Tak, Most nad Sundem niedościgniony ideał :) Ale ten Karppi tez daje radę, jest trochę podobieństwo do Mostu nad Sundem, ale tez do amerykańskiej wersji The Killing (tez super serial).
Dzięki, The Killing widziałam (jest super!), Most nad Sundem jest na liście do obejrzenia :)
Amerykański The Killing jest oparty na duńskim The Forbrydelsen (3 sezony), który wydaje się mi o wiele ciekawszy!
Ogólnie układ, podejście do serialu tamtego i Karppi jest bardzo podobne. Polecam!
Osobiście uważam, że wersja amerykańska, czyli The Killing (jak nigdy, w takich przypadkach) jest o wiele lepsza od The Forbrydelsen - tu poległam na 2 sezonach, bo jest to serial nudny i jakoś nie przyciągający. The Killing jest wyjątkowo nieamerykański (zastrzeżenia mam tylko do sezonu 4).
Ale jak już to Most nad Sundem, to jest rewelacja!
Uważam bardzo podobnie. Most nad Sundem i Saga Norén jest nie do przebicia. Wersja USA i France bida z nędzą.
The Forbrydelsen bardzo męczące natomiast The Killing jednym tchem. Ale tylko dwa sezony. Reszty moim zdaniem mogli nie kręcić.
Karppi bardzo słaby, klimat, gra aktorska, muzyka...
Ze swojej strony mogę polecić Broadchurch. REWELACJA.
Myślałam, że jestem odosobniona w kwestii The Killing.
Nie oglądałam innych wersji Mostu nad Sundem, nie wiem nawet dlaczego się nimi nie zainteresowałam, chyba po prostu nic nie przebije doskonałości tej duńskiej wersji.
Karolina mi się spodobało, jest jakoś w moim guście, jeden z nielicznych seriali który mnie zainteresował ostatnio, bo bardzo słabe seriale teraz są produkowane.
Broadchurch oglądałam dwa pierwsze sezony (wszędzie widziałam zachwyt tym serialem). Pierwszy faktycznie ok, interesujący itd., ale już drugi mnie znudził k w ogóle po tym nie miałam ochoty na następny.
Moim zdaniem wzorowali się trzema serialami: The Killing, Marcella i The Bridge - kto oglądał ten skojarzy na 100% :)
polecam bancroft ,springloden ,czarne jezioro,,hidden to jest angielski,, wbijaj na moje seriale wiecej tytulów nie pamietam