PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=839229}

Kierunek: Noc

Into the Night
2020 - 2021
6,5 20 tys. ocen
6,5 10 1 20366
6,1 19 krytyków
Kierunek: Noc
powrót do forum serialu Kierunek: Noc

Scenariusz dziurawy jak ser szwajcarski - Ziemia obraca się z prędkością 1667 km/h, maksymalna prędkość samolotu pasażerskiego to ok. 1000 km/h... Sam ten fakt oznacza że bardzo szybko Słońce by ich dogoniło. Nie mówię już o innych rzeczach bo to szkoda czasu. Fajne są te polskie akcenty, za dużo trochę tego rasizmu i narodowościowych tekstów, troche to przypomina rozmowę przy rodzinnym stole wielonarodowościowej narąbanej alkoholem rodziny. Wizualia i muzyka (której w sumie brak ale to nie szkodzi) to całkiem dobra robota, dlatego daje 7/10 gdyby nie ten scenariusz i parę mankamentów logicznych to byłoby znacznie lepiej. Tak dla rozrywki między lepszymi serialami można obejrzeć

matenigmat

Ziemia obraca się 1667 km/h ale na równiku. Na biegunie geograficznym ta prędkość będzie bliska zeru. W serialu było wiele kwestii poświęconych temu, że nie mogą się poruszać blisko równika bo Słońce ich "dogoni". Dziwne, że to przeoczyłeś.

ocenił(a) serial na 6
JaCoOoOoS

Nie przeoczyłem. Wiem o tym. Na wysokości polski prędkość obrotu jest równa 930 km/h, wtedy mieliby lekką przewagę. Nie wiem czy samolot może lecieć z maksymalną prędkością cały czas, nie mówiąc o paliwie i postojach. Nie wiem też ile czasu mieli przewagi, ale według moich obliczeń tydzień w nocy by nie wytrzymali. O to mi chodziło z tym skrótem myslowym o prędkości obrotowej ziemi.

matenigmat

14 205 km to maksymalny zasięg na wysokości polski odległość do okoła ziemi to około 20 tyś km nie przypominam sobie by lecieli 24 h na dobę ale problem leży w tankowaniu 150 ton paliwa raczej nie wejdzie do jednej cysterny

herbata716

przy 2 autocysternach tankowanie trwa 40 min

ocenił(a) serial na 6
matenigmat

Doczytaj. Fizyka, matematyka i geografia się kłaniają. Pod kątem merytorycznym serial jest akurat dopracowany. Mnie drażniło tylko, że mając 2h na lotnisku udawało im się tak dużo zrobić.

ocenił(a) serial na 6
rob_sad

Moim zdaniem nie jest dopracowany pod kątem mertorycznym ani trochę. Nie wiem bo chyba nie było powiedziane jaką mają przewagę czasową nad słońcem, ale nawet jeśl ito 4-5 godzin do świtu to nie mają szans z tym postojami utrzymać się w nocy tydzień. Jak ktoś uważa inaczej to niech mi to udowodni ;)

ocenił(a) serial na 7
matenigmat

Udowodnię ci to skrótem myślowym: Chrzanisz!
Choć to ty postawiłeś zarzut więc to ty powinieneś udowadniać, więc prześledź trasę, oszacuj czas i zobaczymy.

ocenił(a) serial na 6
Leszy2

Chyba cię łeb boli, że mam teraz oglądać ten serial jeszcze raz, prześledzić trasę i liczyć, marnując kupę czasu bo komentarz na filmwebie mi tak kazał xD sam se policz jak mi nie wierzysz.

ocenił(a) serial na 7
matenigmat

Policzyłem i zaraz jeszcze raz Ci to udowodnię: Chrzanisz.

ocenił(a) serial na 6
matenigmat

Tu nie da się nic policzyć, bo nie znamy trasy samolotu. O ile by lecieli na wysokości Brukseli, to słońce by ich dogoniło. Tyle, że oni później lecą bardziej na północ, ale znamy tylko dwa miejsca lądowania - Szkocja i Kanada. Najbardziej miesza informacja z ostatniego odcinka, że lecieli rzekomo przez tydzień, a w sumie to pokazane jest tylko jedno okrążenie.