PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=38927}

Klan

1997 -
2,8 36 tys. ocen
2,8 10 1 35698
1,9 13 krytyków
Klan
powrót do forum serialu Klan

Myślę, że wątek Pawła i Krystyny Lubicz i ich postacie i ludzi wokół nich są NAJbardziej
DRĘTWE w tym całym serialu. Ich sztywne dialogi, te ą i ę. Teraz jeszcze ten stary piernik
Wukjowić i jego ci..ka Danusia-business woman prowdząca konferencje na kilkaset osób
ze skrzywieniem wargowym. Nic, tylko to kończyć.

ocenił(a) serial na 2
arachnoidea1

Niestety, ale muszę się zgodzić... Przedstawione małżeństwo praktycznie w ogóle nie posiada wad, jest Alfą i Omegą, wyrocznią, ma monopol na dawanie tylko i wyłącznie dobrych rad. Naprawdę nie wiem gdzie są tacy ludzie. A gęba Stockingera, która niestety w życiu prywatnym nie jest tak szkarłatna dodatkowo wzbudzą agresję;/

ocenił(a) serial na 8
Wyskrobana

A ja mam wrażenie, że pan doktor będzie miał romans z tą znajomą Vujkowicia :) A co do tego, że ta rodzina nie posiada wad to niekoniecznie. Może scenarzyści akurat w ten sposób chcieli przedstawić naszą elitę?

ocenił(a) serial na 4
Wyskrobana

Właśnie "szkarłatna" a nawet rzekłbym purpurowa to ta gębusia jest, bo pan Stockinger bez koniaczku nie istnieje ;) Muszą mu dużo pudru nakładać.

ocenił(a) serial na 2
andre_

hah, zacny komentarz ;)

arachnoidea1

Zgadza się, tak sztucznie to wszystko wygląda jak w reklamie Vizira.
Do tego ich synek - porażka.

ocenił(a) serial na 8
Jordan66

Akurat Junior w tej rodzince jest najbardziej wyluzowany :)

ocenił(a) serial na 2
laleczka874

bo jeszcze młody i nie zesnobiał, ale do czasu.

arachnoidea1

To co, po koniaczku?

ocenił(a) serial na 3
arachnoidea1

Ja tam uważam to za udany zabieg komediowy, to samo tyczy się perypetii ich córeczek.

ocenił(a) serial na 2
Kandara

udany? naprawdę uważasz,że to UDANY zabieg komediowy?

ocenił(a) serial na 3
Wyskrobana

Tak, jak i wszystkie inne klanowe zabiegi. :P

ocenił(a) serial na 4
Kandara

Udany - aczkolwiek niezamierzony. Jak już gdzieś pisałem - seriale tego typu traktuję jako okazję do pośmiania się. Z "zaskakującego" scenariusza, z gry "aktorów", z "błyskotliwych" dialogów itp. :)

ocenił(a) serial na 2
andre_

Otóż to, udany, lecz niezamierzony, aczkolwiek śmieszy bardziej niż te zamierzone ;)

ocenił(a) serial na 4
Wyskrobana

No i chyba dlatego właśnie polskie współczesne komedie ("romantyczne" i inne) śmieszą zwykle słabiutko, za to seriale "obyczajowe" są nieraz wręcz opętańczo zabawne. :)

arachnoidea1

Hahah, o mój Boże. Doktorostwo przebija wszystko. A zwłaszcza te teksty Pawła "gdzie nasza najmłodsza latorośl?".

ocenił(a) serial na 1
arachnoidea1

Faktycznie takich snobów to ze świecą szukać - Paweł to z pewnością nawet do kibla zakłada świeży garnitur, a Krystyna jest dożywotnim dziekanem na uczelni jak Kim Dzong Nam w Korei. No i jeszcze ten Stiepan i jego nowa paszczurzyca.

jans21

Tylko zastanawia mnie fakt, jak takież wyrafinowane małżeństwo przyjmie do rodziny schizofrenika. Paweł chyba będzie musiał mu strzelić jakiś wykład, ot co!

