PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=38927}

Klan

1997 -
2,8 36 tys. ocen
2,8 10 1 35700
1,9 13 krytyków
Klan
powrót do forum serialu Klan

Zakładam ten temat w którym można sobie przypomnieć te odcinki , które w historii Klanu miały jakieś
większe znaczenie . Zainspirowało mnie do tego dzisiejszy - 30.04.2014 odcinek w atmosferze burzy i
porywów wiatru z akcją Kamila i Norbert z czekoladkami oraz wypadkiem Pawła , który runął powoalny
lampą z balona do gry w Tenisa :)

ocenił(a) serial na 3
wiatriwoda

No biorąc pod uwagę, że Klan ma grubo ponad 2500 odcinków, to tylko co do jednego z nich jestem pewna, że był w całości dobry - a mianowicie odcinek pierwszy :) Szkoda, że drugiego nigdzie nie ma.

ocenił(a) serial na 3
LiLuLa

Moim ulubionym jest zdecydowanie odcinek 696 ze względu na śliczne zakończenie.

ocenił(a) serial na 10
MarinaSamira

A co tam się działo? :)

ocenił(a) serial na 3
Sisi_188

Rodzina Lubiczów urządziła kolację przed odlotem Pawła do Oslo; Krystyna włożyła świeżo zakupioną suknię ciążową. Gdy po przebraniu się zeszła na dół stanęła przed lustrem z uśmiechem, mówiąc: "No i Jak?". Paweł powiedział, że już czas, aby zaczęła się przyzwyczajać do takich kreacji (była wtedy już w piątym miesiącu) a Krystyna na to, że ma nadzieję że wypełnią z synkiem te wolne przestrzenie
Gdy już mieli siadać do stołu, Krystyna poczuła kopnięcie dziecka; Paweł położył wtedy rękę na jej brzuchu, zdziwił się że jego synek już tak mocno kopie i uśmiechnął się promiennie. Agnieszka też między czasie dotknęła brzucha matki i Krystyna zachęciła Olę, aby zrobiła to samo. Na koniec Paweł prawą ręką mocno przytulił żonę i złożył na jej policzku gorącego i długiego całusa (lewą rękę trzymając cały czas na jej brzuchu) a Krystyna też go wtedy objęła za szyję.

ocenił(a) serial na 10
MarinaSamira

Oj, to naprawdę piękne! aż szkoda że nie ma tych odcinków :( To były piękne czasy:)

wiatriwoda

Z pewnością takim odcinkiem była śmierć Ryśka , która odbiła się echem w świecie nie tylko seriali , ale całej popkultury , a Rysiek z Klanu wcześniej , ale także po śmierci stał się niejako ikona popkultury. Odcinek ten był wyczekiwany przez stałych widzów jak i tych , którzy chcieli zobaczyć ten ważny dzień dla rodziny Lubiczów. Rysiek zginął próbując walczyć z złodziejami na oddziale szpitalnym. Jego śmierć porówbywana do śmierci Hanki z kartonach aczkolwiek nie tak absurdalna jak tamta .

Dodam do tego spisu jeszcze odcinek w którym zaginęła Beata , również jako ten wyczekiwany , o którym wiele się pisało oraz niejasnych okolicznościach i powodach , oczywiście powiązane to było z odejściem poprzedniej aktorki , która grała Beatę czyli Pani Naruszewicz . Reakcje rodziny przede wszystkim Eli oraz poszukiwania miały miejsce przez wiele odcinków po jej zniknięciu.

Powiązanym z tym odcinkiem był powrót nowej Beaty po latach w postaci nowej aktorki czyli pani Wójcik , dość niespodziewany i wyczekiwany , ze względu na brak wiedzy na temat okoliczności , w których zaginęła Beata oraz miejsca jej pobytu. Pojawienie się jej razem z Joachimem , z amnezją również wytoczyło wątki na nowe tory.

ocenił(a) serial na 3
wiatriwoda

Nie "najbardziej znane", tylko najlepsze? Marczyński w bieżącym sezonie.

Możecie uważać, że mam lekką obsesję, ale Wysocki to taki polski Gary Oldman. "Wszystkie filmy z nim są dobre. Nawet te, które są złe" ;)

Awdar

Chodzi o ważne dla Klanu ,a więc najlepsze odcinki Klanu ,które wpłynęły na całą fabułę. nie o same wątki , a bardziej odcinki choc oczywiście czasem jedno wydarzenie pokazywane było np, w dwóch.

ocenił(a) serial na 3
wiatriwoda

Nie, odcinki, w których dzieją się ważne dla klanowej rzeczywistości rzeczy mogą być obiektywnie słabe.

