ujęcie, bo nic innego nie przychodzi do głowy. Pewnie ktoś nie poznał, a może - tak jak ja - wrócił tylko do tej sceny.

ocenił(a) serial na 10
bogus99

mozliwe mozliwe ;] ale fakt faktem ze serial bardzo lubie ;D musialem cos dopisac bo post z krotki:P

ocenił(a) serial na 8
bogus99

"We wszelkich recenzjach dotyczacych ostatniego odcinka przewija się stwierdzenie, że wśród przyglądających się egzekucji jest młody góral, który podejmie dzieło Janosika." - może to rzuci jakieś światło na sprawę, tak kończy się seria komiksowa o Janosiku, autorem jej scenariusza był Tadeusz Kwiatkowski - scenarzysta serialu: http://img842.imageshack.us/img842/3538/20101228141359.jpg

pan_dziejaszek

Sorry, że po 7 latach. W komiksie mowa była o Wróbliku. W pierwotnej wersji scenariusza też padało jego imię, ale ostatecznie wycięto to z filmu, jaki samego Wróblika chyba nie ma w ostatniej scenie.

kogins

Wróblik stoi razem w szeregu z innymi kompanami Janosika.

pan_dziejaszek

W sumie to Wróblik był jedną osobą, która mogłaby zastąpić Janosika.

ocenił(a) serial na 9
bogus99

Potwierdzam ze w komiksie jest mowa o tym, że " nowy harnaś napadł na dwór....Zwie się Wróblik". Treść podaję z pamięci.