Camilla3

na pewno, razem ze swą uroczą żoną arystokraci dadzą wskazówki swemu przyszłemu zięciowi, ewentualnie może udać się na korepetycje do pani Dziekan, najlepszej translatorki jaką udźwignęła nasza planeta aby wytłumaczyła mu młodą prozę chorwacką-wiersze Noblisty Stiepana Vujkovica

ocenił(a) serial na 1
Camilla3

Praktycznie to już jest w rodzinie, ale co tam schizofrenik - przecież mamy tam lepsze kwiatki: rodzeństwo Pawła to dwóch zabójców - Monika zabiła gościa w obronie syna Daniela, a Rysio odstrzelił ochroniarza w burdelu - w dodatku najlepszy kumpel Rysia czyli Mariusz też kropnął oszusta, który naciął go na kasę. Dalej - rodzony brat Krystyny siedział w ciupie za granicą, potem zwiał z więzienia w Polsce, a pani dziekan pomogła mu się ukrywać i prowadziła negocjacje z prokuraturą poprzez wuja Stefana - ostatetcznie został świadkiem koronnym. Córka Pawła i Krystyny - była konkubiną szefa zorganizowanej grupy przestępczej i ma z nim dziecko. Bratanica czyli Beata uciekła w rezultacie jakiś niejasnych wałków finansowych z byłym wspólnikiem Pawła w interesach czyli Marczyńskim. Była żona bratanka Michała - Kinga to eks-narkomanka i eks-narzeczona gangstera Micha. Narzeczony córki Olki i poprzednik Norberta przedawkował narkotyki. Bratanica Bożenka też trochę ćpała swego czasu, a eks-szwagier bratanka Michała czyli brat Kingi ćpa cały czas. Sublokator czyli Miłosz także miał w domu dragi. Swego czasu przyjaciółeczka Pawła - Edyta postanowiła pozbyć się pani dziekan i maluczko, aby jej się udało. Były facet bratanicy Beaty czyli Rafalski przyłożył kiedyś jej przyjaciółce w rezultacie czego odeszła i śpiewa w anielskim chórze. Aktualny facet siostry Pawła - Moniki czyli Feli to również niezły kombinator - nieciekawi koledzy, nieudana próba naciągnięcia Jerzego na kasę w czasach kiedy ten prowadził firmę kurierską no i w końcu wylot z pracy za łapówki.

jans21

No, no nieźle się przygotowałeś. Musisz chyba nagrywać odcinki, skoro tak wszystko dobrze pamiętasz. ;)

Camilla3

Znalazłam nawet fragment rozmowy z 1 odcinka :

Dialog w rodzinie Lubiczów:
- Mamo, tata nie realizuje mojej koncepcji
- Oleńko proszę, nie wołaj mnie tak bez przerwy, bo ja nie zrealizuje swojej koncepcji kulinarnej. Galareta na rybie mi się nie zsiadła.
- Przecież na święta najważniejsza jest choinka, nie jakaś tam zsiadła ryba. Zobacz tylko, jak tata krzywo włożył czub.
- Tu nie mogę Ci pomóc. Proszę Cię, nie wzywaj mnie więcej w sprawie bombek, łańcuchów i czubów. Niech Agnieszka konsultuje zgodność Twojej koncepcji z realizacją.

ocenił(a) serial na 2
Camilla3

To sa mozgi nie.

ocenił(a) serial na 1
arachnoidea1

Bez wątpienia Paweł i Krystyna plus Pawełek to najbardziej sztuczny i nieżyciowy element Klanu. Dwa przykłady: Pawełek wraca ze szkoły i mówiąc coś o swoich koleżankach użył określenia: "laski" -od razu święte oburzenie Krystyny - co to za wyraz, rozumiałbym gdyby junior dodał do określenia "laski" takie słowa jak: wypasione, chętne, łatwe lub jakiś wulgaryzm, ale to....scenarzysta pewnie załapał downa od pianisty.
Kolejny przykład debilizmu scenarzystów - w każdym normalnym polskim domu mówiąc o osobach trzecich po nazwisku - mówi się po prostu - na przykład: "spotkałem Nowaka" albo "widziałem Kowalskiego" - ale u Lubiczów mówi się - "pani Lisek", "pani Kaczorek" - rozumiem dobre wychowanie - no ale bez przesady - scenarzyści może się wreszcie ogarniecie.

ocenił(a) serial na 1
jans21

Czytałem ostanio ze paweł zdradzi Krystyne z jakąs babą .

lukasz16

Tylko mi nie mów, że z Danusią od Vujkowica? Swoją drogą to bym się nie zdziwiła, bo jakoś za dużo jej w ostatnich odcinkach.

ocenił(a) serial na 2
Camilla3

No, ale fajna laska z niej.