Awdar

Oczywiście , że tak . Ale chyba wiem co napisałem i o jakie odcinki mi chodziło , jasno to też wynika z opisu tematu jak się dobrze przeczyta ze zrozumieniem.

ocenił(a) serial na 3
wiatriwoda

Ostatni jak dotąd odcinek uważasz za ważny dla Klanu, hmmm?

Awdar

Tak i napisałem to już więc po co dublować niepotrzebne pytania.

ocenił(a) serial na 3
wiatriwoda

To trochę... no... zaskakujący pomysł, więc chciałem się upewnić.

Awdar

To jest subiektywny wybór i jak każdy w takich rankingach , szkoda , że lubisz kontestować i mieć jakieś ale , cóż...

wiatriwoda

Pamiętam odcinek, w którym w wypadku samochodowym zginął Łukasz - młody lekarz onkolog, wówczas narzeczony Agnieszki Lubicz. Wracali chyba z majówki (długi majowy weekend), mieli wypadek i Łukasz go nie przeżył. Był to chyba jedyny facet ze wszystkich amantów Agnieszki, którego naprawdę bardzo kochała.

Contessa

Zgadzam się to był ważny i przełomowy odcinek , który wpłynął na Agnieszką , chyba się obwiniała o jego śmierć bo chyba ona prowadziła.

wiatriwoda

Dodam jeszcze odcinek w którym próbował popełnić samobójstwo Norbert poprzez powieszenie. Był to jeden z tych odcinków , który jak na Klan był bardzo mocny , a scena końcowa , chyba była to ostatnia scena przed wakacjami , zrobiła na mnie olbrzymie wrażenie , ten sznur oraz wiszący Norbert jakoś tak to było pokazane i reakcja Oli była bardzo silna. No i ten odcinek wpłynął bardzo mocno na życie Oli i jej relację z Norbertem.

wiatriwoda

Wspomniana scena była mocna i robiła wrażenie ale reszta odcinka nieszczególnie. Zwłaszcza czapeczka pani Surmacz na Euro i kilka innych trywialnych problemów. Czasami można zepsuć zamierzony efekt zestawiając obok siebie zupełnie niedopasowane wątki.
Odcinek ze śmiercią Ryśka był ciekawy w całości bo oprócz dramatycznych scen w szpitalu działy się inne ważne rzeczy, na przykład Ela przyłapała Małgorzatę na próbie uwiedzenia Jerzego i miała z nią poważną rozmowę.

ocenił(a) serial na 6
Iwantcandy

Pamiętam to, Małgorzata wyszła półnaga i zaczęła tańczyć dla Jerzego, a tu Ela :D Potem Ela fajnie naśladowała ją.

ocenił(a) serial na 6
wiatriwoda

Odcinki 2110 i 2111
- Zamieszanie z zaginięciem Beaty
- Intrygi Marczyńskiego i Pani Graczyk
- Rutka próbuje zgwałcić Monikę
- Feliks uderza Rutkę figurką, w skutek czego Rutka traci przytomność
- Leszek zostaje postrzelony

elmoo_filmweb

Tyle się działo w dwóch odcinkach . Nawet tego nie pamiętałem , że był taki fajny dublet.

ocenił(a) serial na 6
wiatriwoda

Tak, to były przedostatnie odcinki sezonu 2010/2011. Polecam do obejrzenia.

elmoo_filmweb

Może w tym roku tez na koniec zaserwują coś mocnego. Może powrót Krystyny i coś z tym związanego.

ocenił(a) serial na 6
wiatriwoda

Jeśli chodzi o obecny sezon, to cały czas coś się działo. Tak jak poprzedni sezon był totalną klapą, tak w tym nie możemy narzekać na brak akcji.

elmoo_filmweb

No pewnie z poprzednim to niebo ,a ziemia.Ale lubią walnąć coś na koniec przed wakacjami i tu na coś takiego liczę :)

ocenił(a) serial na 6
wiatriwoda

Np. Krystyna zginie w katastrofie samolotu ;)

elmoo_filmweb

hah Krótki powrót byłby:)

ocenił(a) serial na 6
wiatriwoda

Oczywiście chcę, żeby Krystyna wróciła. Ciekawy jestem jak rozwiążą wątek z romansem Pawła.

elmoo_filmweb

Patrząc na wczorajszy odcinek , potrafią zaaranżować jakąś scenę. Dlatego przyjazd Krystyny i jakieś starcie z Wiga w domu na Truskawieckiej było by fajne , a kwintesencją byłoby wylanie koniaczka na głowę Wigi:)

wiatriwoda

Trzy lata temu Krystyna dostała takim chlustem od pani Lisek, ale nie na głowę tylko na ubranie.

wiatriwoda

Najlepsze było pierwsze paręset odcinków. Później serial zaczął mnie denerwować durnymi wątkami. Bohaterowie zamiast mądrzeć wraz z upływem lat, coraz bardziej idiocieją.