PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=190739}

Karny batalion

Shtrafbat
2004
7,9 2,1 tys. ocen
7,9 10 1 2087
Karny batalion
powrót do forum serialu Karny batalion

Jak dla mnie REWELACJA! Film jakiego oczekiwalem. Nie jest to tak super produkcja jak Kompania Braci, ale oceniam bardzo wysoko za 'poprawnosc polityczna'. Film, ktory bardzo obiektywnie ocenia tamte lata, niezwykle prawdziwy i odwazny. Pokazuje prawdziwy obraz wojny, bezsens i okrucienstwo NKWD, zatrucie komunizmem wiekszosci ludzi, zlodziei ktorzy sa bardziej dojrzali politycznie i sa wiekszymi realistami niz cala ta komunistyczna grupa agitatorow. Odwaznie pokazano rosjanina we Wlasowcach, odwaznie podjeto temat glodu na Ukrainie, odwaznie pokazano roznorodnosc i wielowyznaniowosc, odwaznie pokazano jakim miesem armatnim byli rosjanie. Nie ma sie co dziwic ze poniesli najwieksze ofiary skoro dowodzili nimi najczesciej malo doswiadczeni dowodcy badz ambitni partyjniacy. Coz, film niczym lekcja historii. Ciekawe jak odebrano jego projekcje w Rosji. Dawno nie widzialem tak odwaznego filmu o wojennych losach Rosjan. Polecam milosnikom drugiej wojny swiatowej. Naprawde dobrze sie oglada.

ocenił(a) serial na 7
dabram17

Masz racje, ale z jednym sie nie zgadzam - "dobrze sie oglada"? - wg mnie BARDZO DOBRZE SIĘ OGLĄDA! ;-]
Film pokazuje dramat człwoieka, tyle że w armii radzieckiej i dlatego jest on nam tak bliski, w koncu sami mielismy komunistow w Polsce (te antykomunistyczne smaczki sa w serialu najlepsze). W odroznieniu od KOmpanii braci czy Pacyfiku serial ten skupia sie wlasnie na losach zwyklych, uciskanych przez bolszewizm ludzi, nie chodzi tu o tragedie zolnierza ginacego na wojnie (jak w BoB na przyklad), lecz o cierpienie prostych (ale jakze madrych w swej prostocie) ludzi.

ocenił(a) serial na 10
dabram17

jeden z najlepszych seriali wojennych jakie kiedy kol wiek oglądałem. super wszystko zrealizowane. pokazana jest prawdziwa twarz sowieckiej armii. czyli, że po 100gram na rozgrzane a drugie 100gram na odwagę i w pjeriot. tak było faktycznie i takie karne bataliony istniały. ale nie każdy w tym batalionie musiał być odrazu zły. ale według NKWD to oni są wrogami ludu
oceniam 8/10 ale za odwagę polityczą (nawet kiedy Rosja jest wolnym krajem) 10/10 :)

użytkownik usunięty
dabram17

Jeden z lepszych seriali wojennych jakie widziałam. I całkiem odważny, jak na rosyjskie film.