ocenił(a) serial na 8
lukasz16

No mnie cały czas się wydaje, że z tą nową znajomą Wujkovicia ;D

laleczka874

No, no Kryśka zaraz pożałuje, że ją tak miło w domu gościła :P

ocenił(a) serial na 3
jans21

Prawie jak w Japonii, tam mówią po nazwisku :P

ocenił(a) serial na 3
Kandara

I zawsze ze zwrotem grzecznościowym.

ocenił(a) serial na 8
jans21

Oj czepiasz się... Jakby nie mówili przed nazwiskiem pan/pani to mówiłbyś, że są mało kulturalni ;D

ocenił(a) serial na 1
laleczka874

Czepiam się - bo to jest sztuczne i dziwne, zwłaszcza że Lubiczowa nie przepada za byłą Vujkovica - a tu proszę: pani Lisek.

ocenił(a) serial na 8
jans21

No właśnie... Moim zdaniem to "pani" mówi z ironią...

ocenił(a) serial na 1
laleczka874

Do każdego mówi "z ironią" - bo mówiła tak: w pracy, w wydawnictwie, do Danuty, do Pawła? Po prostu jest to sztuczne i tyle - to tak jakby Polacy mówili np. w domu o swoim szefie w pracy.

jans21

Racja, też wątpię, żeby chodziło tu o "ironię", po prostu są meeeeeega dobrze wychowani. I tak cieszmy się, że doktorostwo do siebie nie zwraca się per, Pan, Pani. Chociaż... Paweł mówi do Pawełka nagminnie "młody człowieku'. Tego też raczej mało kto w życiu używa.

ocenił(a) serial na 2
Camilla3

Mamy sie dobrze bawic komentujac watki z klanu a nie brac wszystko na powaznie. Pamietaj, ze ta telenowela nie ma nic wspolnego z rzeczywistoscia dlatego nie warto tez za duzo rozmyslac na jej temat. Odnosze wrazenie, ze ty za bardzo do siebie bierzesz to wszystko...

krzysiekk123

Oj już się nie mądruj, sam się wczułeś w obrabianie tyłka Agnieszce, jakby naprawdę istniała :)
Każdy się dobrze bawi komentując, ale prawda jest też taka, że wiele rzeczy jest tak przerysowanych, że aż momentami drażni. Pozatym zwróć uwagę, że gdyby nie to, że czepiamy się szczegółów, i jeden temat drążymy milion razy nie było by co komentować i o czym gadać.

ocenił(a) serial na 2
Camilla3

Jakbys wstawila swoja fotke to by bylo... :)

krzysiekk123

Wstaw swoją, też będzie.

ocenił(a) serial na 2
Camilla3

Jestem poszukiwany, nie moge :(

krzysiekk123

Ciekawe... a za coo?

ocenił(a) serial na 2
Camilla3

Za uprowadzenie dziewczyny poznanej na portalu filmweb. Spotkamy sie?

krzysiekk123

Nooo jasne, żebyś mnie uprowadził :P

ocenił(a) serial na 2
Camilla3

Zeby klan razem obejrzec :)

krzysiekk123

Haha, niezmiernie kusząca propozycja... :D

ocenił(a) serial na 2
jans21

Mamy sie dobrze bawic komentujac watki z klanu a nie brac wszystko na powaznie. Pamietaj, ze ta telenowela nie ma nic wspolnego z rzeczywistoscia dlatego nie warto tez za duzo rozmyslac na jej temat. Odnosze wrazenie, ze ty za bardzo do siebie bierzesz to wszystko...

ocenił(a) serial na 1
krzysiekk123

Ja się bardzo dobrze bawię - na przykład słysząc dialogii na linii Monika-Feliks, dobra może z czasem zaczną mnie wkurzać. Natomiast wiele innych wątków mnie wkurza - jak robienie idioty z chłopaka z zespołem Downa czy nienaturalne dialogi w domu Pawła i Krystyny.

jans21

Dzisiaj jak na Twoje życzenie Krystyna powiedziała.... "no co z tą Lisek?" :D

ocenił(a) serial na 8
Camilla3

też zauważyłam, że zabrakło PANI ;D

ocenił(a) serial na 1
Camilla3

Nie - specjalnie słuchałem powiedziała "Sandra Lisek", a paszczurzyca samo "Sandra", ale faktycznie macie rację bo formy: "Pani" nie było - czyżby scenarzyści klanu zaczęli czytać nasze forum?